Η επανάσταση για όλα αρχίζει από την Τάξη του Σχολείου

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη με την Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Μαρία Μουτρίκα
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 29/11/2020 - 09:16

Τάξη. Μέσα σ’ αυτήν, στο Σχολείο του, μαθαίνει το παιδία από νήπιο, ότι δεν υπάρχει κοινωνία και προσωπική ζωή χωρίς… τάξη. Μέσα σ’ αυτή ταυτόχρονα μαθαίνει και μαθαίνει να ταυτόχρονα να αμφισβητεί για να κερδίζει τη γνώση, και όποιος αμφισβητεί είναι επαναστάτης. Εκεί λοιπόν στην Τάξη του Σχολείου γεννιέται στην ουσία η επανάσταση για όλα.

Απέναντι μας στο Στούντιο, και την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην Αλήθεια ΤV, οι τηλεθεατές θα βρεθούν «Αυτοπροσώπως» με την… επαναστάτρια Μαρία Μουτρίκα Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Ήρεμη, χαμηλών τόνων, με συστολή και προσοχή στα όσα λέει, ακόμα και όταν μιλάει στον Γιάννη Τζούμα για… επανάσταση, αλλά και έτοιμη να «φορτώσει» όταν αναφέρεται σ’ αυτά που πνίγουν τους Δασκάλους, Νηπιαγωγούς Μ. Μουτρίκα ήξερε από το Δημοτικό τι θα γίνει.

Το πρόβλεψε ο Δάσκαλος της στο Πλωμάρι, όταν ποιός ξέρει γιατί και τι είδε, αλλά κατέθεσε στους γονείς και την ίδια ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει… Νηπιαγωγός.

Όχι βέβαια μόνο γι’ αυτό, αλλά όπως ομολογεί την επηρέασε, η Μ. Μουτρίκα αποφοιτεί από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφού εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση διορίζεται το 2004 στο Σκουτάρι της Λέσβου, μετατίθεται στη Λήμνο και μετά στη Χίο, όπου δένεται με αυτή και με τα δεσμά του γάμου, οπότε γίνεται… δικιά μας.

Κατάδικα της όμως θεωρεί τα προβλήματα του κλάδου της, βέβαιη ότι η κοινωνία αναγνωρίζει τον μεγάλο και καθοριστικό μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο του Δασκάλου, αλλά η Πολιτεία διαχρονικώς δια των Κυβερνήσεων, πέρα βρέχει…

Η εκπαίδευση, μας λέει, είναι βαθμός Πολιτισμού και χωρίς αυτά δεν προχωράει μπροστά μια κοινωνία. Δεν προχωράει όταν στους 434 δασκάλους και Νηπιαγωγούς της Χίου οι 241 είναι αναπληρωτές!

Παιδεία, προσθέτει, δεν γίνεται με πεινασμένο Δάσκαλο, με Δάσκαλο, που είναι αναπληρωτής 17 χρόνια (!) σε 17 διαφορετικούς τόπους, που δεν μπορεί να κάνει οικογένεια, που δεν μπορεί να ζήσει από τον πενιχρό μισθό του, που τσοντάρουν οι γονείς του για να πληρώνει το ενοίκιο, που τρώει στις Στρατιωτικές Λέσχες, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει, που καλείται να υπηρετήσει την παιδεία ως… τριμηνίτης, που βλέπει τα παιδιά του να κλαίνε, γιατί δεν καταλαβαίνουν που θα πάει το άλλο… τρίμηνο ο Δάσκαλος τους, που μαθαίνει αιφνιδιαστικά ότι θα κάνει τηλεκπαίδευση, χωρίς καμιά εκπαίδευση, καμιά προετοιμασία, κανένα μέσο και σε ένα δίκτυο που… σέρνεται, γιατί η Πολιτεία δεν είχε προβλέψει, δεν είχε προετοιμαστεί, δεν θέλει να πληρώσει πλατφόρμα διαδικτυακής μεταφοράς, αλλά την βγάζει στο τσάμπα!

Η Μαρία Μουτρίκα σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης, είναι ένας ήρεμός ποταμός, που ξαφνικά γίνεται χείμαρρος όταν την πνίγει το δίκιο για τον κλάδο της, που παρά ταύτα και κάθε μέρα και τώρα με τον κορωνοϊό τα καταφέρνει να ασκεί το λειτούργημα του, αφού διαχρονικά και σε κάθε εποχή και κοινωνία, ισχύει πως ότι είμαστε το οφείλουμε στην οικογένεια μας και τους δασκάλους μας.

 

aytoprosopos_maria_moytrika

Σχετικά Άρθρα