Τα πυκνά σύννεφα του προστατευτισμού πάνω από τη ναυτιλία

Τρί, 18/06/2024 - 17:42

Το Ιnternational Chamber of Shipping (ICS) και το Chamber of Marine Commerce του Καναδά (CMC) συγκάλεσαν 120 ηγέτες του κλάδου από 90 οργανισμούς και 30 διαφορετικές χώρες στο Μόντρεαλ την Πέμπτη 13 Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο στο Shaping the Future of Shipping Summit.

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη βιομηχανία, όπως ο αυξημένος προστατευτισμός, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές συγκρούσεις, η απανθρακοποίηση και τα μελλοντικά καύσιμα, καθώς και η σημασία των ναυτικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες του κλάδου κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο αυξημένος προστατευτισμός στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με μήνυμά του άνοιξε το συνέδριο, σημειώνοντας τα εξής: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που ο Καναδάς είναι γνωστός ως αξιόπιστος εμπορικός εταίρος στον κόσμο, και αυτή η φήμη εξαρτάται από τη σταθερή βιώσιμη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού μας. Έχουμε επίσης επενδύσει πάνω από 750 εκατ. δολάρια στο Ταμείο Καθαρών Καυσίμων, το οποίο θα βοηθήσει τις βιομηχανίες σε ολόκληρη τη χώρα να κάνουν το ίδιο. Όταν πρόκειται για τη διακίνηση φορτίων σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η δική μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακολουθούμε τους άλλους, πρέπει να ηγηθούμε, πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς καλύτερους και πιο βιώσιμους τρόπους για να μεταφέρουμε τα εμπορεύματα».