Χίος, Κυριακή 5 Απριλίου

Ανακοίνωση της ΛΑΣ για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό

Πέμ, 16/01/2020 - 18:55

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 15/1/2020 οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Τάσσος, Αμπαζής Γεώργιος και Φιλιππής Σταμάτιος στις τοποθετήσεις τους αποκάλυψαν και κατήγγελλαν  τις αιτίες και τους υπαίτιους που προκάλεσαν και προκαλούν το πρόβλημα, που μετατρέπει τα νησιά μας σε μόνιμες φυλακές κυνηγημένων ανθρώπων καταλήγοντας ότι η μόνη λύση στο οξυμένο πρόβλημα του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών είναι η πρόταση που σταθερά προβάλει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε αντίθεση με τον Περιφερειάρχη και τις άλλες δυνάμεις, διατύπωσαν ξεκάθαρες θέσεις που οδηγούς σε λύσεις προς όφελος των κατοίκων και των προσφύγων-μεταναστών:

• Να κλείσουν όλα τα hotspot, σε όλα τα νησιά
  • Να μην δημιουργηθεί κανένα κέντρο-φυλακή στα νησιά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό
  • Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και την χώρα
  • Στα νησιά να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής – ταυτοποίησης και ιατρικής περίθαλψης και να φεύγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς δομές. Εκεί να διατυπώνουν τα αιτήματά τους (άσυλο κλπ) και σύντομα να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού
  • Να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των hotspot ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές,  Περιφέρεια, Δήμους με βάση και το τόπο κατοικίας τους.

Η θέση και η στάση του περιφερειάρχη να μην παίρνει σαφή θέση για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και  οι ενέργειες του με δηλώσεις ή με συναντήσεις “διαβούλευσης” με την κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες,  είναι προβληματική.  Ταυτόχρονα οι θέσεις που είχε διατυπώσει  μαζί με δημάρχους αποδέχονταν  τη λειτουργία των  hotspot στα νησιά του Αιγαίου, διευκολύνουν τη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα που προβάλλεται για τη φύλαξη των συνόρων,  έναντι προσφύγων και μεταναστών, οδηγεί στην απάνθρωπη αντιμετώπιση,της βύθισης και του πνιγμού κατατρεγμένων και μικρών παιδιών.

Ακόμα είναι απαράδεκτη η αφίσα  που κυκλοφόρησε και στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες και τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά μας. Ενώ το  σύνθημα «θέλουμε τη ζωές μας, θέλουμε τα νησιά μας» αφήνει περιθώρια να αξιοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις χύνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο τους

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το σύνθημα στην κινητοποίηση πρέπει να είναι

«Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και των μεταναστών.

ΟΧΙ στην επικίνδυνη πολιτική ΕΕ και Κυβερνήσεων.

Κανένα hotspot στα νησιά»

Οι θέσεις των άλλων δυνάμεων με τις διαφοροποιήσεις τους στο αν θα είναι κλειστά ή ανοιχτά τα ΚΥΤ, αν θα παραμείνει η σημερινή δομή ή αν θα δημιουργηθεί άλλη  διαιωνίζουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού. Οι όροι που θέτουν σχετικά με τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι παγίδα, εφόσον όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξαθλίωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απορρίπτει  τα διλήμματα και τους εκβιασμούς της Κυβέρνησης και απαιτεί από τον Περιφερειάρχη και τις άλλες δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη θέση στα ερωτήματα:

Είστε με τον εγκλωβισμό ή με τον απεγκλωβισμό των βασανισμένων ανθρώπων;

Είστε με τη θέση να κλείσουν όλα τα hotspot και να μην δημιουργηθεί κανέναν άλλο ή να παραμείνουν και να αυξηθούν;

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση καλούν το λαό και τους μαζικούς φορείς των νησιών να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης και της πάλης στα χέρια τους κόντρα στη παραπλάνηση και στη παγίδευση, σε αντιπαράθεση με κάθε ρατσιστική και αντιδραστική φωνή.

Απαιτούμε να στηριχτούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις με αιτήματα που οδηγούν στην λύση του ζητήματος.

Ήδη πολλοί φορείς στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση με αιτήματα που στοχεύουν στην λύση του ζητήματος , όπως Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ,  Ομοσπονδίες Εμπόρων, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι αγροτικοί, σύλλογοι ετεροδημοτών της Αθήνας.