Χίος, Τετάρτη 20 Μαρτίου

Σε ρόλο... Υπουργού και επιτρόπου μαθητές του ΓΕΛ Καλλιμασιάς

Δελτίο Τύπου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 18/12/2018 - 10:09

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργάνωσαν την 3η Άσκηση προσομοίωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές. Ήταν μια τριήμερη  προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την «προσφυγική κρίση στην Ε.Ε». Οι μαθητές έγιναν Επίτροποι, Υπουργοί των Εξωτερικών, εκπρόσωποι ΜΚΟ κ.ά. με σκοπό να δουν, πως λειτουργεί η ΕΕ στην πράξη, πως διαχειρίζεται και ρυθμίζει καταστάσεις, που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν το μέλλον μας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Κεντρικό κτήριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προπύλαια, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018.

Στην προσομοίωση από το σχολείο μας επιλέχθηκαν και συμμετείχαν οι μαθήτριες Μαρία – Μιχαέλα Γερασίμου και Μαρία Σωζοπούλου και οι μαθητές Στέφανος – Μάριος Γαρρής και Δημήτρης Ψαρούδης. Η καθηγήτρια που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, από την άνοιξη 2018 ήταν η κ. Πολυξένη Βαράκλα και συνοδός ήταν ο διευθυντής του σχολείου κ.Νικόλαος Κουφούδης.

Όλοι οι μαθητές ανέπτυξαν την ρητορική τους ικανότητα, αλλά και την τεκμηρίωση ιδεών με επιχειρηματολογία. Καλλιέργησαν σεβασμό για το συνομιλητή και κατανόησαν τις βασικές αρχές του δομημένου διαλόγου. Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με συνολικούς τους από πολλές περιοχές της χώρας και να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. σήμερα. Εκπροσώπησαν τους ρόλους τους με επιτυχία και πρότειναν με δυναμικό τρόπο ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά και όπου χρειαζόταν συμβιβαστικές προτάσεις, που βοήθησαν σημαντικά στην διεξαγωγή του διαλόγου και στην παραγωγή τελικών συναινετικών κειμένων από τα δύο όργανα.

Η προσομοίωση ήταν μια σχεδόν αυθεντική αναπαράσταση της πραγματικότητας και γεμάτη πλούσιες εμπειρίες για όλους. Όμως και η διοργάνωση ήταν άψογη σε όλες τις πτυχές της. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους, διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Μακάρι  συχνότερα, να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της περιφέρειας.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/03/2019 - 17:44

Οπως σημειώνεται σε σχετική αναφορά του ΜΕΟΘ.

Για άλλη μια φορά το Δημοτικό σχολείο Θυμιανών Αγίου Μηνά βραβεύται για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό ρομποτικής.

Η απίστευτη δουλειά και οι γνώσεις του Μάκη Σαμολαδά, η υποστήριξη της Δώρα Σκουλούδη καθώς και συνδρομή τόσο του Διευθυντή Στέλιου Καμπούρη και υποδιευθυντή Θέμη Κολλιάρου καταφέρνουν κάθε χρόνο το χωριό μας να ακούγεται και να βραβεύεται, αφού έχουν ξεπεράσει μεγαθήρια  ιδιωτικά σχολεία και πολυδύναμα σχολεία.

Θα πρέπει να γίνει αναφορά και στους μαθητές της ομάδας καθώς και στους γονείς τους. Χάρη στο επίπεδο και την εργατικότητα τους κατάφεραν για άλλη μια φορά να σταθούν σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό. Συγχαρητήρια και στο εκπαιδευτικό προσωπικο του Δημοτικού σχολείου Θυμιανών γιατί αυτά τα παιδιά είναι η διαφήμιση της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής προσφοράς τους και της πολύ καλής δουλειάς τους!