Μουσικό Σχολείο Χίου. Και του χρόνου σε... γήπεδο!

Χριστουγεννιάτικα, μουσικά, γλυκά, αφηγηματικά και εικαστικά!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 21/12/2019 - 06:54

Με πάρα πολύ κόσμο...και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η όμορφη Χριστουγεννιάτικη μελωδική γιορτή του Μουσικού Σχολείου Χίου, στον Πολυχώρο ''Βυρσοδεψείο'' στα Ταμπάκικα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ. με τη Χορωδία της Α' και Β' Γυμνασίου και με μαθητές της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Σχολείου.

 ''Το Παραδοσιακό Τραγούδι στον κύκλο του Χρόνου'' ήταν το περιεχόμενο και ο τίτλος της εκδήλωσης...και πραγματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χίου, μέσα από το εμπνευσμένο ρεπερτόριο που είχαν ετοιμάσει μαζί με τους Καθηγητές τους και τους Μουσικούς και Εκπαιδευτικούς, που συνεργάστηκαν στη μαθητική ορχήστρα, κατάφεραν να μας ''ταξιδέψουν'' όμορφα σε όλη την Ελλάδα...και σ' όλες τις γιορτές του Χρόνου όπως αυτές είναι ιδωμένες από τα ευαίσθητα και αληθινά μάτια του λαού μας...

Ακούστηκαν τραγούδια πατροπαράδοτα κι αγαπημένα, από τα Χριστούγεννα και τ' Αγιού Βασιλειού...από τα Θεοφάνεια, τις Απόκριες, την Ανάσταση με την όμορφη και μυρωμένη Άνοιξη...κι από το ηλιόλουστο και γαλανό Ελληνικό Καλοκαίρι!... Όλα γεμάτα με την γνώριμη και έξοχη καλλιτεχνική φροντίδα και απόδοση που μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια το Μουσικό Σχολείο στη Χίο.

 Το υπέροχο μουσικό μέρος, συνοδεύτηκε από αφηγηματικό μέρος που παρουσίασε η Φιλόλογος και Ηθοποιός Μαρία Ρεβελάκη...και με την ταυτόχρονη προβολή εικόνων σε βίντεο με εικαστικά έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων, που είναι εμπνευσμένα από τη Ελληνική Παράδοση. Πολύ επιτυχημένη και ευρηματική, ήταν η επιλογή της ελαιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη ''Οι τέσσερις εποχές'' που κόσμησε στοχαστικά το εξώφυλλο του προγράμματος της εκδήλωσης.

Πράγματι το τραγούδι συνυφαίνεται πάντα, με αφηγηματικό και διερευνητικό δημιουργικό τρόπο,με τη ζωή μας και τη λαϊκή φαντασία, μέσα στην αέναη και επαναληπτική κυκλική πορεία του χρόνου, του δωδεκαμήνου του έτους, αλλά και της διαρκώς επαναλαμβανόμενης φθοράς και αναγέννησης, τόσο της φύσης όσο και της ζωής του ανθρώπου....όπως πολύ σωστά επισήμανε στην πρόσκληση της εκδήλωσης ο Μουσικός Καθηγητής Μιχάλης Πιλαβάς που είχε και τη Διδασκαλία και τη Διεύθυνση της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Χίου. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τους στόχους και το πνεύμα της ετήσιας αυτής γιορτής του Μουσικού Σχολείου Χίου, αναφέρει τα παρακάτω.

 ''Μια απόπειρα, λοιπόν, είναι η αποψινή μας συνάντηση: να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στην παράδοση...Να τους την παραδώσουμε όχι όμως με την έννοια του ρηχού φολκλόρ, του επιβεβλημένου γραφικού που υπαγορεύει η εμπορευματοποιημένη εποχή μας. Και να τη συναντήσουν όχι σαν μια ''κυρία, παρθένα ή γρια'', όπως εύστοχα σημειώνει ο Μάνος Χατζιδάκις. Όχι λοιπόν, σαν έννοια ανέγγιχτη και αρτηριοσκληρωτική, αλλά ως εσωτερική πνευματική διεργασία που, μακριά από κάθε διάθεση προγονοπληξίας, διαθέτει ακόμα φωνή στο σήμερα...'' 

