Χίος, Δευτέρα 26 Αυγούστου

Απολογισμός Θερινού Σχολείου ΤΝΕΥ STT CAMP 2014

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/11/2014 ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Τετ, 26/11/2014 - 10:11

Την Πέμπτη 27/11/2014 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης στη Χίο διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Απολογισμός Θερινού Σχολείου ΤΝΕΥ STT CAMP 2014» από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι υλοποιηθείσες δράσεις και τα αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου με τίτλο ‘STT CAMP 2014. Shipping, Transportation and Trade. Current Advances and Market Perspectives for World Shipping Leaders που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 15/7/2014 – 4/8/2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» και σε συνεργασία με τη Σχολή Μεταφορών και Επικοινωνιών του Shanghai Maritime University, του μεγαλύτερου ναυτιλιακού Πανεπιστημίου της Κίνας, με το οποίο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο, προσέφερε προηγμένη γνώση για την κατανόηση των ραγδαίων αλλαγών στη δομή των αγορών της ναυτιλίας και των μεταφορών και των δυνάμεων που τις κατευθύνουν και καλύτερη κατανόηση των στρατηγικών που εφαρμόζουν οι ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Περιελάμβανε τρεις Θεματικές Ενότητες: α) Παγκόσμιες Ναυτιλιακές Αγορές και Λήψη Οικονομικών Αποφάσεων, β) Τεχνολογίες και Εργαλεία Σχεδιασμού για τη Ναυτιλία και τις Μεταφορές, γ) Ναυτιλιακή Πολιτική, Διοίκηση Πλοίων και Λιμένων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν 21 φοιτητές και φοιτήτριες και 3 Καθηγητές/τριες από τη Σχολή Μεταφορών και Επικοινωνιών του Shanghai Maritime University, καθώς και επαγγελματίες από την Ιταλία και την Αγγλία, υποψήφιοι διδάκτορες από τη Φιλανδία και το Βέλγιο και προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Θερινού Σχολείου και με σκοπό τη γνωριμία των ξένων συμμετεχόντων με τη ναυτική παράδοση και το φυσικό κάλλος της Χίου πραγματοποιήθηκαν επίσης εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο (18/7/2014), και στα Νοτιόχωρα της Χίου (21/7/2014). Το Θερινό Σχολείο εμπλουτίστηκε με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών και τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Οινουσσών με χορηγία του Παγχιακού Ιδρύματος Υποτροφιών ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΠΑΤΕΡΑ (20/7/2014) και στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Παράδοσης ‘’ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ’’ όπου οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες φιλοξενήθηκαν από το Ίδρυμα στη διήμερη επίσκεψή τους στα Καρδάμυλα (26-27/7/2014).

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για τη χιακή κοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν καθώς και για τα Θερινά Σχολεία του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών παρέχονται στο τηλέφωνο 22710-35212 (κ. Α. Αθανασίου).

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 25/08/2019 - 21:13

Το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. η εκπομπή "Όμορφη και παράξενη πατρίδα"  μας ξεναγεί στο Λύκειο Καρδαμύλων. Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη.

Η ίδρυση του Γυμνασίου Καρδαμύλων αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην ιστορία τους και πραγματική ευλογία για τον τόπο. Υπήρξε η αποδοτικότερη χρηματική επένδυση δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους του χωριού να μορφωθούν χωρίς να φύγουν από τα μέρη τους. Είναι το αρχαιότερο στο νησί, μετά το Γυμνάσιο της Χίου, και ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1918 και αρχικά λειτούργησε με δύο τάξεις. Μέχρι το 1924 ολοκληρώθηκε, αφού προστέθηκαν και υπόλοιπες. Αρχικά στεγάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρου και στο παλιό παρθεναγωγείο του Αγίου Νικολάου, αλλά ο θεμέλιος λίθος του Λιβανείου Γυμνασίου τέθηκε το 1924 από τους Γεώργιο και Ευγενία Λιβανού, οι οποίοι επωμίσθηκαν και τη δαπάνη του έργου. Οι προεστοί των Καρδαμύλων, οι εύποροι, οι επιστήμονες και όλοι οι κάτοικοι περιέβαλαν το νέο σχολείο με όλη τους τη στοργή και το στήριξαν στα πρώτα του βήματα με κάθε τρόπο.

Ο εξοπλισμός του σχολείου για τα δεδομένα της εποχής ήταν σημαντικός. Χάρτες, όργανα γυμναστικής, θερμόμετρα, αραιόμετρα, ηλεκτρικό κουδούνι, συνόδευαν το διδακτικό έργο. Μάλιστα το 1948 το Γυμνάσιο εξοπλίζεται με ραδιόφωνο και κινηματογράφο! Βιβλιοθήκη λειτουργεί από τον πρώτο χρόνο με βιβλία προερχόμενα από το Υπουργείο Παιδείας, από δωρεές εκδοτών, από τον Π.Κ. Κουλουμούνδρα κι ακόμη από τη σειρά Ωφέλιμων Βιβλίων.

Σημαντική χρονιά για το Γυμνάσιο ήταν το 1966, όταν ο Γεώργιος Σταύρου Λιβανός, εγγονός του ιδρυτή του Γυμνασίου Καρδαμύλων, επισκέφτηκε τα Καρδάμυλα και υποσχέθηκε να προσφέρει 40.000 λίρες Αγγλίας στερλίνες για την ανοικοδόμηση άλλου κτιρίου για τη δημιουργία του Ναυτικού Λυκείου Καρδαμύλων. Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν στις 14-9-1967 και συνδυάστηκαν με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Τίμιο Σταυρό. Το νέο κτίριο περιελάμβανε πέντε αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Χημείου,  Βιβλιοθήκης, Αναγνωστηρίου, Ναυτικών Οργάνων, γραφείο διευθυντή και καθηγητών.