Επίσκεψη στο Φάρο Βαρβασίου πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 26/4/23 μαθητές του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου “Ευγένιος Ντελακρουά”, που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του μικρασιατικού Σωματείου έγινε στα πλαίσια μιας πολυήμερης εκδρομής που οργανώθηκε από το κολλέγιο στο νησί μας με σκοπό οι σπουδαστές του να έρθουν σε επαφή με τις παραδόσεις και την ιστορία της Χίου.
Η Χίος, όπως μας ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής και συνοδός των παιδιών, Γιάννης Τζιώτης, αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό επίσκεψης για το Κολλέγιο και τα παιδιά καθώς το όνομα του Κολλεγίου ανήκει στον γάλλο ρομαντικό ζωγράφο του 19ου αιώνα που είχε ζωγραφίσει την σφαγή του νησιού μας το 1822, δημιουργώντας μεγάλο φιλελληνικό ρεύμα εκείνη την εποχή.
Το Ελληνογαλλικό Κολλέγιο έχει μαθητές γαλλόφωνους και ελληνόφωνους, από όλο τον κόσμο. Η κάμερα της “Αλήθειας” συνάντησε τους μαθητές κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του Φάρου και μίλησε μαζί τους, καθώς και με καθηγητές τους.
Ο Ιβάν, μαθητής του κολλεγίου από τον Λίβανο μας μίλησε για την εμπειρία του από τη διαμονή του στη χώρα μας, καθώς και για τη γνωριμία του με τον μικρασιατικό πολιτισμό μέσω του Φάρου, χορεύοντας τους παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και βλέποντας τις παραδοσιακές φορεσιές της, τονίζοντας τα κοινά στοιχεία της πατρίδας του με τη δική μας.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε η Ελλάδα είναι μία χώρα που αγαπά εξίσου σαν την πατρίδα του και του αρέσει που βλέπει μέσα σε αυτή στοιχεία της Μέσης Ανατολής.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του μελλοντικά να δουλεύει στη χώρα μας σε αντίθεση με τον Λίβανο, που όπως είπε χαρακτηριστικά έχει πολλούς περιορισμούς σαν κράτος.
Ο Ιβάν μας μίλησε στα Γαλλικά με τη βοήθεια της καθηγήτριάς του Αργυρώς Αμπαζή, που είναι χιώτισσα στην καταγωγή.
Η ίδια μας εξήγησε τους λόγους της επίσκεψης του Κολλεγίου στο Μικρασιατικό Σωματείο καθώς όπως δήλωσε, οι μαθητές κάνουν μία εργασία για τους ιωνικούς πολιτισμούς και ήθελαν να μάθουν και να δουν από κοντά την προσφυγική ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέσω των χορών τους, αλλά και επισκεπτόμενοι το μουσείο του Φάρου που έχει εγκατασταθεί σε αίθουσα του κτηρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η “Αλήθεια” ήρθε σε επαφή και με άλλους μαθητές, οι οποίοι στο σύνολό τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το "Φάρο" και το νησί, το οποίο όπως είπαν χαρακτηριστικά οι περισσότεροι τους θυμίζει ένα μικρό χωριό σε σχέση με την πρωτεύουσα, αλλά με πολύ ήρεμο ρυθμό ζωής, κάτι που δεν το βρίσκουν στην Αθήνα.
Τέλος η κάμερα συνάντησε και την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Τουρισμού, Άννα Κυριακάκη, η οποία επισκέφθηκε τον Φάρο με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά του Κολλεγίου για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις σπουδές στο νησί μας.
Το σχετικό ρεπορτάζ της Κυριακής Τζούμα, στην Αλήθεια TV, την Παρασκευή 28/4/23, στις 19.20 & 23.20.