  Όπως είπε και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χίου Τάσσος Κουτσοδόντης, η παρούσα εκδήλωση ήταν κατά μία έννοια και κάτι σαν απολογισμός και αναφορά στη χρονιά που ολοκληρώνεται, με το βλέμμα στραμμένο στο νέο έτος και στην Εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινά. Αντικρίζοντας τον...πραγματικά πάρα πολύ κόσμο που προσήλθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση...αυθορμήτως καλωσορίζοντας το κοινό, είπε το αυτονόητο...ότι ''ίσως του χρόνου η εκδήλωση θα πρέπει να γίνει σε...γήπεδο''!...Ο Τάσος Κουτσοδόντης ευχαρίστησε το Δ.Σ. (και το παλιό και το νεοεκλεγμένο) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χίου για την οικονομική και ηθική του στήριξη στην εκδήλωση και τη διοργάνωσή...και κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου ευχαρίστησε τους ευγενείς χορηγούς της εκδήλωσης που προέρχονται από τον εμπορικό κόσμο της Χίου.

  Πολύ σημαντικοί συντελεστές για την επιτυχία της βραδιάς ήταν οι Εκπαιδευτικοί και Μουσικοί Καθηγητές Δημήτρης Βαχαβιώλος και Γιάννης Κυριακόπουλος που επιμελήθηκαν την ηχοληψία και την εικονοληψία της εκδήλωσης. Ο Γιάννης Κυριακόπουλος συμμετείχε και στην ορχήστρα. Ευχαριστίες επίσης εκφράστηκαν από το Μουσικό σχολείο Χίου, προς τον Συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και τη Βιολονίστα Όλγα Μυριαγκού (Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Chios Music Festival) για την ευγενική χορηγία τους...αλλά και προς τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο Πατέρα Νεκτάριο Επιτροπάκη και τον Πρωτοψάλτη Ιωάννη Δημητρούλη για την ουσιαστική τους βοήθεια στην απόδοση του μοιρολογιού της Παναγιάς από τη Μικρά Ασία. Το ωραίο κέρασμα που συνόδευσε την εκδήλωση, ήταν προσφορά του αρτοποιείου Στεφάνου και Ειρήνης Τομάζου και της Ποτοποιίας Τέττερη...και την όμορφη ευρύχωρη αίθουσα, διέθεσαν για την πραγματοποίηση της γιορτής η επιχείρηση Κοκολιά.

 Τη Χορωδία με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Χίου, συνόδευσε η ορχήστρα με τους μουσικούς: Aναγνώστου Ιγνάτιος, Γιαγκουδάκης Πέτρος-Παραδοσιακά Κρουστά...Βενέτης Γιώργος-Σαντούρι...Παραδείσης Θωμάς-Κανονάκι...Πούπαλος Σταμάτης-Βιολί...Πούπαλος Αποστόλης-Λαούτο...Στακιάς Πολύδωρος-Ούτι.

Την έρευνα του λαογραφικού υλικού που παρουσιάστηκε, την επιμέλεια των κειμμένων και του οπτικού υλικού, καθώς επίσης και τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Χορωδίας είχε ο Καθηγητής Μιχάλης Πιλαβάς.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Ικαρίας...ακολούθησαν τα Κάλαντα Θράκης και Σάμου, Αποκριάτικα και σκωπτικά τραγούδια από την Πελοπόννησο, παιδικά τραγούδια για το καλωσόρισμα της Άνοιξης και τραγούδια της Κυριακής του Λαζάρου από την Κοζάνη και ένα του Λαζάρου από την Ικαρία. Τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδος και της Ανάστασης από τη Μικρά Αία και την Πελοπόννησο κι ένας υπέροχος Καλαματιανός...και τραγούδια της Καστοριάς, της Θράκης, της Κοζάνης, της Προποντίδας και του Αιγαίου για την άνοιξη και την ομορφιά της.

 Η υπέροχη μουσική και καλλιτεχνική απόδοση των παιδιών και της ορχήστρας, καθώς και το εμπνευσμένο αφηγηματικό-απαραίτητο συνοδευτικό της γιορτής(εικαστικό και κοινωνικό)....που έδωσε σκέψεις σε μικρούς και μεγάλους για όλο το χρόνο, για την κυκλική φθορά και αναγέννηση...για το νέο έτος και για το χρόνο που ξαναρχίζει με τη γέννηση του Χριστού και την Πρωτοχρονιά...ευχαρίστησαν και ψυχαγώγησαν και το κοινό και τους μαθητές.

  ''Μηνύματα χαρμόσυνα ηχούνε στους αιθέρες...κι αν τα συλλάβουν οι καρδιές...θα 'ρθούνε ωραίες μέρες''!...

    Καλά Χριστούγεννα! Καλή Χρονιά! 

Δ. Ζαφείρης

to_paradosiako_tragoydi_ston_kyklo_toy_hronoy

Σχετικά Άρθρα