Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Μουσικό Σχολείο Χίου. Και του χρόνου σε... γήπεδο!

Χριστουγεννιάτικα, μουσικά, γλυκά, αφηγηματικά και εικαστικά!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 21/12/2019 - 06:54

Με πάρα πολύ κόσμο...και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η όμορφη Χριστουγεννιάτικη μελωδική γιορτή του Μουσικού Σχολείου Χίου, στον Πολυχώρο ''Βυρσοδεψείο'' στα Ταμπάκικα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ. με τη Χορωδία της Α' και Β' Γυμνασίου και με μαθητές της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Σχολείου.

 ''Το Παραδοσιακό Τραγούδι στον κύκλο του Χρόνου'' ήταν το περιεχόμενο και ο τίτλος της εκδήλωσης...και πραγματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χίου, μέσα από το εμπνευσμένο ρεπερτόριο που είχαν ετοιμάσει μαζί με τους Καθηγητές τους και τους Μουσικούς και Εκπαιδευτικούς, που συνεργάστηκαν στη μαθητική ορχήστρα, κατάφεραν να μας ''ταξιδέψουν'' όμορφα σε όλη την Ελλάδα...και σ' όλες τις γιορτές του Χρόνου όπως αυτές είναι ιδωμένες από τα ευαίσθητα και αληθινά μάτια του λαού μας...

Ακούστηκαν τραγούδια πατροπαράδοτα κι αγαπημένα, από τα Χριστούγεννα και τ' Αγιού Βασιλειού...από τα Θεοφάνεια, τις Απόκριες, την Ανάσταση με την όμορφη και μυρωμένη Άνοιξη...κι από το ηλιόλουστο και γαλανό Ελληνικό Καλοκαίρι!... Όλα γεμάτα με την γνώριμη και έξοχη καλλιτεχνική φροντίδα και απόδοση που μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια το Μουσικό Σχολείο στη Χίο.

 Το υπέροχο μουσικό μέρος, συνοδεύτηκε από αφηγηματικό μέρος που παρουσίασε η Φιλόλογος και Ηθοποιός Μαρία Ρεβελάκη...και με την ταυτόχρονη προβολή εικόνων σε βίντεο με εικαστικά έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων, που είναι εμπνευσμένα από τη Ελληνική Παράδοση. Πολύ επιτυχημένη και ευρηματική, ήταν η επιλογή της ελαιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη ''Οι τέσσερις εποχές'' που κόσμησε στοχαστικά το εξώφυλλο του προγράμματος της εκδήλωσης.

Πράγματι το τραγούδι συνυφαίνεται πάντα, με αφηγηματικό και διερευνητικό δημιουργικό τρόπο,με τη ζωή μας και τη λαϊκή φαντασία, μέσα στην αέναη και επαναληπτική κυκλική πορεία του χρόνου, του δωδεκαμήνου του έτους, αλλά και της διαρκώς επαναλαμβανόμενης φθοράς και αναγέννησης, τόσο της φύσης όσο και της ζωής του ανθρώπου....όπως πολύ σωστά επισήμανε στην πρόσκληση της εκδήλωσης ο Μουσικός Καθηγητής Μιχάλης Πιλαβάς που είχε και τη Διδασκαλία και τη Διεύθυνση της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Χίου. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τους στόχους και το πνεύμα της ετήσιας αυτής γιορτής του Μουσικού Σχολείου Χίου, αναφέρει τα παρακάτω.

 ''Μια απόπειρα, λοιπόν, είναι η αποψινή μας συνάντηση: να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στην παράδοση...Να τους την παραδώσουμε όχι όμως με την έννοια του ρηχού φολκλόρ, του επιβεβλημένου γραφικού που υπαγορεύει η εμπορευματοποιημένη εποχή μας. Και να τη συναντήσουν όχι σαν μια ''κυρία, παρθένα ή γρια'', όπως εύστοχα σημειώνει ο Μάνος Χατζιδάκις. Όχι λοιπόν, σαν έννοια ανέγγιχτη και αρτηριοσκληρωτική, αλλά ως εσωτερική πνευματική διεργασία που, μακριά από κάθε διάθεση προγονοπληξίας, διαθέτει ακόμα φωνή στο σήμερα...'' 

