Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Aνακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου
Τετ, 27/03/2019 - 07:04
ΠΑΜΕ

Χίος 23/3/201924 Μάρτη 1999, ώρα 19.45. Είναι η μέρα και η ώρα, είκοσι χρόνια πριν, που τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι αρχίζουν να ξερνούν φωτιά στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας μια ακόμη αιματοβαμμένη σελίδα στο ΝΑΤΟικό παρελθόν. Ξεκίνησε ένα μακελειό που κράτησε 78 μέρες.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Ιστορία καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια των έντεκα βδομάδων που διήρκεσαν οι βομβαρδισμοί, πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση 1.130 πολεμικών αεροσκαφών. Εκτόξευσαν απ' τον αέρα συνολικά 420.000 βλήματα, πυραύλους και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1.300 πυραύλους τύπου «Κρουζ» (Cruise). Το ΝΑΤΟ, επιπλέον, χρησιμοποίησε 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Έγινε εκτεταμένη ρίψη βλημάτων που στην κεφαλή τους έφεραν ραδιενεργό απεμπλουτισμένο ουράνιο, μολύνοντας τους κατοίκους, το έδαφος, τα ποτάμια και τις θάλασσες.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της αμερικανοΝΑΤΟικής θηριωδίας, δήλωνε ότι «η Ελλάδα ΔΕΝ συμμετέχει στον πόλεμο». Όμως, στο πλαίσιο αυτής της «μη συμμετοχής», ο Έλληνας στρατιωτικός εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, καθημερινά, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, υπέγραφε και ενέκρινε τον κατάλογο των προγραμματισμένων δολοφονικών βομβαρδισμών. Στο πλαίσιο αυτής της «μη συμμετοχής», επίσης, η κυβέρνηση Σημίτη έστειλε το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ. Στην ενέργεια αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας ναύτης διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του πολεμικού πλοίου στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, πάνω στα αποκαΐδια της διαλυμένης χώρας, οργάνωσε φιέστα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΝ (πρόδρομου πολιτικού σχήματος της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Σ' εκείνη τη φιέστα, η κα Δαμανάκη, εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ και απευθυνόμενη στους Έλληνες στρατιώτες και στελέχη που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για σας». Δήλωνε υπερήφανη (εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ), επειδή Έλληνες στρατιωτικοί λειτουργούσαν ως μισθοφόροι του ΝΑΤΟ. Δήλωνε υπερήφανη, απ' το γεγονός ότι Έλληνες στρατιωτικοί επιχειρούσαν εκτός των συνόρων της χώρας, κάτω απ' τις διαταγές των Αμερικανών μακελάρηδων.

Τελευταία χρονικά πράξη στα Βαλκάνια, είναι η είσοδος της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μια πράξη με σημαιοφόρο υλοποίησης της την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στη Ρωσία, ακόμα και η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ. Στηρίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη ΝΑΤΟποίηση της Ελλάδας με βάσεις απ’ άκρη σ άκρη, φέρνοντας τους μακελάρηδες στο Αιγαίο δήθεν για τις προσφυγικές ροές. Στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών στη Μέση Ανατολή και μπλέκουν την πατρίδα μας στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για την ενέργεια και τους εμπορικούς δρόμους.

Όπως και τότε, όπου ο λαό μας έβαλε εμπόδια η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να μη φοβηθεί, να βγει στο προσκήνιο ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Για να γίνει το Αιγαίο περιοχή ειρήνης και φιλίας των λαών.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δυναμώσουμε τον αγώνα του ενάντια στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους γείτονες λαούς, που δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και στα θύματα των πολέμων έναντια στο φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο.. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για κλείσιμο του χοτ σποτ, διεκδικώντας τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί μας και την Ελλάδα.

 

Σχετικά Άρθρα