Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Αρχιερατικό Μνημόσυνο Αδαμ. Κοραή και εγκαίνια συνεργασίας με το Δήμο Χίου

Τρί, 09/04/2019 - 20:13

Με σεμνότητα και κατάνυξη τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Απριλίου η μνήμη του κορυφαίου Εθνεγέρτη και Διδασκάλου Αδαμαντίου Κοραή στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο του στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας από τη φερώνυμη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε κατά την επέτειο της εκδημίας του Κοραή στο Παρίσι (6 Απριλίου 1833) προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και παρέστησαν μέλη της Χιακής παροικίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων κ. Αργ. Κοκκινάκης, ο διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη κ. Κωστάκος και άλλοι.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους Χιώτες του «Κοραή» να τιμήσουν τον μεγάλο Χιώτη Διαφωτιστή στον τάφο του οποίου ο Πρόεδρος της Αδελφότητος κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και εν συνεχεία όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Ακολούθως η Αδελφότης δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους σε παρακείμενη αίθουσα, όπου και τελέστηκε ατύπως το πνευματικό μνημόσυνο του Κοραή. Οι δύο κορυφαίοι φιλόλογοι της συνάξεως ο Χιώτης Ποιμενάρχης κ. Μάρκος και ο τ. Λυκειάρχης κ. Ισίδωρος Πρώιος ανέλυσαν με αναφορές στην πατερική διδασκαλία και τα κλασσικά αρχαιοελληνικά γράμματα την καθοριστική συμβολή του Κοραή στην ευρωπαϊκή μελέτη των ανθρωπιστικών σπουδών και κυρίως στην διάδοση της αρχαίας ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας.

Ο Πρόεδρος του «Κοραή» κ. Γεώργιος Δανιήλ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ποιμαντική του παρουσία και την αποδοχή της προσκλήσεως του να συνδράμει την πνευματική αποστολή της Αδελφότητος. Εκ μέρους του Δ.Σ. επέδωσε αναμνηστική ξυλόγλυπτη πλακέτα με εγχάρακτο το από 9/4/1827 Ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως της Τροιζήνας στο οποίο σύσσωμο το Έθνος συνηγμένο για τα ιερά αυτού συμφέροντα προσέφερε στον υπέρμαχο της ελευθερίας Κοραή «το σέβας και την εκ μέσης καρδίας αγάπη του» και δήλωσε ότι «καταφιλεί τα χρυσά του λόγια».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος επεσήμανε ότι οι διδαχές και η παρακαταθήκη του Αδαμ. Κοραή για την μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η προσήλωσή του στην διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής γλώσσας αποτελούν σήμερα τα ισχυρά εφόδια, που μπορούν να μας βοηθήσουν ν’ ανταπεξέλθουμε στην ποικιλόμορφη κρίση και να διατηρήσουμε αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Χρέος της ιστορικής Αδελφότητος είναι να διαδώσει και αναδείξει την μοναδικότητα του πνευματικών θησαυρών της Χίου τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε όλη τη χώρα και στην προσπάθεια αυτή η Χιακή Εκκλησία θα είναι διδάσκαλος και αρωγός. Τέλος εις ένδειξη τιμής για το πατριωτικό έργο της Χιακής Αδελφότητος από το 1885 μέχρι σήμερα ο Χιώτης Ιεράρχης ενημέρωσε ότι θα τιμηθεί ο «Κοραής» Αττικοβοιωτίας με την ανώτατη διάκριση της χιακής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγ. Ισιδώρου.

Ο επικεφαλής του «Κοραή» ενημέρωσε ακόμη ότι με τιμητική πρόταση του Δημάρχου Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνού θα υπογραφεί εντός των ημερών Μνημόνιο Συνεργασίας της Αδελφότητος με τον Δήμο της πεφιλημένης πατρίδας του Κοραή, της Χίου.  

Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος τέλεσε ακόμη επιμνημόσυνες δεήσεις στον τάφο του θρυλικού Ψαριανού πυρπολητή Κωνσταντή Κανάρη και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.

 

Πέμ, 20/02/2020 - 07:06
Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση προστέθηκε στο ενεργητικό του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ»,το Σάββατο βράδι 15 Φεβρουαρίου. 
 
Μέλη αλλά και πολλοί φίλοι, του δραστήριου Συλλόγου, παρευρέθηκαν στον ετήσιο χορό του,δημιουργώντας μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος κα Μαρία Μπρη  Παπαμακαρίου ,καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ειδικά την νεολαία που τίμησε την εκδήλωση και  τους κάλεσε να αναβιώσουν το έθιμο του «ΔΙΠΛΟΥ».  ΄Ετσι έπιασαν ένα τεράστιο διπλό…τραγουδώντας επαινετικά τραγούδια για το αγαπημένο τους χωριό και τα έθιμά του εντυπωσιάζοντας τους θεατέςΙ

 

Ας τραγουδήσουμε παιδιά πάλι κι αυτό το βράδυ

Και με τα μάτια της ψυχής θάμεστε στο λιβάδι!...   (ένα από τα δίστιχα της Προέδρου)

Ακολούθησε γλέντι ,με τον κόσμο να χορεύει με πολύ κέφι μέχρι τα ξημερώματα!΄Ολοι διασκέδασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους,με την  εξαιρετική ορχήστρα των ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ (καταπληκτικοί όλοι τους,αϊδόνι η Στέλλα Δούκα) που ήρθε από την Χίο με έξοδα που κατέβαλλε ο κος Κώστας Λυμπουσάκης,που διασκέδασε μαζί με τους Πυργούσους και την οικογένειά του.  

Η πρόεδρος τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,για την μεγάλη αυτή χορηγία και για την στήριξή του στις προσπάθεις του Συλλόγου.

Ο Πυργούσης στιχουργός Νίκος Νικολαϊδης,έκανε πάλι την έκπληξή του στους Πυργούσους,με τον Μιχάλη  Λυαγούρη  που με τη ξεχωριστή φωνή και ερμηνεία του καθώς και  την Ευαγγελία Βάλβη συνέβαλαν τραγουδώντας να συνεχίσει αμείωτο το κέφι των Πυργούσων.

Τον  ετήσιο χορό,τίμησαν με την παρουσία τους,ο Δήμαρχος  Χαιδαρίου κος Βαγγέλης Ντηνιακός και η δημοτική σύμβουλος κα Μέμη Κοντογιάννη, ο πρώην υπουργός  και βουλευτής  Μιχάλης Καχριμάκης,ο κος Απόστολος Ζέρμας εκπρόσωπος του Χιώτη Βουλευτή κου Νότη Μηταράκη κ.α