Χίος, Παρασκευή 17 Αυγούστου

Το όνειρο πραγματικότητα

Τρί, 10/04/2018 - 16:17
Το Δ.Σ του Συλλόγου

Βασανίστηκαν και βασανίστηκαν πολύ και από την ζωή, αλλά και από τον πολύχρονο αγώνα που έδωσαν, για να μετατρέψουν το πρόβλημα σε δύναμη. Αναφερόμαστε στον Σύλλογο Γονέων ατόμων νοητικώς υστερούντων, που την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στις 12.00 μ.μ. εγκαινιάζουν στον "Οίκο αγάπης" στο Νεχώρι το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με νοητική στέρηση.

 

Στις 26 Ιανουαρίου σε σχετικό ρεπορτάζ σημειώναμε τα εξής: 

"Την 1η του Μάρτη ξεκινά τη λειτουργία του στη Χίο, στον Οίκο Αγάπης, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 432.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την επόμενη τριετία, με στόχο μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του με χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΠΥ, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Νοητικά Υστερούντων Ατόμων.

Το συγκεκριμένο κτήριο μετατρέπεται πλέον σ’ έναν πραγματικό Οίκο Αγάπης, αφού σήμερα εκτός της Στέγης προστίθεται το Κέντρο Διημέρευσης, ένα ακόμη κέντρο βρίσκεται στα σκαριά – όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ, πάλι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τη δημιουργία δομών που θα καλύπτουν τα άτομα με αυτισμό, αλλά και από άλλους συλλόγους, όπως είπε στην «Α» η Άννα Κώσταλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, που έχει αναλάβει τη λειτουργία των δύο πρώτων δομών.

«Όταν το 2004 ξεκινήσαμε στεγάζοντας τα παιδιά στον Οίκο Αγάπης κάποιοι είπαν ότι κάνουμε ένα «γκέτο». Χαιρόμαστε που σήμερα το παράδειγμά μας το ακολουθούν κι άλλοι μιας και υπάρχουν πολλές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες που πρέπει να καλυφθούν. Εμείς έχουμε 1.700 τ.μ. στο κτήριο και εκτός της Στέγης που φιλοξενεί 9 άτομα στο οικοτροφείο και 2 σε ένα διαμέρισμα, στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, που θα λειτουργεί 8 το πρωί με 4 το απόγευμα θα έχουμε 15 άτομα, εκ των οποίων τα δύο με αυτισμό, ενώ έχουμε στο μυαλό μας πως θα αξιοποιήσουμε και τον πάνω όροφο του κτηρίου, χωρίς ακόμη να μπορούμε να πούμε πολλά γι’αυτό», ανέφερε η Άννα Κώσταλου.

Μέσα στον Φλεβάρη η Εταιρεία θα προκηρύξει τις θέσεις ενός κοινωνικού λειτουργού, ενός νοσηλευτή, οδηγού και συνοδηγού, ενός μεταφορέα και μιας θέση βοηθητικού προσωπικού που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο, στη λειτουργία του οποίου θα συνδράμει και προσωπικό ειδικοτήτων που υπάρχουν στη Στέγη.

Κτηριακά η υποδομή είναι έτοιμη, σύμφωνα και με την ξενάγηση, που μας έκανε ο Ψυχολόγος Νίκος Γκαζέπης, ενώ η Εταιρεία, πάλι μέσω ΕΣΠΑ, διαθέτει όχημα για την μεταφορά των ατόμων στο Κέντρο. Και τα 15 άτομα, μένουν στη Χίο και είναι απόφοιτοι του ΕΕΕΕΚ."

Με ξεναγό τον εξέχοντα Χιώτη επιστήμονα και ακαδημαϊκό, αστροφυσικό Μανώλη Γεωργούλη.
Παρ, 17/08/2018 - 06:27

Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο και τους Φίλους της αίθουσας Ιστορίας του 1ου Γυμνασίου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον εξέχοντα Χιώτη επιστήμονα και ακαδημαϊκό, αστροφυσικό Μανώλη Γεωργούλη.

Σκοπός της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. είναι η ευρύτερη προβολή του Μουσείου Φυσικής του 1ου Γυμνασίου- Σχολής της Χίου (1792).

Τα παλαιότερα όργανά του χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα όλα επισκευασμένα,  και πολλά πειράματα γίνονται με αυτά.

Το Μουσείο θεωρείται μοναδικό και η Χίος κατέχει ακόμα ένα θησαυρό. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έως τις 30 Αυγούστου έκθεση Σχολικού βιβλίου