Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Υπερ- αντισηπτικό νανοτεχνολογίας με μαστίχα Χίου κατά κορωνοϊού!

Τρί, 07/07/2020 - 15:10

Μπορεί η μαστίχα να βοηθήσει στην προστασία και από τον κορωνοϊό; Η απάντηση δίνεται επιστημονικά και ανακοινώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης στο διεθνές συνέδριο νανοτεχνολογίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα  το θέμα αναπτύσσει  σε σημερινό δημοσίευμά της η  εφημερίδα "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, "οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα πολύ ενισχυμένο αντισηπτικό που σταματάει τον κορωνοϊό στα χέρια μας, το οποίο μάλιστα περιέχει διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τη μαστίχα Χίου. Η δράση του «υπερ- αντισηπτικού» εκτός από προστατευτική είναι και καλλυντική, εφόσον θα κυκλοφορήσει σε διάφορα χρώματα και αρώματα.

Μάλιστα όπως σημείωσε η νανοϊατρός, επικεφαλής της Ομάδας νανοϊατρικής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», αν εγκριθεί το σκεύασμα, όπως είναι αναμενόμενο από τον ΕΟΦ, σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία.

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορωνοϊό".

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέες εφαρμογές της νανοτεχνολογιάς οι οποίες  αφορούν την ενέργεια, την ιατρική, αλλά και καινούργια φάρμακα και εφαρμογές υψίστης σημασίας, ανάμεσά τους και το αντισηπτικό με μαστίχα το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 3 μήνες.

Σάβ, 08/08/2020 - 17:32

Τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών, που δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, καλύπτει κατά 100% για ένα τρίμηνο και αναδρομικά από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας.

Η ρύθμιση εντάσσεται στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με το νόμο 4714 άρθρο 123 της ρύθμισης οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών βάσει ΚΑΔ, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020

Η ρύθμιση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις ναυτολόγησης οι οποίες κατά το ανωτέρω διάστημα -δηλαδή κατά το τρίμηνο Ιούλιος/Σεπτέμβριος- είναι σε αναστολή.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να υπάρχει ενεργό ναυτολόγιο ή κατάσταση πληρώματος του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) και τα πλοία να μην τελούν σε παροπλισμό ή αργία.

Στο άρθρο 124 του Ν. 4714/2020 προβλέπεται ότι οι ακτοπλοϊκές μεταφορές που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής.09.2020.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