Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών

Πέμ, 12/12/2019 - 07:59

Επί δύο χρόνια αγωνιστήκαμε καθημερινά για το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ

ΣΤΙΣ 17  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2019

Συναδέλφισσες, -οι

Την προσεχή Τρίτη 17 Δεκεμβρίου (στις Οινούσσες και στα Ψαρά την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου) καλούμαστε να αναδείξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας. Καλούμαστε να εκλέξουμε εκείνους τους συναδέλφους μας, που θεωρούμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν επάξια για τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία αναμένεται να είναι δύσκολα για το δημόσιο σχολείο. Εν μέσω μιας περιόδου, που ο εκπαιδευτικός προπαντός βάλλεται από παντού.

Σ’ αυτήν, λοιπόν, την εκλογική διαδικασία σας καλούμε αγαπητοί μας συνάδελφοι πρωτίστως να συμμετάσχετε και σας ζητάμε, όχι απλώς να ανανεώσετε, αλλά και να επαυξήσετε την παρουσία των δύο εκπροσώπων της παρατάξεως μας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, μιας και συμβάλαμε τα μέγιστα στην καθημερινή λειτουργία του συνδικαλιστικού μας σωματείου (πρωταγωνιστικό ρόλο στις δράσεις του σωματείου, ανάθεση από το ΔΣ της ΕΛΜΕ σε μέλος μας της διαχείρισης του facebook της ΕΛΜΕ Χίου και του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου), της Επιστημονικής μας Ενώσεως (ως τέτοια θέλουμε και θεωρούμε την ΕΛΜΕ Χίου) και αγωνιστήκαμε για το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μονίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ως ΔΑΚΕ Καθηγητών & Συνεργαζόμενοι Νομού Χίου κατείχαμε για μία διετία συνεπεία της ψήφου σας στις εκλογές της 19-12-2017 τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του μέλους στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου απ’ όπου παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διετή δράση του σωματείου. Το κέντρο βάρους της δραστηριότητάς μας έπεσε στο ενδιαφέρον για το συνάδελφο και τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Πιο συγκεκριμένα,  συμβάλλαμε τα μέγιστα στα εξής παρακάτω:

• Στο να είναι σοβαρή και υπεύθυνη η φωνή της ΕΛΜΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, να υπάρχει συναινετικό κλίμα στην λήψη αποφάσεων, καθώς και να κερδίζουν οι ανακοινώσεις της τον σεβασμό και την εκτίμηση, τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και της τοπικής κοινωνίας (βλ. λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ  και ΓΕΛ, κάλυψη κενών εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.)
  • Στο να μην είναι ΕΛΜΕ μόνο της Χίου, αλλά και των Οινουσσών και των Ψαρών.
  • Στο να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας για τους μόνιμους διορισμούς και να προβληθεί στην τοπική κοινωνία το πρόβλημα της χρόνιας αδιοριστίας των αναπληρωτών συναδέλφων μας.

Επίσης, ως ΔΑΚΕ Καθηγητών & Συνεργαζόμενοι Νομού Χίου δεσμευόμαστε ότι, αν με την ψήφο σας ανανεώσετε και επαυξήσετε την παρουσία μας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, θα επιδιώξουμε τα παρακάτω:

• Μια ΕΛΜΕ, που θα προτάσσει στις δράσεις της τα ζητήματα των μόνιμων διορισμών, των σοβαρότατων οικονομικών απωλειών στους μισθούς των εκπαιδευτικών, των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών (μέχρι σε δύο το πολύ σχολεία να υπηρετούν), επιμορφωτικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, με συνέπεια στις θέσεις της, με ρεαλισμό και τον ίδιο δυναμισμό όποια κυβέρνηση κι αν έχει απέναντί της.
  • Μια ΕΛΜΕ, που δεν θα διαχωρίζει τις ειδικότητες σε βασικές και δευτερεύουσες ως προς την κάλυψη των κενών κι όχι μόνο.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αντιμετωπίζει ισότιμα την Γενική και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αγωνίζεται να ενεργοποιήσει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της και δεν θα σιωπά όταν εκείνα αδικούνται με κίνητρα μικροπολιτικά, ιδεοληπτικά και εμπαθή.
  • Μια ΕΛΜΕ, που δεν θα επιλέγει το δρόμο της απλής καταγραφής των προβλημάτων, αλλά που θα προσπαθεί να δίνει λύσεις.
  • Την μετά από πέντε χρόνια επαναλειτουργία του blog της ΕΛΜΕ Χίου.