  Όπως είπε και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χίου Τάσσος Κουτσοδόντης, η παρούσα εκδήλωση ήταν κατά μία έννοια και κάτι σαν απολογισμός και αναφορά στη χρονιά που ολοκληρώνεται, με το βλέμμα στραμμένο στο νέο έτος και στην Εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινά. Αντικρίζοντας τον...πραγματικά πάρα πολύ κόσμο που προσήλθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση...αυθορμήτως καλωσορίζοντας το κοινό, είπε το αυτονόητο...ότι ''ίσως του χρόνου η εκδήλωση θα πρέπει να γίνει σε...γήπεδο''!...Ο Τάσος Κουτσοδόντης ευχαρίστησε το Δ.Σ. (και το παλιό και το νεοεκλεγμένο) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χίου για την οικονομική και ηθική του στήριξη στην εκδήλωση και τη διοργάνωσή...και κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου ευχαρίστησε τους ευγενείς χορηγούς της εκδήλωσης που προέρχονται από τον εμπορικό κόσμο της Χίου.

  Πολύ σημαντικοί συντελεστές για την επιτυχία της βραδιάς ήταν οι Εκπαιδευτικοί και Μουσικοί Καθηγητές Δημήτρης Βαχαβιώλος και Γιάννης Κυριακόπουλος που επιμελήθηκαν την ηχοληψία και την εικονοληψία της εκδήλωσης. Ο Γιάννης Κυριακόπουλος συμμετείχε και στην ορχήστρα. Ευχαριστίες επίσης εκφράστηκαν από το Μουσικό σχολείο Χίου, προς τον Συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και τη Βιολονίστα Όλγα Μυριαγκού (Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Chios Music Festival) για την ευγενική χορηγία τους...αλλά και προς τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο Πατέρα Νεκτάριο Επιτροπάκη και τον Πρωτοψάλτη Ιωάννη Δημητρούλη για την ουσιαστική τους βοήθεια στην απόδοση του μοιρολογιού της Παναγιάς από τη Μικρά Ασία. Το ωραίο κέρασμα που συνόδευσε την εκδήλωση, ήταν προσφορά του αρτοποιείου Στεφάνου και Ειρήνης Τομάζου και της Ποτοποιίας Τέττερη...και την όμορφη ευρύχωρη αίθουσα, διέθεσαν για την πραγματοποίηση της γιορτής η επιχείρηση Κοκολιά.

 Τη Χορωδία με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Χίου, συνόδευσε η ορχήστρα με τους μουσικούς: Aναγνώστου Ιγνάτιος, Γιαγκουδάκης Πέτρος-Παραδοσιακά Κρουστά...Βενέτης Γιώργος-Σαντούρι...Παραδείσης Θωμάς-Κανονάκι...Πούπαλος Σταμάτης-Βιολί...Πούπαλος Αποστόλης-Λαούτο...Στακιάς Πολύδωρος-Ούτι.

Την έρευνα του λαογραφικού υλικού που παρουσιάστηκε, την επιμέλεια των κειμμένων και του οπτικού υλικού, καθώς επίσης και τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Χορωδίας είχε ο Καθηγητής Μιχάλης Πιλαβάς.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Ικαρίας...ακολούθησαν τα Κάλαντα Θράκης και Σάμου, Αποκριάτικα και σκωπτικά τραγούδια από την Πελοπόννησο, παιδικά τραγούδια για το καλωσόρισμα της Άνοιξης και τραγούδια της Κυριακής του Λαζάρου από την Κοζάνη και ένα του Λαζάρου από την Ικαρία. Τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδος και της Ανάστασης από τη Μικρά Αία και την Πελοπόννησο κι ένας υπέροχος Καλαματιανός...και τραγούδια της Καστοριάς, της Θράκης, της Κοζάνης, της Προποντίδας και του Αιγαίου για την άνοιξη και την ομορφιά της.

