Χίος, Τετάρτη 19 Ιουνίου

''Μαστιχοδημιουργίες'' στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου!

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/05/2019 - 07:51

 Παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 17 Μαϊου 2019, στις 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Λυκείου Χίου (ΕΠΑΛ Εσπερινό Χίου), οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία μαθητών και Καθηγητών του Σχολείου στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου (από τη ΜΝΑΕ) Προγράμματος ''Μαστιχοδημιουργίες''.

             Οι υπεύθυνοι Καθηγητές που υποστήριξαν τους μαθητές στην υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος Κλούβας Γεώργιος Διευθυντής Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου, Μονιούκας Φώτης Υποδιευθυντής και Αργυρούδη Θέκλα Αισθητικός Καθηγήτρια, προλόγισαν την εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε και βίντεο με τις δράσεις και τις Εκπαιδευτικές εξορμήσεις και εκδρομές των Μαθητών(στο Μουσείο Μαστίχας και σε άλλα μέρη), τη διαδικασία κατασκευής των προϊόντων και των δημιουργιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος και πολλές χρήσιμες σχετικές πληροφορίες. Ακολούθησε μικρή δεξίωση (που επιμελήθηκαν και φρόντισαν μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου) με κέρασμα,δίπλα στην έκθεση των δημιουργιών του προγράμματος ''Μαστιχοδημιουργίες'' (μαστιχοσοκολατάκια, λικέρ μαστίχα, αναψυκτικό με λεμόνι, φράουλα και μαστίχα, αμυγδαλωτά με μανταρίνι και μαστίχα, αρωματικό ελαιόλαδο με μαστίχα, μάσκα προσώπου, μαστιχοσαπούνια κ.α.). 

              Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης ''Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου ''Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ'', το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού και δια βίου μάθηση'' με τη συνχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

              Σκοπός του προγράμματος είναι το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης.

              Σχετική συνέντευξη από τον Υποδιευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου Φώτη Μονιούκα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ TOY ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Τρί, 18/06/2019 - 16:19

Είναι γνωστό πως τα Μουσικά Σχολεία δεν... συμφέρουν.

Σε μια χώρα που δίνει στην παιδεία διαχρονικά την τελευταία σημασία, δεν εκπλήσσει η διαπίστωση πως ναι μεν τα Μουσικά Σχολεία δημιουργήθηκαν και από Ευρωπαϊκή υποχρέωση αλλά στην συνέχεια είδαν πως... κοστίζουν και άρχισαν να τα "ψαλιδίζουν".

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κόβουν κονδύλια. Επειδή όμως αυτό προφανώς δεν πτοεί μαθητές και Διδάσκοντες τώρα φροντίζουν να τα αφήσουν και χωρίς μαθητές.

Τα υπόλοιπα στην ανακοίνωση που ακολουθεί: 

Μετά την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την εισαγωγή-εγγραφή μόνο 24 παιδιών στο Μουσικό Σχολείο Χίου κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την αποδυνάμωση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας με τα παρακάτω επιχειρήματα:

  1. Οι αιτήσεις των υποψήφιων μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της Χίου ανήλθαν στις 42. Το σχολικό έτος 2016-17, επί συνόλου 46 αιτήσεων και το σχολικό έτος 2017-18 επί συνόλου 47 αιτήσεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου είχε εγκρίνει τη δημιουργία δύο τμημάτων (32 και 36 μαθητών αντίστοιχα).

 

  1. Ο Σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του σχολείου μας, σε συνεδρίασή του (αριθμός πρακτικού 37η / 04-06-2019) κατά συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε και εισηγήθηκε την εισαγωγή 34 μαθητών και τη δημιουργία δύο τμημάτων των 17 μαθητών.

 

  1. Είναι γνωστό ότι η μουσική και εν γένει η καλλιτεχνική παιδεία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ήσσων μέσα στο γενικότερο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απορίας άξιο γιατί να στερούνται κάποια παιδιά του δικαιώματός τους στη μουσική παιδεία, που προσφέρεται ως δημόσιο αγαθό από ένα δημόσιο Μουσικό Σχολείο. Πόσω μάλλον, όταν αυτό το σχολείο παρουσιάζει σταδιακά αυξητική πορεία στο μαθητικό του δυναμικό και προσφέρει αδιαλείπτως πολιτισμό και μία διαφορετικής λογικής παιδεία στο νησί μας.

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