Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Ημερίδα για την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών

Και βιωματικά εργαστήρια από το 2ο ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου και το Κέντρο Πρόληψης
Παρ, 08/11/2019 - 15:43

 Το 2ο  Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου (2ο ΠΕΚΕΣ Β. Αιγαίου) και το  Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Εκπαιδευτικοί και Επαγγελματική Εξουθένωση» την Πέμπτη 14/11/2019 , 12.00μμ-14.00μμ στο Αμφιθέατρο του 1ου -3ου ΓΕΛ Χίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, 18.00μμ-20.00μμ. θα πραγματοποιηθούν, στον ίδιο χώρο, δύο βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς  με την ίδια θεματική.

Εισηγητές στην Ημερίδα και συντονιστές στα εργαστήρια θα είναι οι :

Βασίλης Αλμπάνης, Ψυχολόγος στο 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ.

Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, πρώην Επιστημονικά Υπεύθυνος του Θεραπευτικού Προγράμματος ΠΕΘΕΑ Αργώ του ΨΝΘ.

Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού κατέχει μια απ’ τις πρώτες θέσεις διεθνώς στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν παιδαγωγικά όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές δυσλειτουργίες που βιώνει σε καθημερινή βάση ο σημερινός μαθητής (ανεργία, οικονομικά προβλήματα, κα) οι συνέπειες των οποίων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες και μπορεί να απαιτούν και εξιδεικευμένη επιμόρφωση.

Το γεγονός αυτό  επιφορτίζει τους εκπαιδευτικούς με επιπλέον παιδαγωγικές και κοινωνικές ευθύνες για συμπαράσταση και βοήθεια.

 Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απαξίωση που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα και το σχολείο στη σύγχρονη κοινωνία, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς σε αισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης, αγωνίας, ή ακόμη και στην απόσυρσή τους.

Τέτοιες καταστάσεις πίεσης που υπερβαίνουν την ικανότητα του ατόμου να τις αντιμετωπίσει, έχουν ως συνέπεια το άτομο να αισθάνεται άγχος, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε «συναισθηματική κούραση» έως και σε «επαγγελματική εξουθένωση».

Η συγκεκριμένη Ημερίδα και τα εργαστήρια στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού ώστε να μπορέσει με τη σειρά του να παραμείνει στο πλάι των μαθητών του και το σχολείο να συνεχίσει να διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο του στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 03/07/2020 - 14:50

Περίπου 7 ώρες κράτησε η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για θέματα παιδείας με τον πρόεδρος του Σώματος Παύλο Καλογεράκη να την χαρακτηρίζει χρήσιμη και εποικοδομητική.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, διευθυντές και εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χίου όπως και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών.

Από πλευράς προϊστάμενων της εκπαίδευσης τόσο ο Αριστείδης Κελεπερτζής από την Πρωτοβάθμια όσο και η Ευτυχία Βλυσίδου από την Β/θμια αναφέρθηκαν στις καθημερινές ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας να υπογραμμίζει την ανάγκη στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα σε σχολικές μονάδες, και την προϊστάμενη της Β/θμιας να επικεντρώνεται σε ζητήματα υποχρηματοδότησης.

Την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι γονείς λόγω ελλείψεων στα σχολεία μετέφερε στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Μιχάλης Πουλάδας, που υποστήριξε την ανάγκη για έκτακτες επιχορηγήσεις έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν σε σχολικές μονάδες.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων προς την Δημοτική Αρχή για θέματα παιδείας με βασικό στόχο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλογεράκης των βελτίωση υποδομών αλλά και παρεχομένης εκπαίδευσης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ο Δήμος Χίου να αναπληρώσει την αναγκαστική περικοπή που έγινε στο ποσό της χρηματοδότησης και να φροντίσει με έκτακτες χρηματοδοτήσεις να ενισχύσει τις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα.

Παράλληλα να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες  τόσο για την κτιριακή ασφάλεια όσο και για την υγειονομική θωράκιση, ενώ να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική υποστήριξη των σχολείων με την αγορά Υ/Η και τάμπλετ.

Να σημειώσουμε ότι από την ψηφοφορία και την σύνταξη της απόφασης απείχε ο συνδυασμός του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη, με τον δήμαρχο Χίου να ζητά από  τις δημοτικές παρατάξεις να μην μηδενίζουν το έργο της δημοτικής αρχής ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν έκτακτες επιχορηγήσεις προς τα σχολεία για την κάλυψη αναγκών.

na_axiopoiithei_sosta_i_sholiki_perioysia