Χίος, Τρίτη 18 Ιουνίου

Οι Χιώτες της Θεσσαλονίκης ζητούν... ΕΝΑ ευρώ

Κυρ, 03/03/2019 - 18:47

Με την συμμετοχή  μεγάλου αριθμού  μελών και φίλων ο Σύλλογος  Χίων  Θεσσαλονίκης "Η  ΑΓΙΑ  ΜΑΡΚΕΛΛΑ" έκοψε  την Βασιλόπιτά του και  η  ευχάριστη αυτή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για  συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών, απόψεων αλλά και ευχών μεταξύ των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Σεμνά και απέριττα προσαρμοσμένα στις δύσκολες ανάγκες των καιρών  οι Χιώτισσες και Χιώτες  της Θεσσαλονίκης , όπως  μόνον  εκείνοι γνωρίζουν ως γεννήματα του ιστορικού και μαρτυρικού νησιού τους, πέρασαν την αποκριά τους συγκρατημένα  όμορφα ευχόμενοι του χρόνου καλύτερα. 
 Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Γιώργος  Ψαρέλης  κάνοντας μια συγκινητική  αναδρομή στην πορεία  του ιστορικού, υπεραιωνόβιου αυτού Συλλόγου  επεσήμανε:  "Είμαστε και παραμένουμε η Χιώτικη ανάσα , η φωνή και ο κτύπος της καρδιάς του νησιού μας εδώ στην Μακεδονία μας. Η μακρά ζωή του Συλλόγου πέρασε και από μπουνάτσες και από τρικυμίες αλλά παραμένει σαν  φάρος αναμμένος , και άσβεστος εδώ, για να θυμίζει προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε σκοπό την  ιδιαίτερη  πατρίδα μας, το ξεχωριστό και σπάνιο αυτό κομμάτι γης μέσα στο Αιγαίο  πέλαγος , τη Χίο μας". Κλείνοντας  με φανερό  παράπονο σημείωσε : "Σε κάθε μας συνάντηση αλλά και σε κάθε επικοινωνία μας  με το νησί μας ,μέσω  του τοπικού τύπου κλπ, ενημερώνουμε, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και  τοπικούς   φορείς πως ο αξιοπρεπής, υπερήφανος και  άρχοντας  επί  δεκαετίες Χιώτης  Σύλλογός μας  δυστυχώς σήμερα  χωρίς έσοδα και οικονομική βοήθεια  επιβιώνει  το τελευταίο  χρονικό διάστημα από την συγκινητική  και  εκ του υστερήματος  τους, στήριξη  δύο- τριών μελών του Δ.Σ.  που όμως εκ των πραγμάτων και με λύπη τους  αδυνατούν πλέον και αυτά να συνεχίσουν  άλλο  αυτόν τον αγώνα. Όσοι διαβάζουν  τώρα αυτές τις γραμμές  ας σημειώσουν και τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης του Συλλόγου μας  και ας εμβάσουν την στήριξη και την αγάπη τους καταθέτοντας έστω  ΕΝΑ ευρώ  ως οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου μας:  ALPHA BANK : IBAN : GR 0140 7000 -   7000 002101 349 428
Κάθε φορά  μόλις διαβαστεί, ακουστεί και συζητηθεί αυτή η πικρή πραγματικότητα και αλήθεια  βομβαρδιζόμαστε από  … λόγια παρηγοριάς : "Ολα θα πάνε καλά"  "κουράγιο και καλή δύναμη" αλλά  αυτά δεν συνοδεύονται  και με την ανάλογη χειρονομία. Δεν θέλουμε "δύο" ευρώ  από κανέναν ! Κι αν κάποιος μας εμβάσει δύο θα του στείλουμε το ένα πίσω. ΕΝΑ ευρώ ζητάμε  από  τον απλό, ανώνυμο, φτωχό  Χιώτ ,  από τοπικούς φορείς , ή άλλους  δυνάμενους να στηρίξουν την προσπάθειά μας συντοπίτες μας . Ένα ευρώ αν καταθέσουν από το υστέρημά  τους  χίλιοι Χιώτες,  ο Σύλλογος παίρνει παράταση ζωής τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο . 
 Υπάρχουν ,ειδικά σήμερα, σοβαροί  λόγοι που η φωνή της Χίου μας μέσω του Συλλόγου πρέπει να υπάρχει και να ακούγεται στην Μακεδονία μας.  Η φωνή μας  αυτή  δεν είναι  μια φωνή  ζητιανιάς  και ελεημοσύνης αλλά  φωνή υπερηφάνειας  προς τους περήφανους  Χιώτες  της Χίου μας από τους  επίσης  περήφανους , μα κάπως…   εγκαταλειμμένους  στην τύχη τους  Χιώτες της Θεσσαλονίκης.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 17/06/2019 - 15:41

Μοσχομύρισε «ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ» το Χαϊδάρι (10 Ιουνίου) σε μια ακόμα εκπληκτική εκδήλωση, όπου ολοκληρώθηκαν σχεδόν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ».

