Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

4,5 εκατομμύρια ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

Προς δημοπράτηση αρκετά έργα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, Στρατή Γδύση
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 13/03/2019 - 13:03

Τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων της Χίου βρίσκονται προς δημοπράτηση με τον Αντιδήμαρχο, Στρατή Γδύση να αναφέρει ότι ο Δήμος μεριμνά παράλληλα στην ωρίμανση κι άλλων τέτοιων έργων ώστε όταν ανοίξει ξανά το μέτρο του ΕΣΠΑ να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή τους.

Ήδη με χθεσινή απόφασή της η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου αποφάσισε επί των όρων δημοπράτησης για τα 1ο και 3ο ΓΕΛ και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χίου, έργα προϋπολογισμού, 2,115 εκατομμυρίων ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στα σχολεία 1ο και 3ο ΓΕΛ, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι θα δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως αυτά της υγρασίας με την στεγανοποίηση της ταράτσας και εκτίμησε ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η διαδικασία από τη δημοπράτηση μέχρι τη συμβασιοποίησή τους θα απαιτήσει περίπου 3 μήνες, τοποθετώντας χρονικά την έναρξη των εργασιών - εκτός απροόπτου - μέσα στο καλοκαίρι.

Στην παρούσα φάση εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για ενεργειακές αναβαθμίσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου έχουν επίσης το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (400.000 ευρώ), καθώς και τα δημοτικά των Νενήτων (371.000 ευρώ) και του Πυργίου (439.000 ευρώ).

Τα σχολεία που παίρνουν… σειρά αναμένοντας να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχοντας ήδη εκδώσει ο Δήμος πιστοποιητικά ενεργειακής αναβάθμισης είναι τα 3ο - 8ο -και 5ο δημοτικά σχολεία Χίου, το 3ο Γυμνάσιο Χίου, το Σχολείο Κάμπου, το ΕΠΑΛ Χιου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας ο κ. Γδύσης σημείωσε ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει δώσει έμφαση στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, θυμίζοντας το μεγάλο σχέδιο για το κολυμβητήριο, που έχει επίσης εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξεως των 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την ένταξη στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των ενεργειακών αναβαθμίσεων των Ομηρείου, Εργατικού Κέντρου και Επιμελητηρίου.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της "Συμμαχίας αξιών"
Σάβ, 22/02/2020 - 19:51

Χτες, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε μία ιστορική απόφαση. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αποτύπωσαν ομόφωνα την θέση του Δήμου να είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων ενάντια στην επίταξη, στην νέα υπερδομή και στην συνέχιση λειτουργίας της ΒΙΑΛ.

Την ιστορική αυτήν στιγμή δεν σεβάστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παύλος Καλογεράκης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Ξενάκης.

Μετά την ψηφοφορία και την λήξη της συνεδρίασης, που κατέγραψαν οι κάμερες, επανήλθαν μόνοι τους, για «να συμπληρώσουν τα πρακτικά». Έτσι διεξήγαν μεταξύ τους (!) την συνέχιση της ψηφοφορίας, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ρωτάει αν υπάρχουν λευκές ψήφοι και τον κ. Ξενάκη να απαντάει ότι ο ίδιος ψηφίζει λευκό. Παρωδία και τραγέλαφος! Ο ίδιος Πρόεδρος που διαπίστωσε την ομοφωνία και έληξε την συνεδρίαση και ο Αντιδήμαρχος που δεν διατύπωσε την διαφωνία του επί της ομοφωνίας, επανήλθαν αφότου έφυγαν όλοι για να μεταβάλουν μία ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Οι παραπάνω συμπεριφορές, εκτός πολλών άλλων, συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκ της θέσεως του όφειλε να διαφυλάξει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της τήρησης των διαδικασιών του, αλλά και από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, που παραβίασε μαζί τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα και οι δύο ανέχτηκαν συγγενικά πρόσωπα του κ. Ξενάκη, να καθυβρίζουν και να προπηλακίζουν τους παρισταμένους, εμβρόντητους δημοσιογράφους, που προς τιμήν τους ανέδειξαν το θέμα.

Επιτέλους, ο Δήμαρχος και η παράταξη του ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις και κυρώσεις. Διαφορετικά θα πρόκειται για ξεκάθαρη συγκάλυψη.