Υποβαθμίσεις – Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Χίου
Δευ, 03/07/2017 - 07:09

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, μετά την πρώτη προσπάθεια της εφαρμογής της αξιολόγησης, μέσω της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, στέλνει «τον μποναμά» στους εκπαιδευτικούς με νέες υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στα πλαίσια του εξορθολογισμού του κόστους στην εκπαίδευση, χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Προχωρά σε μαζικό κύμα υποβιβάσεων-συμπτύξεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, το μεγαλύτερο μετά από αυτό της Διαμαντοπούλου.

Με βάση τα στοιχεία της απόφασης «εξαφανίζονται» 363 τμήματα δημοτικών και 106 τμήματα νηπιαγωγείων. Πιο συγκεκριμένα υποβιβάζονται 168 δημοτικά (317 τμήματα) και 43 νηπιαγωγεία (45 τμήματα), συγχωνεύονται 22 δημοτικά (14 τμήματα) και 118 νηπιαγωγεία (31 τμήματα), ενώ καταργούνται 14 δημοτικά (32 τμήματα) και 29 νηπιαγωγεία (30 τμήματα).

Για τη Χίο, έχουμε κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία των Νενήτων, αφού προχωρά οριστικά η εφαρμογή της απόφασης για υποβιβασμό σε 5θέσιο (από 6θέσιο). Αντίστοιχα με το Σχολείο της Καλλιμασιάς όπου επιβεβαιώνεται η λειτουργία του ως 5θέσιο. Τέλος, το Σχολείο των Καρυών που από 4θέσιο γίνεται 2θέσιο. Αυτή είναι η αντιμετώπιση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών σε ένα νησί, σε αγροτικές περιοχές, όπου ακόμα περισσότερο η πολιτική της συγκυβέρνησης πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να αθωώνουν τις υποβαθμίσεις με «χιλιομετρικά κριτήρια» των σχολικών μονάδων από την Πόλη! Ευθύνη έχουν ακόμα όσοι κοίμιζαν τον κόσμο ότι με την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τους υποβιβασμούς «λύνεται» το πρόβλημα.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο καταδικάζει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα και τους αναπληρωτές στην ανεργία. Ταυτόχρονα αναγκάζει και ένα μεγάλο αριθμό μαθητών σε καθημερινή βάση να μετακινούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Τώρα πια ξέρουμε τι νέο έφερε και τι φέρνει το "νέο σχολείο": λιγότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς, περισσότερα παιδιά μέσα σε άθλια κτίρια, χειρότερα βιβλία, μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία, για την εξυπηρέτηση των χορηγών και των επιχειρήσεων.

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που βλέπουν τη «δημόσια» παιδεία να σφίγγει σα θηλιά στον λαιμό τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με το εργατικό κίνημα, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βγαίνουν παγανιά και μιλούν για εξορθολογισμό, σε όσους λένε ότι τίποτα δεν γίνεται.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι υποβαθμίσεις-καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Κανένα τμήμα νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, καμία από τις υπόλοιπες τάξεις με πάνω από 20.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Σχετικά Άρθρα