 Η υπέροχη μουσική και καλλιτεχνική απόδοση των παιδιών και της ορχήστρας, καθώς και το εμπνευσμένο αφηγηματικό-απαραίτητο συνοδευτικό της γιορτής(εικαστικό και κοινωνικό)....που έδωσε σκέψεις σε μικρούς και μεγάλους για όλο το χρόνο, για την κυκλική φθορά και αναγέννηση...για το νέο έτος και για το χρόνο που ξαναρχίζει με τη γέννηση του Χριστού και την Πρωτοχρονιά...ευχαρίστησαν και ψυχαγώγησαν και το κοινό και τους μαθητές.

  ''Μηνύματα χαρμόσυνα ηχούνε στους αιθέρες...κι αν τα συλλάβουν οι καρδιές...θα 'ρθούνε ωραίες μέρες''!...

    Καλά Χριστούγεννα! Καλή Χρονιά! 

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Οι έχοντες ακαδημαϊκά προσόντα υστερούν
Πέμ, 16/01/2020 - 15:36

Οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας υποστηρίζουν ότι γίνεται υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας για να αρθεί η αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα αλλά όχι μεγάλη προϋπηρεσία.

Σε επιστολή τους, την οποία καλούν να υπογράψουν συνάδελφοί τους, με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας αναφέρουν τα παρακάτω:

 Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Δεν ξέρουμε, φυσικά, πώς είναι δυνατόν η ΝΔ που στα αντιπολιτευτικά έδρανα κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιδώ, να φέρνει μια προκήρυξη διατηρώντας τους όρους εκείνους για τους οποίους κατέκρινε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε πώς, εν μία κυριολεκτικά νυκτί, τα ακαδημαϊκά προσόντα υποσκελίστηκαν και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχτηκαν προεκλογικά για τα «φωτεινά μυαλά» που δεν αξιοποιούνται και εγκαταλείπουν τη χώρα, μετεκλογικά –ως κυβέρνηση πια η ΝΔ της «αριστείας»–  να αποκλείει ανθρώπους ικανούς, νέους επιστήμονες από τους διορισμούς, εκδίδοντας μια προκήρυξη «φιάσκο», άδικη και πρόχειρη που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί στη βάση μικροκομματικών οφελών.

Εμείς, Οι Αναπληρωτές μηδενικής και ολιγόμηνης προϋπηρεσίας, λάβαμε εγγυήσεις ότι οι 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 θα εκδίδονταν τροποποιημένες, ωστόσο παρέμειναν ίδιες με αυτές που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κα Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας για το ταξίδι σας στην Ουάσινγκτον, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV(12/1/2020) αναφέρατε πως «Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Και εμείς σάς ρωτούμε για τις πολλές αντιφάσεις που εμπεριέχονται σε μια τόση μικρή περίοδο: πώς είναι δυνατό να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό όταν στην Ελλάδα, το ίδιο το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, διώκει όλους τους νέους επιστήμονες; Πώς είναι δυνατό στην ελληνική εκπαίδευση να έχουν χώρο οι απόφοιτοι των κολεγίων αφού τα πτυχία τους αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως εγγυήσεις για την παιδαγωγική τους επάρκεια που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διορισμό εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων; Τι γίνεται με όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική τους προϋπηρεσία; Γιατί δεν ανοίγουν οι πίνακες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με κριτήρια αντίστοιχα της Γενικής Παιδείας;

Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά, κα Υπουργέ! Οι Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας διαπιστώνουμε με λύπη πως η τακτική της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αποσκοπεί να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά μάλλον προτίθεται να ικανοποιήσει αιτήματα ενός στενού κομματικού ακροατηρίου, παραβιάζοντας κατάφωρα το Άρθρο 4 εδ. 1 και αγνοώντας προφανώς το άρθρο 22 εδ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η ίδια η κα Ν. Κεραμέως απέκλινε από τη θέση που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και επανέλαβε με δήλωσή της στις 30/12/2019. Της την υπενθυμίζουμε: «Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας». Τελικά, οι δεσμεύσεις σας μάλλον δεν υλοποιήθηκαν και οι δήθεν διαμάχες με την αντιπολίτευση αποδεικνύονται ψεύτικες, εφόσον αναμασήσατε όλα όσα παλαιότερα είχε πει ο κος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρήσατε την υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας (120 μήνες αντί για 84), ανάγοντάς την στο απόλυτο προσόν για έναν εκπαιδευτικό, και καταργήσατε το πλαφόν της. Αναγνωρίζετε κοινώς το σύνολο της προϋπηρεσίας, αγνοώντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών, ανά κλάδο, με προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό:

