«Ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 01/12/2022 - 11:10

“Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον» είναι το θέμα ημερίδας που θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ. στο Ομήρειο από την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου.

Μεταξύ των ομιλητών η Αλίκη Μητσάκου, Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, ο Νότης Μηταράκης, υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Χίου, η Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Παν. Αιγαίου, ο Χρήστος Δρίβας, αντιστράτηγος ε.α. και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς πρώην πρέσβης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου με τον Παύλο Καλογεράκη να απευθύνει κάλεσμα στους πολιτες να την παρακολουθήσουν.

Στον ρόλο της Ένωσης αλλά και τον στόχο της αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Θεοδόσης Γεωργίου υπογραμμίζοντας ότι η βοηθούν τον διάλογο μεταφέρουν και εξηγούν στο κοινό τη  βορειοατλαντική συμμαχία.

 Από το πάνελ των ομιλητών ο αντιστράτηγος ε.α Χρήστος Δρίβας

κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει την ημερίδα, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι ευθύνη όλων, ενώ πρόσθεσε ότι μετά το τέλος των ομιλητών θα υπάρχει διάλογος με το κοινό.

Σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Ένωσης διαβάζουμε: 

  • Η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Ε.Ε.Α.Ε.Σ.) είναι Μη Κερδοσκοπική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) εγγεγραμμένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών απο το 1991.
  • Είναι ΄Ένωση φυσικών προσώπων, ανοικτή σε κάθε Έλληνα πολίτη που αποδέχεται τους σκοπούς της.    
  • Η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. δεν έχει κανένα άμεσο ή έμμεσο δεσμό με κόμματα και πολιτικές παρατάξεις. Τα μέλη μετέχουν σ’ αυτήν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα, ακόμα κι αν μετέχουν ενεργά σε πολιτικές δραστηριότητες.
  • Με έμφαση στα διεθνή θέματα και την Ευρωατλαντική Συνεργασία, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ε.Ε.Α.Ε.Σ. είναι η ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και ο εποικοδομητικός διάλογος.
  • Με ενημερωμένους πολίτες, εποικοδομητικό διάλογο και εξεύρεση  συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. πιστεύει ότι θα προσφέρει τη συμβολή της στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Παράλληλα με αλληλοκατανόηση, αλληλεγγύη, συνεργασία και δημιουργία δεσμών φιλίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο με μέλη άλλων Μ.Κ.Ο. του Ευρωατλαντικού χώρου και της περιφέρειάς μας, η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. επιθυμεί να συμβάλει στην εμπέδωση της ειρήνης, στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και στην ανάπτυξη γενικότερα. 

 

Σκοποί - Αποστολή:

ð Παρακολούθηση και τη μελέτη των διεθνών εξελίξεων στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα καθώς και με την ανάλυση, αξιολόγηση και τη διατύπωση προβλέψεων και προτάσεων.

ð Ενημέρωση και εκπαίδευση της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με τους σκοπούς, τους στόχους και τις δραστηριότητες των διεθνών και περιφερειακών συμμαχιών, οργανισμών και ενώσεων στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε., η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή πολιτική της Ε.Ε., ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι περιφερειακοί οργανισμοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελούν ενδεικτικά τομείς δραστηριοποίησης της Ε.Ε.Α.Ε.Σ.

ð Προβολή, προώθηση και υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διεθνούς συνεργασίας, στο διεθνή χώρο στα πλαίσια των πιο πάνω Οργανισμών, μέσω των δικτύων των διεθνών Μ.Κ.Ο. στα οποία η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. συμμετέχει.

ð Στήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας μέσω αυτόνομων προγραμμάτων αλλά και διμερούς ‘η πολυμερούς διεθνούς συμμετοχής.

ð Παρακολούθηση και προώθηση προτάσεων δράσης και εκπαίδευσης ειδικότερων θεμάτων όπως η θέση της γυναίκας στη κοινωνία σε σχέση με την ευρύτερη αντιμετώπιση της ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης και τα ανθρώπινα δικαιώματα .

ð Εκπροσώπηση της Ελλάδας στα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα που συμμετέχει.

Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα είναι η Ένωση Ατλαντικού Συμφώνου (Atlantic Treaty Association – A.T.A.) της οποίας η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. αποτελεί τον μόνο εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Ε.Ε.Α.Ε.Σ. είναι μέλος της Eurodefense International, με την ονομασία Eurodefense Greece, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους κ.κ. M. Barnier και J. Santer. Έχει ως σκοπό την ενημέρωση και προώθηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής της Ασφάλειας, και της WIIS (Women In International Security), και σε άλλα δίκτυα.

Η Ένωση Ατλαντικού Συμφώνου και οι Ατλαντικές και Εθνικές Ενώσεις (μία σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ, του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη και τις συνδεδεμένες χώρες, συνολικά 42 χώρες), αποτελούν ουσιαστικά προνομιακό συνομιλητή της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και αναγνωρίζονται ως ένας από τους «σημαντικότερους εταίρους» στην εν γένει χάραξη της πολιτικής αλλά ιδιαίτερα της πληροφόρησης για την Συμμαχία. (κοινό ανακοινωθέν των Αρχηγών Κρατών & Κυβερνήσεων, σε όλες τις Σύνοδος Κορυφής).

imerida_apo_tin_elliniki_enosi_gia_atlantiki_kai_eyropaiki_synergasia_to_savvato_sto_omireio