Την εκδήλωση, παρακολούθησαν και φέτος εκατοντάδες Πυργούσοι, Χιώτες της Αττικής Χαϊδαριώτες και από όλη την Αττική!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κα Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου,αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους μίλησε συνοπτικά για τη μαστίχα και τα μυθικά Μαστιχοχώρια…και τους κάλεσε να επισκεφθούν τη Χίο… « Σε μια επίσκεψη στη Χίο, στο Μουσείο Μαστίχας και στα Μαστιχοχώρια, οι άνθρωποι της Μαστίχας, θα σας προσφέρουν μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες μια αυθεντική βιωματική εμπειρία, δείχνοντάς σας όλα τα στάδια καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου με την εφαρμογή των παραδοσιακών τεχνικών και με τη χρήση πραγματικών εργαλείων. Σας καλούμε λοιπόν να έρθετε, να βιώσετε την αυθεντική κουλτούρα και παράδοση της Χίου, την καθημερινότητα των κατοίκων της, και να αποκτήσετε μια αυθεντική ανεκτίμητη εμπειρία που θα χαραχτεί στην ψυχή και στο μυαλό σας για πάντα»!

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κος Μιχάλης Σελέκος έκανε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τον Σύλλογο για την όμορφη εκδήλωση και για όλες τις δραστηριότητές του!

Ο κος Κώστας Μονάκης από την MENTITERRA, μίλησε για το «κέντρο έρευνας μαστίχας» στη Χίο, και παρέλαβε την πλακέτα,που προσέφερε τιμητικά ο Σύλλογος στην MEDITERRA-MASTIHASHOP!

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του κου Στάθη Καραστέργιου έβαλε τη δικιά της «πινελιά» και κατάφερε με την ζωντάνια της, και το χορό της να «ανατείλει», πολλά χαμόγελα και να αποσπάσει ατέλειωτα χειροκροτήματα, παρασέρνοντας και τον κόσμο να χορέψει Χιώτικους και Νησιώτικους χορούς, υπό τους ήχους του Χιώτη Νικόλα Καραολάνη (Βιολί –φωνή)του Μπάμπη Χατζόπουλου(λαούτο)και του Παναγιώτη Παπαγεωργίου (τύμπανο) !

Την εκδήλωση τίμησαν και οι δύο βουλευτές της Χίου, ο κος Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο κος Νότης Μηταράκης, η Βουλευτής Αθήνας Κα Χαρά Καφαντάρη, ο Κος Πολύδωρας Λαμπρινούδης πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Χίου,, η κα Σοφία Κορωναίου αντιπεριφερειάρχης Αθηνών, o κος Μαραβέλιας πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο γεν γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ο κος Χρηστίδης, ο Βασίλης Παντελάρος, πρόεδρος του ΔΣ και σύσσωμο σχεδόν το ΔΣ του Δήμου Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ κος Κοκκινάκης Αργύρης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κος Ιωάννης Υφαντόπουλος, ο Κος Πρώιος και ο κος Νίκος Τσικής, ο Κος Τριπολίτης, πρόεδροι Χιακών Συλλόγων: κος Κώστας Μαλαχιάς-Ελευσίνα, κος Σταμάτης Χονδρογιωργάκης-Χαλκειός, κα Δέσποινα Ρικανιάδη-Αρμόλια, η κα Μαρία Μόρου- Ψαρά, ο Κυριάκος Τσιπούρας-Κοραής, ο κος Στέφανος Καμπάς-«ΑΡΓΩ», ο κος Κώστας Φωτεινάκης, ο κος Γιώργος Καλογράνας, ο κος Απόστολος Καραπέτρος, ο Μάκης Παπαδόπουλος, πρόεδροι τοπικών και άλλων συλλόγων, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών!

Η πρόεδρος και το ΔΣ ευχαριστούν θερμά όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, το Δήμο Χαϊδαρίου,την ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ-Γιάννη Μανδάλα, τον Γιώργο Τούμπο-ΕΜΧ,τον ΑΝΕΜΟ και τους Κους Ηλία Κατσίκη και Αποστόλη Ριμική που διέθεταν στην εκδήλωση τα προϊόντα μαστίχας!