Από Σεπτέμβρη όλα τα 4χρονα στα νηπιαγωγεία της Χίου

Όπως εκτιμά ο Αρ. Κελεπερτζής, τα προνήπια θα αυξηθούν κατά 150 σε σχέση με φέτος
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 11/04/2018 - 15:12

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 150 τετράχρονα στο νησί μας - κατ’ εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα- αντί να πάνε σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάνε προνήπιο.

Κατά πλειοψηφία η τριμελής επιτροπή που ορίστηκε στη Χίο και αποτελείται από το Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων (μειοψήφησε ο Μ. Βουρνούς) αποφάσισε για το παραπάνω θεωρώντας ότι μέχρι τότε τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας θα μπορέσουν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που θα δημιουργηθούν, με την εγγραφή περισσότερων προνήπιων.

Όπως είπε σήμερα στο Ράδιο “Α” ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής, το τρέχον σχολικό έτος στα νηπιαγωγεία της Χίου είναι γραμμένα 873 παιδιά, εκ των οποίων τα 351 νήπια και όπως εκτιμούν του χρόνου, μόνο ο αριθμός των προνήπιων μπορεί να φτάσει και τα 500.

«Στα 67 τμήματα νηπιαγωγείων θα μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα προνήπια και νήπια, τα οποία θα φτάσουν τα 950, κι αν απαιτηθεί πρόσθετο προσωπικό θα γίνουν ενέργειες για την πρόσληψή του», ανέφερε ο κ. Κελεπερτζής.

Με βάση την ισχύουσα πλέον νομοθεσία τα παιδιά που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 θα γίνουν τεσσάρων ετών, πρέπει να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία και όχι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σημείωσε μάλιστα ότι εκτός από το ολοήμερο νηπιαγωγείο που λειτουργεί 8.30 π.μ. με 1 μ.μ. υπάρχει και το προαιρετικό, από τις 7.45π.μ. έως τις 4 μ.μ. που καλύπτει ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Αναφορικά με τον προβληματισμό που υπάρχει ότι οικογένειες θα δουν τον προγραμματισμό τους να ανατρέπεται, αφού άλλο το ωράριο και ο χρόνος κατ’έτος που λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κι άλλο των νηπιαγωγείων, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας απάντησε ότι σ’αυτό το μεταβατικό στάδιο, θα εξεταστεί αν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, η κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του μέτρου σε κάποιες περιπτώσεις... αφήνοντας ανοιχτό "παράθυρο" για τους παιδικούς σταθμούς.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι μέσα στον Μάη θα γίνουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα έχουν εικόνα για τις ανάγκες που θα υπάρξουν σε προσωπικό ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Από την πλευρά του Δήμου, ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Αλέκος Αντωνίου, εστίασε στην ανάγκη να μην εφαρμοστούν άμεσα οι αλλαγές, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αυτό να γίνει από την επόμενη σχολική χρονιά, για να προετοιμαστεί σωστά η μετάβαση εξασφαλίζοντας γονείς, δομές (παιδικούς σταθμούς) και εργαζόμενους σ’αυτές, εξέφρασε όμως την άποψη ότι ο νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, όπως είπε, το νομικό πρόσωπο έχει κάνει τον προγραμματισμό του για όλο το 2018 κι αν από τον Σεπτέμβρη αλλάξουν τα δεδομένα, αυτός ανατρέπεται. Οι παιδικοί σταθμοί, κατά τον ίδιο, πρέπει να διαμορφωθούν αλλιώς για να δεχθούν περισσότερα βρέφη, ενώ και οι εργαζόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, που υπερψήφισε την μετάβαση των 4χρονων στα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς, μίλησε στο Ράδιο «Α» ο Γιώργος Αμπαζής, λέγοντας ότι δικός τους στόχος είναι να διαμορφωθούν κατάλληλα οι υποδομές και να προασπίσουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους νηπιαγωγών είτε εργάζονται στα νηπιαγωγεία, είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

apo_septemvri_ola_ta_4hrona_sta_nipiagogeia_tis_hioy

Σχετικά Άρθρα