Χίος, Παρασκευή 17 Αυγούστου

Ανάπτυξη με... όχημα το δίπτυχο "τουρισμός - πολιτισμός"

Στη Χίο αύριο και μεθαύριο η μελετητική ομάδα για διαβούλευση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Δήμο Χίου
Πέμ, 08/03/2018 - 15:42

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Χίου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό την προετοιμασία μελέτης για την ανάπτυξη της Χίου στο δίπτυχο «Πολιτισμός και Τουρισμός», θα βρεθούν αύριο και μεθαύριο στη Χίο μέλη της μελετητικής ομάδας.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν επαφές με τοπικούς φορείς, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο στις 9.30 το πρωί από την Εφορία Αρχαιοτήτων και θα συνεχιστούν στην Περιφέρεια (11 π.μ.) και στο Ομήρειο όπου θα συναντηθούν στις 12μ. με τους εκπροσώπους από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χίου, τη ΔΕΥΑΝΧ, το Λιμενικό Ταμείο και στις 2 μ.μ. με τους εκπροσώπους από το Εμπορικό Επιμελητήριο, την  Ένωση Ξενοδόχων Χίου και το Εργατικό Κέντρο.

Το Σάββατο ακολουθούν οι συζητήσεις με Αστικό ΚΤΕΛ, Υπεραστικό ΚΤΕΛ, Ραδιοταξί, Τροχαία (στις 9.30 π.μ.), Διεύθυνση Δασών, Εθελοντική Ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ, Φίλοι Μονοπατιών Χίου (στις 11π.μ.) και ΠΙΟΠ, Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ., Νομικό Πρόσωπο Δήμου Χίου (1 μ.μ.).

Σύμφωνα με το μνημόνιο που συνυπέγραψαν Δήμος και ΠΙΟΠ επιδιώκουν να συμβάλλουν στη διάσωση και προώθηση της υλικής και άυλης τοπικής κληρονομιάς, καθώς και στην αξιοποίησή της για την περαιτέρω ανάδειξη και εξέλιξη της Χίου σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για όλες τις πιθανές κατηγορίες επισκεπτών (τουρισμός αναψυχής, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός κλπ).  Κεντρικός στόχος είναι η επανατοποθέτηση της Χίου στην παγκόσμια και εγχώρια τουριστική αγορά, ως πολυδιάστατου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως είπε στην "Α" ο Αντιδήμαρχος, Στρατής Γδύσης, το πλαίσιο της μελέτης θα εντοπισθούν περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος διασπαρμένες σε όλο το νησί, σε κάθε δημοτική ενότητα και θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο συνδυαστικής ανάδειξης τους, με στόχους την ενδυνάμωση των ενοτήτων, την προστασία της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεση της με τον τουρισμό καθώς και την εν γένει ανάπτυξη της Χίου.

Η μελετητική ομάδα αποτελείται από τους παρακάτω επιστήμονες:

  • Θεοδούλα Μωϋσιάδου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
  • Γιάννης Λαϊνάς, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
  • Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
  • Αφροδίτη Μακρυγιάννη, Δρ. Οικονομολόγος,
  • Δημήτρης Αργυρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 17/08/2018 - 07:37
Σύγχρονοι προσκρουτήρες καταρρέουν

Οπου προσκρουτήρες σύγχρονα αμορτισέρ, που βρίσκονται στα λιμάνια του σημερινού αιώνα, για να ακουμπά το πλοίο μαλακά την προβλήτα.

Στα λιμάνια του… 19ου αιώνα όπως αυτό της Χίου, το ρόλο αυτό τον παίζουν φθαρμένα λάστιχα φορτηγών ή λεωφορείων.

Οι πανάκριβοι λοιπόν αυτοί προσκρουτήρες στο λιμάνι Μεστών από την αχρηστία αρχίζουν να… φυλλοροούν. Τα λάστιχα ξεκολλούν από το σταθερό πλαίσιο, με κίνδυνο αυτά να βρεθούν στη θάλασσα. Αυτό που προς το παρόν κάνουν οι ψαράδες στα Μεστά είναι να τα συγκρατούν με… σχοινιά!

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια η απορία είναι μία. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει, να κτίσει, να αξιοποιήσει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαβάζει τα δεκάδες άρθρα, δεν βλέπει φωτογραφίες. Γιατί δεν απαιτούν να επιστραφούν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, που πετάχτηκαν στο λιμάνι Μεστών;

Δεμένοι με σχοινιά!