Κλείνοντας, καλούμε τον κλάδο να στηρίξει για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου να εκλεγούν τους συναδέλφους εκείνους, που ναι μεν θα αγωνίζονται καθημερινά για το συμφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά δεν θα κατέχουν παράλληλα θέσεις υψηλότατες στην διοίκηση της εκπαίδευσης, απόρροια της συγκυβέρνησης – αγαστής αδερφικής συνεργασίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων Ενωτικής και ΠΕΚ στη Χίο. Η διπλή τους αυτή θέση, παρότι προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΛΜΕ Χίου, θεωρούμε ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία, για την αξιοπιστία και την επίτευξη των στόχων του  σωματείου. Και ο βασικότερος στόχος της ΕΛΜΕ Χίου πρέπει να είναι η στήριξη-υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, σε χρόνια δύσκολα, όπως είναι αυτά που διανύει η δημόσια εκπαίδευση.

Οι έχοντες ακαδημαϊκά προσόντα υστερούν
Πέμ, 16/01/2020 - 15:36

Οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας υποστηρίζουν ότι γίνεται υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας για να αρθεί η αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα αλλά όχι μεγάλη προϋπηρεσία.

Σε επιστολή τους, την οποία καλούν να υπογράψουν συνάδελφοί τους, με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας αναφέρουν τα παρακάτω:

Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Δεν ξέρουμε, φυσικά, πώς είναι δυνατόν η ΝΔ που στα αντιπολιτευτικά έδρανα κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιδώ, να φέρνει μια προκήρυξη διατηρώντας τους όρους εκείνους για τους οποίους κατέκρινε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε πώς, εν μία κυριολεκτικά νυκτί, τα ακαδημαϊκά προσόντα υποσκελίστηκαν και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχτηκαν προεκλογικά για τα «φωτεινά μυαλά» που δεν αξιοποιούνται και εγκαταλείπουν τη χώρα, μετεκλογικά –ως κυβέρνηση πια η ΝΔ της «αριστείας»–  να αποκλείει ανθρώπους ικανούς, νέους επιστήμονες από τους διορισμούς, εκδίδοντας μια προκήρυξη «φιάσκο», άδικη και πρόχειρη που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί στη βάση μικροκομματικών οφελών.

Εμείς, Οι Αναπληρωτές μηδενικής και ολιγόμηνης προϋπηρεσίας, λάβαμε εγγυήσεις ότι οι 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 θα εκδίδονταν τροποποιημένες, ωστόσο παρέμειναν ίδιες με αυτές που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κα Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας για το ταξίδι σας στην Ουάσινγκτον, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV(12/1/2020) αναφέρατε πως «Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Και εμείς σάς ρωτούμε για τις πολλές αντιφάσεις που εμπεριέχονται σε μια τόση μικρή περίοδο: πώς είναι δυνατό να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό όταν στην Ελλάδα, το ίδιο το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, διώκει όλους τους νέους επιστήμονες; Πώς είναι δυνατό στην ελληνική εκπαίδευση να έχουν χώρο οι απόφοιτοι των κολεγίων αφού τα πτυχία τους αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως εγγυήσεις για την παιδαγωγική τους επάρκεια που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διορισμό εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων; Τι γίνεται με όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική τους προϋπηρεσία; Γιατί δεν ανοίγουν οι πίνακες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με κριτήρια αντίστοιχα της Γενικής Παιδείας;

Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά, κα Υπουργέ! Οι Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας διαπιστώνουμε με λύπη πως η τακτική της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αποσκοπεί να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά μάλλον προτίθεται να ικανοποιήσει αιτήματα ενός στενού κομματικού ακροατηρίου, παραβιάζοντας κατάφωρα το Άρθρο 4 εδ. 1 και αγνοώντας προφανώς το άρθρο 22 εδ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η ίδια η κα Ν. Κεραμέως απέκλινε από τη θέση που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και επανέλαβε με δήλωσή της στις 30/12/2019. Της την υπενθυμίζουμε: «Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας». Τελικά, οι δεσμεύσεις σας μάλλον δεν υλοποιήθηκαν και οι δήθεν διαμάχες με την αντιπολίτευση αποδεικνύονται ψεύτικες, εφόσον αναμασήσατε όλα όσα παλαιότερα είχε πει ο κος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρήσατε την υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας (120 μήνες αντί για 84), ανάγοντάς την στο απόλυτο προσόν για έναν εκπαιδευτικό, και καταργήσατε το πλαφόν της. Αναγνωρίζετε κοινώς το σύνολο της προϋπηρεσίας, αγνοώντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών, ανά κλάδο, με προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό:

Εκπαιδευτικοί με 120 μήνες προϋπηρεσίας και άνω (πίνακας Β)
Ποσοστό %
Φιλόλογοι
159 στους 6778
2,3
Μαθηματικοί
68 στους 2456
2,7
Γυμναστές
72 στους 1903
3,7
Αγγλικής
18 στους 1670
1,0
Φυσικοί
35 στους 1356
2,5
Οικονομολόγοι
9 στους 657
1,3

Πίνακας Β αναπληρωτών 2018-2019

Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι αδιαφορήσατε πλήρως για τους νέους συναδέλφους, επιστήμονες που πληρούν όλα τα προσόντα, τους οποίους και εσείς αποκλείετε από την όλη διαδικασία, ανοίγοντάς τους την πόρτα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τελικά, όχι μόνο δεν προτίθεστε να αποτρέψετε την όποια διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά μάλλον την επιτείνετε.

2. Απουσιάζει ποσοστό % των θέσεων για τις οποίες δεν πριμοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190/94. Ακόμα και στην περίπτωση του πλαφόν των 84 μηνών, οι έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί πρόκειται να υπερκαλύψουν τα κενά, αν η εμπειρία λογίζεται σε όλες τις προς πλήρωση θέσεις,   γεγονός αδιαμφισβήτητο που αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Προτείνουμε να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας:

• εφαρμογή του ν. 2190/94 για τους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας.
  • μείωση της προϋπηρεσίας στους 84 μήνες.
  • για το 50% των προς πλήρωση θέσεων να μη μοριοδοτείται η εμπειρία.
  • αύξηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

καθώς θεωρούμε πως αυτά αποτελούν το θεμέλιο για δικαιότερη μεταχείριση όλων των νέων συναδέλφων, αλλά και όλων εκείνων που επί χρόνια αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζουμε, καταληκτικά, πως ακόμα και με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, χωρίς την πρόβλεψη % θέσεων, όλοι εκείνοι που έχουν 84 μήνες προϋπηρεσίας έχουν προβάδισμα και για να αποδείξουμε του λόγου του αληθές δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα:

Μελέτη περίπτωσης 2 εκπαιδευτικών με βαθμό πτυχίου 7, μία ξένη γλώσσα και γνώση Η/Υ.

• Ο εκπαιδευτικός Α έχει 84 μήνες προϋπηρεσίας
  • Ο εκπαιδευτικός Β έχει Διδακτορικό, 2 Μεταπτυχιακά και 2 Πτυχία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Α

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7
17,5
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7
17,5
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Α
Η/Υ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Β

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η/Υ
ΣΥΝΟΛΟ
112,5
ΣΥΝΟΛΟ
103,5

Κα Κεραμέως, σάς καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία και να μάς συναντήσετε, για να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας και για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση.

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας, όσους έχετε ολιγόμηνη προϋπηρεσία, αλλά και τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες συναδέλφους να συνυπογράψουν την καταγγελία μας και να αγωνιστούμε από κοινού για όσα αδίκως ως τώρα μάς στέρησαν όσοι επί χρόνια παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες του δικαιώματός μας στην εργασία.

ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Συντονιστικό