 

 
Εκπαιδευτικοί με 120 μήνες προϋπηρεσίας και άνω (πίνακας Β)
Ποσοστό %
Φιλόλογοι
159 στους 6778
2,3
Μαθηματικοί
68 στους 2456
2,7
Γυμναστές
72 στους 1903
3,7
Αγγλικής
18 στους 1670
1,0
Φυσικοί
35 στους 1356
2,5
Οικονομολόγοι
9 στους 657
1,3

Πίνακας Β αναπληρωτών 2018-2019

 

 Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι αδιαφορήσατε πλήρως για τους νέους συναδέλφους, επιστήμονες που πληρούν όλα τα προσόντα, τους οποίους και εσείς αποκλείετε από την όλη διαδικασία, ανοίγοντάς τους την πόρτα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τελικά, όχι μόνο δεν προτίθεστε να αποτρέψετε την όποια διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά μάλλον την επιτείνετε.

2. Απουσιάζει ποσοστό % των θέσεων για τις οποίες δεν πριμοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190/94. Ακόμα και στην περίπτωση του πλαφόν των 84 μηνών, οι έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί πρόκειται να υπερκαλύψουν τα κενά, αν η εμπειρία λογίζεται σε όλες τις προς πλήρωση θέσεις,   γεγονός αδιαμφισβήτητο που αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Προτείνουμε να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας:

  • εφαρμογή του ν. 2190/94 για τους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας.
  • μείωση της προϋπηρεσίας στους 84 μήνες.
  • για το 50% των προς πλήρωση θέσεων να μη μοριοδοτείται η εμπειρία.
  • αύξηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

καθώς θεωρούμε πως αυτά αποτελούν το θεμέλιο για δικαιότερη μεταχείριση όλων των νέων συναδέλφων, αλλά και όλων εκείνων που επί χρόνια αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζουμε, καταληκτικά, πως ακόμα και με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, χωρίς την πρόβλεψη % θέσεων, όλοι εκείνοι που έχουν 84 μήνες προϋπηρεσίας έχουν προβάδισμα και για να αποδείξουμε του λόγου του αληθές δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα:

Μελέτη περίπτωσης 2 εκπαιδευτικών με βαθμό πτυχίου 7, μία ξένη γλώσσα και γνώση Η/Υ.

  • Ο εκπαιδευτικός Α έχει 84 μήνες προϋπηρεσίας
  • Ο εκπαιδευτικός Β έχει Διδακτορικό, 2 Μεταπτυχιακά και 2 Πτυχία.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Α
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                            
17,5
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                           
17,5
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
84
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
40
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Α
20
Η/Υ                                                                 
4
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Β
8
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
7
 
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
 
Η/Υ                                                                
4
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
112,5
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
103,5

 

Κα Κεραμέως, σάς καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία και να μάς συναντήσετε, για να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας και για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση. 

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας, όσους έχετε ολιγόμηνη προϋπηρεσία, αλλά και τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες συναδέλφους να συνυπογράψουν την καταγγελία μας και να αγωνιστούμε από κοινού για όσα αδίκως ως τώρα μάς στέρησαν όσοι επί χρόνια παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες του δικαιώματός μας στην εργασία.

 

 ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2F1A45i02isZER5yYlFoPH-cq1RBZXQhU4h4C7gEx4C1Q0%2Fedit%3Ffbclid%3DIwAR1MOB-S19paOU9Hn4k9EP_zAeL-ogdAMHeldnn5RUiA_EgzVC_lTDgilLE&h=AT1IvijbQ6nCWd4o6Crh32q5lquEhIKQmRJngYLIM6WqWaXtvnbf8UJZVupxf18IiPo1hoxolidQsw4NaEWs9nKdVAqBmWmpeCIbyDZv_8gyiZBtLpuh8t6ALah0IJLo06m7hQ

 

Συντονιστικό

Αναπληρωτών Μηδενικής Προϋπηρεσίας

Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης