Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

Απεγκλωβισμός τώρα των προσφύγων-μεταναστών από την ΒΙΑΛ Χαλκειούς

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 29/03/2020 - 10:13

 

 

     Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη  στη διαμόρφωση κλίματος  υποταγής του λαού, από το Συριζα προχωρά δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε νέα μέτρα !!!!! για  τους πρόσφυγες, όπως « κόψιμο βοηθήματος στους πρόσφυγες,μέτρα απαγόρευσης εξόδου από το ΚΥΤ,κλπ».

Ετσι με ένα σμπάρο πετυχαίνει  δύο τρυγόνια και τους ντόπιους κατοίκους να  καθησυχάσει και  τους πρόσφυγες να περιορίσει,λόγω ελλείψεις χρημάτων.

 

Αλήθεια, υπάρχει Άνθρωπος, οποιασδήποτε εθνικότητας, θρησκείας ή χρώματος, πουνα  μπορεί να δεχθεί,να κουκουλώσει στη συνείδηση του το κλείσιμο   χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, στον τάφο της Βιαλ στο Χαλκειός.

 

Απευθυνόμενος σε κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας,τον καλώ να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ενάντι»α στους  ενόχους... «για το θάψιμο στο λασπωμένο λάκκο του προσφυγικού καταυλισμού της ΒΙΑΛ,των ανθρώπων που διαβιούν ο ένας πάνω στον άλλον, ζώντας μέσα σε χαρτόκουτα,χωρίς τα απαραίτητα σκεπάσματα,κοιμούμενοι στο βρεγμένο χώμα,χωρίς θέρμανση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης».

 

 Γιατί τι τους διαμηνύει  η κυβέρνηση της ΝΔ? Θα ζείται, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα, θα αποκτηνοθείτε,θα μάθετε, να ζείτε με το φαγητό που ούτε  γουρούνια,δεν τρώνε.

 

  Η κυβέρνηση της ΝΔ όλα αυτά τα διακινεί προκειμένου να επιβάλει στην πράξη την ΠΝΠ  ,που ψήφισε με κατεπείγουσες διαδικασίες στις   26/3/20,στη Βουλή,για τη δημιουργία κέντρων -φυλακες στα νησιά.

Η επίταξη γης,  για τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών δείχνει την αποφασιστικότητα  της αστικής τάξης να προωθήσει τις επιλογές της, κάτι που τονίζουμε πάντα: «ότι ο λαός δεν πρέπει να  χει καμία αυταπάτη,και πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή  επαγρύπνηση».

Η πράξη αυτή των κυβερνώντων δείχνει την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της χρεοκοπημένης ,αντιδραστικής, και  απάνθρωπης Συμφωνίας που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με την αναστολή στη χορήγηση ασύλου,θέλεινα μετατρέψει, εκτός των νησιών,σε φυλακές όλη τη χώρα συνολικά.

Ο λαός της Χίου καθημερινά έχει  τη δυνατότητα, να κατανοεί τα τερτίπια της ντόπιας πλουτοκρατίας και να εντείνει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική της.

 Να της κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να δεχθεί, εν μέσω κορονοιού, την πραγματοποίηση της φυλακής προσφύγων,στο Αίπος.

 

Καθώς και ότι εχθρός του δεν είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων, τα θύματα της οικονομικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, που βιώνουν το δράμα τους καθημερινά στον τάφο της Βιαλ Χαλκειους.

Εμείς καλούμε όλους τους συμπατριώτες, εν μέσω κορονοιύ, να εντείνουν την αντίθεση τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη Φυλακή στο Αίπος παλεύοντας μέσα από τα σωματεία τους .

  Να απαιτήσουν την άμεση μεταφορά των προσφύγων, σε ανθρώπινες, ανοιχτές δομές φιλοξενίας και με γρήγορες διαδικασίες, να ανοίγει ο δρόμος, για τις χώρες προορισμού τους.

Όσον αφορά το επιχείρημα -πρόσχημα της προστασίας του λαού της Χίου  από την πανδημία, το κλείσιμο των προσφύγων στη ΒΙΑΛ , είναι μια ακόμη απόδειξη της  εγκληματικής  πολιτικής  της, που καθηλώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις ,και ιδιαίτερα τα πάνω από χίλια παιδιά, που βρίσκονται εκτεθειμένα στις πιο βάρβαρες συνθήκες ζωής.

Διέξοδος, είναι ο αμέσως απεγκλωβισμός τώρα των προσφύγων από τη ΒΑΛ Χαλκειούς.

Γιώργης Η. Αμπαζης, Περιφερειακός σύμβουλος Χίου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 04/06/2020 - 18:37

 

Στον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 5 μηνών την αποχώρηση   13.728 ατόμων (Ιανουάριος 2020 – Μάϊος 2020), με αποτέλεσμα την μείωση των διαμενόντων στις δομές κατά 16%, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm 90,1» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο 60 δομών στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλέον πολλές νέες δομές. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι λιγότερος στο τέλος του χρόνου, σημαντικά λιγότερος από αυτόν που υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, «σκοπεύουμε να υπάρχει μία ίση κατανομή των βαρών. Είχαμε βάλει ένα κυβερνητικό στόχο ότι καμία περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να έχει πάνω από 1% διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, αυτός ο κανόνας τηρείται σε όλη τη χώρα. Καμία περιφέρεια της Ελλάδος πέραν του Βορείου Αιγαίου και οριακά του Νοτίου Αιγαίου που έχει τη δομή στη Λέρο και στην Κω δεν υπερβαίνουν οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο το όριο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό τους».

Σχετικά με την  έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης σημείωσε  ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υπουργός, ο κύριος Βίτσας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δύο φορές είχε προχωρήσει στην έξοδο από δομές, όσων είχαν λάβει άσυλο.  Υπάρχει νομοθεσία από το Νοέμβριο του 2019 που έδωσε μια προθεσμία 6 μηνών, η οποία παρατάθηκε λόγω κορωνοϊού για ένα επιπλέον μήνα. Το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν μια οριστική απόφαση.   Όσοι πάρουν οριστική θετική απόφαση,  έχουν από εκεί και πέρα το δικαίωμα και την υποχρέωση θα έλεγα να βγούνε στην αγορά εργασίας".

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταρακης, κατέληξε ότι οι δικαιούχοι "εχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο για κάποιο διάστημα καλύπτει με επιδότηση ενοικίου αυτούς οι οποίοι δικαιούνται  να μπούνε πλέον στην αγορά εργασίας.  Δεν μπορούμε λοιπόν ισόβια να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες".

Ακούστε την συνέντευξη στα παραπολιτικά: https://bit.ly/2XTWHhS