Χίος, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Αυτοί οι μετανάστες μας παρέκαμψαν με ιστιοπλοϊκό αλλά… κόλλησαν στα Ψαρά

Τρί, 29/10/2019 - 18:23
φωτο αρχείου

Αυτοί οι μετανάστες είπαν να μας… παρακάμψουν αλλά τους πρόδωσε μάλλον το σκάφος τους.

Έτσι τέσσερις απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν στη Βολισσό και το ιστιοπλοϊκό ρυμουλκείται στο Λιμάνι της Χίου.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα στο 112 του Λιμενικού Σώματος, όπου άτομα ανέφεραν ότι κινδυνεύουν Β/Δ των Ψαρών. Προς βοήθεια έσπευσαν ταχύπλοα του Λιμενικού Σώματος από τα Ψαρά και τη Χίο και όντως διαπίστωσαν ότι έπλεε ακυβέρνητο ιστιπλοϊκό σκάφος 7 μέτρων.

Από τους επιβάτες, που οι περισσότεροι είναι Σύροι, τέσσερις για άγνωστους λόγους ήταν τραυματισμένοι κυρίως στα πόδια και μεταφέρθηκαν με ταχύπλοο στη Βολισσό και από εκεί στο Νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι οδηγούνται στο Λιμεναρχείο και βρίσκονται μέσα στο σκάφος που ρυμουλκείται στο Λιμάνι.

Από μια πρώτη ανάγνωση του περιστατικού μάλλον πρόκειται για μετανάστες – πρόσφυγες, που γνωρίζοντας τις συνθήκες στην ΒΙΑΛ θέλησαν να παρακάμψουν την Χίο και την Ελλάδα με… φιλόδοξο προορισμό την Ιταλία.

Εκτός  του παραπάνω περιστατικού από το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου μέχρι αυτή τη στιγμή το Λιμεναρχείο επιλήφθηκε και άλλων με... αποβάσεις 32 ατόμων στο Βοντάδο, 45 στην Αγία Ελένη, 41 στο Βίρι και 13 στον Καρφά.

Σχετικά Άρθρα

Ο Κώστας Μαρδάς, υπενθυμίζει όσα… «αγνοεί» το υπουργείο Εξωτερικών
Παρ, 17/01/2020 - 14:45

«Πριν φθάσει το ερευνητικό ή το γεωτρύπανο της Τουρκίας στην θεωρούμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκτός από την ελληνική ακτοφυλακή, πρέπει να επιστρατεύσουμε και την... "ακτοφυλακή" των ελληνικών επιχειρημάτων, θυμίζοντας και στους Αμερικάνους και στη Γαλλία και στο Σάρατζ και στο Χαφτάρ ότι: Μας χρωστάνε!..
Μας χρωστάνε την απελευθέρωση από το καθεστώς του απεχθούς δικτάτορα Καντάφι, τον οποίο - βέβαια - εμείς οι προοδευτικοί θαυμάζαμε!..».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε  στην πρωινή εκπομπή  του ΣΚΑΪ, καλεσμένος του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου,  ο Χιώτης δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς, σημειώνοντας πως την Τρίτη,  η νέα Συμφωνία για την επέκταση της Σούδας με τις τρείς νέες βάσεις σε Βόλο - Λάρισα- Αλεξανδρούπολη, που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως ανταλλάγματα  για το Αιγαίο,  συζητείται στη Βουλή. Και συζητείται, επίσης δίχως  ρητή διαβεβαίωση του Τραμπ στον Μητσοτάκη για αποτροπή νέου Αττίλα στα νησιά...

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας τόνισε:

«Πρέπει να επικαλεστούμε ότι η Ελλάδα, επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για οκτώ ολόκληρους μήνες, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2011, έδωσε τη βάση της Σούδας για τις επιχειρήσεις που  - για να είμαστε δίκαιοι - οδήγησαν στην σημερινή καταστροφή του κράτους  καθώς,  αεροπλάνα Μιράζ της Γαλλίας και Μιράζ του Κατάρ, βομβάρδιζαν επί δικαίων και αδίκων, με την υποστήριξη ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ που τους έδινε εικόνα στο πλαίσιο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΟΗΕ. Και τελικά, ο Ομπάμα, για να σκοτώσει τον Καντάφι, σκότωσε 30.000 μαχητές αλλά και αμάχους…».

 Πρέπει, λοιπόν, να ζητήσουμε ανταλλάγματα έναντι της Τουρκίας- επέμενε ο Κώστας Μαρδάς, χωρίς όμως παραβλέπουμε ότι :
«Προσφέροντας βάσεις, είμαστε στο στόχο των ιρανικών πυραύλων, όπως προειδοποίησε ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα με επιστολή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τον Τραμπ».

Ο συμπατριώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαντήσουμε στον Τσαβούσογλου  με τεκμηριωμένα στοιχεία για την ελληνικότητα των νησίδων που αμφισβητεί η Τουρκία, μεταξύ των οποίων και των Οινουσσών που απελευθέρωσε ο ελληνικός στρατός το 1912.

 (Σε αυριανή μας  ανάρτηση θα παραθέσουμε τα ιστορικά  του στοιχεία από τη βιβλιοθήκη Κοραή και το σχετικό βίντεο ).