Χίος, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμά την πρώτη γυναίκα πιλότο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Παρ, 12/07/2019 - 18:59

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα αναγορεύσει την κυρία Aysha Mohammed Saeed Fadila Alhameli, Μόνιμη Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και υποψήφια για την Προεδρία του Συμβουλίου του εν λόγω οργανισμού, σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό έργο της στο διεθνή αεροπορικό χώρο και στις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. 

 

Παρά τη ραγδαία αύξηση της αεροπορικής κίνησης τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο αεροπορικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις όπως μεταξύ άλλων η δυσκολία προσέλκυσης προσοντούχων νέων για απασχόληση όπως επίσης και η έντονη ανισομέρεια ως προς την απασχόληση ανδρών και γυναικών.  Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Aysha AlHameli έχει υπάρξει πρωτοπόρος καταβάλλοντας πολύ μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.  Πιο συγκεκριμένα, η κυρία AlHameli έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σε ηλικία μόλις 16 ετών.  Το 2009 διορίστηκε ως η πρώτη Αντιπρόσωπος των ΗΑΕ στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ σε θέματα αερομεταφορών, σε ηλικία μόλις 28 ετών αποτελώντας με αυτό τον τρόπο τη νεότερη Μόνιμη Αντιπρόσωπο στην ιστορία του Οργανισμού.  Έκτοτε έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο σε διάφορες θέσεις του Οργανισμού έχοντας υπάρξει μεταξύ άλλων ισχυρός υποστηριχτής του προγράμματος “Dreams Soar” για την υποστήριξη των παιδιών που επιθυμούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά στο χώρο των αερομεταφορών.  Επιπλέον, η κυρία AlHameli έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλές πρωτοβουλίες ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στον αεροπορικό κλάδο.

 

Με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και με επιτυχή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ άλλων του Πανεπιστημίου του Harvard, η κυρία AlHameli έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διεθνή αεροπορική κοινότητα ενώ διαθέτει ουσιαστικό όραμα για ανάληψη πολύ περισσότερων δράσεων στο μέλλον ιδιαίτερα σε όφελος της νέας γενεάς.  Όλα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία όχι μόνον για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητας αλλά επίσης και για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του και την ενασχόλησή του με έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΑΕ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων προς την Ελλάδα καθώς για την απασχόληση νέων Ελλήνων και Ελληνίδων σε διάφορες θέσεις εργασίας.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας.  Ιδρυθέν το 1984 έχει βάσεις σε έξι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος Σύρος και Χίος).  Είναι πρωτοπόρο στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην έρευνα στο πεδίο του τουρισμού με το παλαιότερο και γνωστότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα πάνω στη «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» ενώ το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών» του αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στον τουρισμό στη χώρα.  Το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού κεφαλαιοποιεί πάνω σε αυτή την σημαντική παρακαταθήκη προσφέροντας σύγχρονες προπτυχιακές σπουδές στο εν λόγω αντικείμενο από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

 

Η τελετή αναγόρευσης της κυρίας Alhameli θα λάβει χώρα στην 1.00 μ. στο Αμφιθέατρο του “Γιάννης Καράλης» της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου και θα ακολουθήσει γεύμα για τους επίσημους προσκεκλημένους.

Ανακοίνωση του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ
Κυρ, 22/09/2019 - 18:48

Η δήθεν «κανονικότητα» για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλαστή. Στη Χίο τα κενά δασκάλων Νηπιαγωγών και ειδικοτήτων αγγίζουν τα 60 ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα 52. Αυτό αναφέρει με ανακοίνωση του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Σ' αυτήν αναλυτικά σημειώνονται: 

 

Η δήθεν «κανονικότητα» για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλαστή. Έχουμε μάθει άλλωστε τα παραμύθια τους και με την κρίση εμείς να την πληρώνουμε και με τη δήθεν ανάπτυξή τους. Τα προβλήματα των σχολείων είναι οξυμμένα: μεγάλα κενά, έλλειψη χρηματοδότησης, μοίρασμα των συναδέλφων της παράλληλης στήριξης σε 2-3 μαθητές, αυθαιρεσίες πανελλαδικά στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κτηριακά και υποδομές Νηπιαγωγείων, μαθητές του δημοτικού που έμειναν χωρίς σχολείο λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας των σεισμών στο Μενίδι, το Ν. Ηράκλειο, το Αιγάλεω και αλλού.

Στη Χίο τα κενά δασκάλων Νηπιαγωγών και ειδικοτήτων αγγίζουν τα 60 ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα 52. Κατ’ έτος μαθητές , γονείς , καθηγητές έρχονται αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων όπως στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων. Η δεύτερη φάση αναπλήρωσης των κενών καθυστερεί χαρακτηριστικά , αλλά όχι και η βιασύνη της κυβέρνησης να τα δώσει όλα στο κεφάλαιο μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που διαφημίζει.

Τα ως άνω αποδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και του ιδιωτικού τομέα για την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και την κατάργηση του νόμου 4589/19 που οδηγεί σε απολύσεις, ανακύκλωση της ανεργίας και ατέλειωτο κυνηγητό «προσόντων».

Η εκπαίδευση των παιδιών του ελληνικού λαού αφορά όλους τους εργαζόμενους και σε αυτό το μετερίζι πρέπει να δοθεί η μάχη από γονείς ,εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές σε κοινή και μαζική δράση.

Φέτος προστέθηκε και το γεγονός ότι όλοι οι λογαριασμοί των σχολείων «μπλοκαρίστηκαν» από τις συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα τα ταμεία των σχολείων να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα!!!

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από το γεγονός ότι ακόμα και τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν σε κάποιες σχολικές επιτροπές από προηγούμενες δόσεις, λόγω της μη σύστασης νέων σχολικών επιτροπών και τον ορισμό υπεύθυνου διαχειριστή για τις συναλλαγές με τις τράπεζες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα σχολεία στους περισσότερους δήμους.

Αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίσαμε και στον δήμο Χίου που μετά από πιέσεις παρατάξεων και συνδικάτων λύθηκε προσωρινά το πρόβλημα με ημερομηνία λήξης. Ως ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα μα μην εφαρμόζουν το νόμο και να μην αναγνωρίζουν τις νόμιμες διοικήσεις των Σχολικών επιτροπών για αυτό και απαιτούμε την ομαλή εκταμίευση των χρημάτων και για τις Σχολικές Επιτροπές των ΝΠΔΔ

Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών στην εκπαίδευση που δουλεύουν σε συνθήκες ανασφάλειας και με μια βαλίτσα στο χέρι κάθε χρόνο.
  • Καμία κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας των τμημάτων των ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ. Κανένας μαθητής να μην χρειάζεται να αλλάξει μόνιμη κατοικία για να εκπαιδευτή στην ειδικότητα που επιθυμεί.
  • Κατάργηση της νομοθεσίας που θέτει εμπόδια στην λειτουργία των τμημάτων και αριθμητικούς περιορισμούς.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης ικανή να καλύψει τις ανάγκες για δωρεάν εκπαίδευση και άμεση απόδοση της των δόσεων από το Υπουργείο σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Κανένας γονιός ούτε εκπαιδευτικός να μη βάζει το χέρι στην τσέπη.

Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό δωρεάν για όλους!

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

  Ο Πρόεδρος                          Η Γεν. Γραμματέας

                               Μάρκος Σκούφαλος               Σοφία Γατανά