Χίος, Δευτέρα 25 Μαΐου

Δ. Μυλωνάδης: Πρέπει και μπορεί να κλείσει στα οχήματα η προκυμαία

Παρ, 22/05/2020 - 11:15

Στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, που συνεδριάζει σήμερα, ο πολιτικός μηχανικός, Δήμης Μυλωνάδης, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το κλείσιμο της προκυμαίας στο οχήματα,  καταθέτει πρόταση για τη χρήση ζώνης παραλίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από αυτοκίνητα ειδικού σκοπού με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά, καθώς και τη χρήση ετέρου ρεύματος ζώνης παραλίας από τις παρόδιες επιχειρήσεις της προκυμαίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τοποθετούμαι πάνω στα δυο θέματα με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού από το 1967, με τη συμμετοχή μου στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών –Οι φίλοι του πεζού– και ως Δημότης Χίου.

Από την προϊστορία των τελευταίων (20) είκοσι χρόνων έχει γίνει κοινά αποδεκτό ότι τόσο άμεσα όσο και μεσομακροπρόθεσμα είναι δυνατή η χρήση μόνο του εξωτερικού ρεύματος της ζώνης παραλίας από οχήματα ειδικού σκοπού εφόσον η στάθμευση στους λοιπούς δρόμους της πόλης και των περιχώρων περιορισθεί στους προβλεπόμενους χώρους και η μεταφορά Δημοτών και Επισκεπτών προς το Κέντρο και την προκυμαία γίνεται είτε πεζή ή με συγκοινωνία σε τακτές ώρες συμβατές με τις ανάγκες των Δημοτών.

Τα προηγούμενα προκύπτουν και από την λιτή δήλωση στην Λιμενική Επιτροπή του Διοικητή της Π.Υ. Χίου κ. Ι. Βουράκη που χαρακτήρισε το Κέντρο της πόλης -σήμερα– άβατο για τους πιο πάνω λόγους, που εμποδίζει την Υπηρεσία του να το υποστηρίξει Πυροσβεστικά.

Η πόλη διαθέτει μαζί με την Π.Ε. Χίου πολλούς χώρους στάθμευσης που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά 10 μέχρι 30 τοις εκατό μια και οι συμπολίτες προτιμούν να σταθμεύουν τα δίκυκλα ή τετράτροχα μη νόμιμα μια και ο δήμος –διαχρονικά– δεν έχει δείξει να τον απασχολεί το θέμα.

Κατά συνέπεια το αίτημα των επαγγελματιών πέρα από εύλογο και πολυστήρικτο, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, για να σπρωχθούν χρονίζουσες καταστάσεις όπως το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στην μόνιμη και τελική λύση τους.

Εξ άλλου με την λύση που θα δοθεί θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται οι πεζοί, οι μαμάδες με καρότσια, τα Α.μεΑ. κ.λπ. αλλά και οι λοιποί δημότες και επισκέπτες που θα μπορούν -όλοι μαζί- να απολαύσουν μια Προκυμαία χωρίς θόρυβο, καυσαέρια και λοιπές οχλήσεις, όπως εύστοχα περιγράφει στο συνημμένο σημείωμα που απέστειλε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο μόνιμος φίλος και επισκέπτης μας κ. Χρήστος Παπαχρήστος από την Ελβετία ψυχίατρος και επιπλέον όπως ο ίδιος περιγράφει, αναβαθμίζεται το προσφερόμενο προϊόν πολιτιστικά και κοινωνικά, με ελκτικές δυνατότητες για την προσδοκώμενη επανεκκίνηση του μηδενικού τουρισμού.

Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην αποδοχή του αιτήματος, είναι: η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου της Πόλης από τον οποίο μπορεί να γίνεται χρήση μικρών Ι.Χ. και μεγάλου μήκους και βάρους οχημάτων, συνεκτιμωμένων και των επικίνδυνων σπηλαιώσεων του εξωτερικού (προς τη θάλασσα) ρεύματος από Νότο προς Βορρά, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί ΑΜΕΣΑ η Λιμενική Επιτροπή.

Πέραν τούτων σας επαναγνωρίζω ότι σε μεσομακροπρόθεσμη βάση υπάρχει κατατεθειμένη στο πρώην Λ.Τ. Χίου και σήμερα Δ.Λ.Τ. Χίου από το 2004 η πρόταση του τότε Πλοιάρχου Λ.Σ. και σήμερα Υ/Ναυάρχου Ε.Α. κ. Σταύρου Μιχαηλίδη με την οποία διπλασιάζονται και πλέον οι δυνατότητες του Κ. Λ. Χίου και μηδενίζεται η διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τα πλοία Ακτοπλοΐας δια της Προκυμαίας, με παράλληλη δημιουργία πολύ μεγάλου χώρου στάθμευσης ανατολικά του νότιου Λιμενοβραχίονα και Μαρίνα 125 σκαφών.

Η πρόταση προωθήθηκε θετικά προς την Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Β. ΑΙΓ. με κοινοποίηση προς το ΥΕΝ / Γ.Γ.Λ.Λ.Π. από τον τότε Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Χίου και σημερινό Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη με το με Α.Π. 258/22-02-2005 έγγραφό του, που αναφέρει τα πλεονεκτήματα της λύσης του κ. Σταύρου Μιχαηλίδη.»

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 25/05/2020 - 19:05

O Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου, θέτοντας ένα τέλος στην αλληλογραφία που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό με τη δημοτική αρχή, με αφορμή την εκδικητική και τιμωρητική μετακίνηση εργαζομένης στην καθαριότητα, έχει να επισημάνει τα εξής:

  • Καταδικάζει το ύφος και το ήθος της επιστολής του κ.Δημάρχου Χίου. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια με πρακτικές περασμένων ετών.
  • Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν, για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους Δημότες.
  • Οι εργαζόμενοι του Δήμου Χίου αγωνίζονται για την προσπάθεια διατήρησης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του
  • Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την πανδημία, οι εργαζόμενοι του Δήμου Χίου στάθηκαν στην πρώτη γραμμή και επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
  • Οι εργαζόμενοι του Δήμου Χίου έχουν όλη την διάθεση να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή και να υλοποιήσουν το πρόγραμμά της, αρκεί αυτό να γίνεται με βάσει τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις χωρίς να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους

Σε κάθε Δήμο οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται. Οι εργαζόμενοι παραμένουν και παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν υποστεί  και υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης των μνημονίων, παρόλο που απώλεσαν τα περισσότερα από τα δικαιώματά τους, παρόλο που υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό, παρόλο που έχει μειωθεί κατά πολύ η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, αγωνίζονται καθημερινά με ευθύνη και σεβασμό προς τους Δημότες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου δεν δέχεται απειλές και δεν θα επιτρέψει να γίνει ο Δήμος Χίου, ούτε παιδική χαρά αλλά ούτε και πασαρέλα!

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

               ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                                                           ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