Νέα Υόρκη: Μεγάλη ανταπόκριση στο συλλαλητήριο-ενημέρωση για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Τετ, 11/03/2020 - 19:46

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας στη Νέας Υόρκη, περισσότερα από 2.500 άτομα παρευρέθηκαν συλλαλητήριο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στις 8 Μαρτίου 2020 στη Νέα Υόρκη (Πλατεία Αθηνών, Αστόρια).

Η διαδήλωση είχε ειρηνευτικό χαρακτήρα.

Συνθήματα στα πλακάτ διαδηλωτών έγραφαν: «Η Ελλάδα υποφέρει – Το Αιγαίο αιμορραγεί» και «Σταματήστε την Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως εργαλεία πολέμου».

Διαδηλωτές αναφωνούσαν «Ευρωπαϊκή Ένωση: Πού είσαι;» Διοργανωτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν η νεοσύστατη οργάνωση, «Ελληνική Συμμαχία Συμπαράστασης Βορείου Αιγαίου», η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης στο θέμα της διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Μεταξύ των ομογενειακών φορέων υποστήριξης της πρωτοβουλίας ήταν η Χιακή Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Λέσβου Αμερικής και Καναδά, η Πανσαμιακή Αδελφότητα, o Πυθαγόρας Νέας Υόρκης, ο Παγχιακός Σύλλογος Κοραής και τα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά.

Σκοπός του συλλαλητήριου ήταν η ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και του διεθνούς κοινού των Η.Π.Α. για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στον Έβρο, λόγω του δυσανάλογου αριθμού των αιτούντων για άσυλο σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές, καθώς και η ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται κατάφωρα από αυτήν την κατάσταση. Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δεκαήμερο, η κατάσταση έχει ενταθεί, καθώς η Τουρκία «άνοιξε» τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και προέτρεψε χιλιάδες μετανάστες - όχι μόνο Σύριους πρόσφυγες - να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ήδη, μόνο τον Ιανουάριο του 2020, περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες κατέφθασαν σε Χίο, Σάμο και Λέσβο.

Να υπενθυμιθεί ότι από το 2015, Σύριοι κατέληξαν στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδίως, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, όπου παρέμειναν προσωρινά μέχρι να καταθέσουν αίτηση για άσυλο και να τακτοποιηθεί το θέμα της μετεγκατάστασής τους. Έκτοτε, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς άνθρωποι από άλλες χώρες κατέληξαν επίσης, στα συγκεκριμένα νησιά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι - γυναίκες, άνδρες και παιδιά - ζουν σε καταυλισμούς χωρητικότητας 4.500 ατόμων. Η κατάσταση είναι τραγική, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης εντός των καταυλισμών, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι αρχικά τους υποδέχθηκαν με θέρμη, ωστόσο πλέον, γίνονται θύματα βίας, κλοπών, εμπρησμών και επεισοδίων. Η μαζική εισροή των ανθρώπων αυτών ξεπερνάει τις δυνατότητες που υπάρχουν στα νησιά, σε επίπεδο δομών. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φθάσει σε σημείο καμπής, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αδιαφορεί.

Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και ειρηνική χώρα. Είναι υποχρέωση όλων - και ιδιαίτερα όλων όσοι συνετέλεσαν στη μαζική φυγή αυτών των ανθρώπων από τις χώρες τους - να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας. Παράλληλα, είναι επιτακτική η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ο τουρισμός, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα νησιά αυτά, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, έχει πληγεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην ελληνική Πολιτεία, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον ελληνικό λαό, που προσπαθεί να επανακάμψει από την οικονομική κρίση που βιώνει όλα αυτά χρόνια.

Ευχόμαστε το συλλαλητήριο να ευαισθητοποίησε τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν είναι αργά για την Ελλάδα. Εξάλλου, η ενημέρωση μέσα από αυτό το συλλαλητήριο αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Σχετικά Άρθρα