Η ΑΔΕΔΥ για την εκπαίδευση

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ  «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» .
Τετ, 27/06/2018 - 17:28

Ο νόμος για τις  «δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης», της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαμορφώνει το έδαφος για νέες, βαθύτερες, αντιδραστικές ανατροπές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου. Είναι προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης και δέσμευση της κυβέρνησης σε ΕΕ, «θεσμούς» και ΣΕΒ. Ταυτόχρονα ακουμπά σε ό,τι αντιδραστικό έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην κατεύθυνση του σχολείου της αγοράς με χορηγούς , ευεργέτες και δωρητές που θα αναπαράγουν ιδεολογικά της σημερινή βαρβαρότητα από τις πιο τρυφερές ηλικίες. Επιχειρηματικότητα, αριστεία, περιορισμός προσωπικού, δημοσιονομική πειθαρχία παραπέρα δηλαδή λιτότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.

  Ως επίκεντρο του «νέου» σχεδιασμού τίθεται η Σχολική Μονάδα, ώστε στην πράξη να επιλύει από μόνη της όλα τα κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας της, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της αντιδραστικής κρατικής αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο έχει τρεις άξονες: 

1) Αθρόες Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις Δομών και Υπηρεσιών. 

2) Αντιδραστικές αντιεπιστημονικές αλλαγές στην Ειδική Αγωγή με κατάργηση των ΚΕΔΔΥ.

3) Προώθηση της αξιολόγησης!              

Έτσι σύμφωνα με τις «νέες δομές» προβλέπονται:

  1. Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.).

Σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων δημιουργούνται 24 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πρόκειται για «μικρά υπουργεία παιδείας», που θα συγκεντρώνουν πλήθος αρμοδιοτήτων και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας με κομβικό ρόλο στην οργάνωση και προώθηση της διαδικασίας της αξιολόγησης.

  1. Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) – Αντιδραστικές αλλαγές στην Ειδική Αγωγή με κατάργηση των ΚΕΔΔΥ.

Καταργούνται  τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., οι Σ.Σ.Ν., τα Κ.Ε.ΣΥ.Π. και τα Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ. Στη θέση τους δημιουργούνται τα Κ.Ε.Σ.Υ (σε επίπεδο Διεύθυνσης κοινά για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και τομείς ενοποιούνται σε μια δομή.  H κατάργηση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, φορτώνοντας εντελώς στις πλάτες των οικογενειών όλο το κομμάτι της διάγνωσης και στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες,  απαλλάσσοντας το κράτος από τις ευθύνες του! Το βάρος πέφτει στον εκπαιδευτικό και στο σχολείο για την εκπαιδευτική παρέμβαση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που δε θα έχουν καν διάγνωση! Σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου δε γίνεται αναφορά στον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης.! Χωρίς να ντρέπονται οδηγούν τους γονείς να πληρώνουν για τα πάντα σε ιδιωτικούς φορείς.

  Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ., που είχαν στην ευθύνη τους τη στήριξη των δικτύων και των αναγκών των σχολείων στο επίπεδο της πληροφορικής, θα οδηγήσει στην άμεση παράδοση του τομέα αυτού στους ιδιώτες και τους εργολάβους.

  1. Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.).

Τα Κ.Ε.Α., κοινά και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), ενσωματώνουν τις αρμοδιότητες των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Η χρηματοδότηση των Κ.Ε.Α. θα γίνεται από τους Δήμους(!!) με ό,τι αυτό σημαίνει.

  1. Η θεσμοθέτηση των λεγόμενων «Ομάδων Σχολείων».

Στην πράξη προωθείται η αλληλοσυμπλήρωση λειτουργιών, με στόχο την «κάλυψη» των κενών που υπάρχουν σε δασκάλους, καθηγητές και υποδομές (π.χ. εργαστήρια), τις μετακινήσεις μαθητών και τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση προσωπικού, τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων. Ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά της οργανικότητας σε επίπεδο ομάδας σχολείων, τη συνεχή κινητικότητα για τη συμπλήρωση ωραρίου και την κάλυψη των κενών.

  1. Προωθείται η διαδικασία της αντιδραστικής αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης.

  Παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15, για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Μεταφέρονται στην εκπαίδευση και επεκτείνονται οι διατάξεις του ν. 4369/16 (Βερναρδάκη). Η κατάργηση του Π.Δ. 152 αλλά και πλευρών του ν. 3848, που παρέμειναν ανενεργές μέσα από την πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμένει χωρίς αντίκρισμα. Ίδιες προβλέψεις και ίδιες διατάξεις επανέρχονται στο σώμα του σχεδίου νόμου μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα το ίδιο: Στοχοποίηση των εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους, καλλιέργεια φόβου, κατηγοριοποίηση, παγίωση της άθλιας κατάστασης στο δημόσιο τομέα, αφού η εστίαση θα γίνεται στους εργαζόμενους και όχι στο ίδιο το κράτος και στη φύση του.

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με ή χωρίς γραβάτα, με την πλήρη ανοχή και συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ορκίζονται στην ΕΕ, οδηγεί το δημόσιο σχολείο στην παραπέρα υποβάθμιση για να υπηρετήσει τα ματωμένα πλεονάσματα, για να ανοίξει ζωτικό χώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης για να κάνουν τις μπίζνες τους.

  Ως ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουν ενάντια σ αυτήν την προοπτική που αφορά στα παιδιά μας. Καλούμε και τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα να συσπειρωθούν σε ένα παλλαϊκό μέτωπο που θα απαιτήσει και θα επιβάλλει τη σύγχρονη εκπαίδευση βασισμένη στις ανάγκες των οικογενειών μας και όχι στις ανάγκες της αφοράς και των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

            Ο πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                                               Μ . Σκούφαλος                          Σ. Γατανά 

 

Σχετικά Άρθρα