Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Δεν θέλει ατομικές Συμβάσεις η Παγχιακή Ενωση συνταξιούχων του ΝΑΤ

Σάβ, 20/07/2019 - 17:52

Σχετική με την Κυβερνητική πολιτική σε θέματα ναυτιλίας είναι η παρακάτω ανκοίνωση της Παγχ. Ενωσης Συνταξιούχων του ΝΑΤ.

Με το «καλημέρα» ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Πλακιωτάκης, μας δείχνει καθαρά την πρόθεση του σε ο,τι αφορά προς τα πού κλίνει η ζυγαριά, άσχετα αν έχει δηλώσει ότι «Δεν είμαι ούτε με τους εφοπλιστές ούτε με τους ναυτικούς – Είμαι με όλους».

Κύριε υπουργέ, με τα «θέλω» σας, όπως διαβάσαμε στα ΜΜΕ « ο κύριος υπουργός είναι σαφές ότι θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εφοπλιστών και ναυτεργατών ώστε να βρεθεί λύση και να επιτραπεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας όπως γίνεται στο εξωτερικό. Υπό τις συνθήκες αυτές οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν πει ότι θα φέρουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, η οποία έχει περί τα 750 σε σύνολο 5.000 ελληνόκτητων», θέλετε να επιτραπεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, καταργώντας την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε). Αυτό που τελικά εξυπηρετείτε είναι, μόνο η πάγια συγκεκριμένη απαίτηση για τις συμβάσεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Δεν είστε με όλους λοιπόν, είστε με τους εργοδότες και δυστυχώς δεν μας κάνει καμιά εντύπωση για σας και τη κυβέρνησή σας. Άλλωστε συνεχίζετε το καταστροφικό έργο των προκατόχων σας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το μέλλον των νέων παιδιών στη θάλασσα θα είναι κουτσουρεμένοι μισθοί με τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα πιο κουτσουρεμένες συντάξεις.

Κύριε υπουργέ, θέλετε όπως κατά καιρούς διαβάζαμε στα ΜΜΕ, δηλώσεις και από Χιώτες εφοπλιστές έχοντας σαν καραμέλα την κρίση, να ζητούν την ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτικών (κατώτερα πληρώματα) με μισθούς πείνας λιγότερα ακόμη και από τους Φιλιππινέζους ναυτικούς ?????. Ξεχνάνε φαίνεται αυτοί οι εφοπλιστές κι εσείς φυσικά σε ποιανών τις πλάτες, το φιλότιμο και την αυταπάρνηση μεγαλούργησαν με το να ταξιδεύουν τα καράβια τους.

Συνεχίστε λοιπόν κύριε υπουργέ, διατηρώντας στο ακέραιο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ενισχύοντάς το παραπέρα με νέα αντεργατικά μέτρα, καθώς και με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κατοικοεδρεύει στην «πλειοψηφία» της διοίκησης της ΠΝΟ με την παρέα του κου Χαλά,(ελέω και του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού συστήματος του ν.330, ακόμα και βασιλικών διαταγμάτων).

Είναι καθαρό σε μας, είτε τους απόμαχους, είτε τους εν ενεργεία, πως οι εφοπλιστές έχουν κηρύξει για τα καλά τον «πόλεμο» στα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτικών. Πρέπει επίσης να γίνει καθαρό στους «πάντα ευκολόπιστους και πάντα προδομένους» συναδέλφους μας, πως οι εφοπλιστές δε μας δίνουν δουλειά, ούτε ταΐζουν τις οικογένειές μας. Τους δουλεύουμε, τους δουλέψαμε, τους χτίζουμε τα καράβια τους κι αυτοί που βλέπουν καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Δε θα μας πετάξουν όμως για ένα κομμάτι αρμυρό ψωμί.

 
 

Για να αυξήσουν παραπέρα την ήδη τρελή κερδοφορία τους, επιχειρούν να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο τους, που είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, η επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, το χτύπημα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμασούσε τα περί «επαναφοράς των ΣΣΕ από τον Αύγουστο του 2018», στα ποντοπόρα και μεσογειακά φορτηγά, στα οποία έχουν να ανανεωθούν οι ΣΣΕ από το 2010, ενώ οι εφοπλιστικές ενώσεις, με πρώτη και καλύτερη την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αρνούνται ακόμα και κάθε διαπραγματευτική συνάντηση.

Σε ο,τι αφορά τη διεκδίκηση των ναυτικών για ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις και προστασία των δικαιωμάτων τους, κύριε υπουργέ μας «υπενθυμίσατε» πως «όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα περνάει ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια μία δύσκολη δημοσιονομική περίοδο».

Η «δυσκολία» κύριε υπουργέ αφορά βέβαια μόνο τους εν ενεργεία ναυτικούς, και φυσικά τους απόμαχους των οποίων οι συντάξεις κατακρεουργήθηκαν επί κυβερνήσεως σας (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ), αφού για τους εφοπλιστές είναι έτοιμα τα νέα πακέτα προνομίων και χρηματοδότησης, ακόμα και για την ανανέωση του στόλου τους.

Είναι πλέον φανερό ότι κανείς υπουργός και καμιά κυβέρνηση δεν νοιάστηκε και ούτε νοιάζεται για τον ναυτικό εν ενεργεία και απόμαχο που πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, και καλό θα ήταν να μην κρύβεστε πλέον πίσω από το δάκτυλό σας λέγοντας την αλήθεια στους εν ενεργεία και απόμαχους ναυτικούς, αλλά τολμάει κανείς????.

Τελειώνοντας κύριε υπουργέ θα θέλαμε να υπενθυμίσετε στον «δικό μας» κ. Μηταράκη, να μην ξεχάσει να μας πει πάλι πως η Πολιτεία μας χρωστά!!!, Καταλάβαμε τι μας χρωστάτε!!!!, Να μας πάτε στον πάτο με τις ατομικές συμβάσεις.

Ας τα βλέπουν αυτά οι συνάδελφοι και ας ετοιμάζονται όλοι μπαρκαρισμένοι και ξέμπαρκοι στη ζωή, να απαντήσουμε και να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ

Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου

 

 

Παρ, 06/12/2019 - 18:56

Την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Χίου πήρε η απόφαση για το κλείσιμο του Δημοτικού καταστήματος μετά από ενημέρωση που προηγήθηκε στο σώμα από τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Σε πρώτη φάση θα κλείσουμε τον δήμο και τις υπηρεσίες του» ανέφερε ο κ.Κάρμαντζης τονίζοντας ότι φοβάται οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης καθώς δεν υπάρχει η\το χρονικό περιθώριο ενημέρωσης των πολιτών έτσι ώστε να είναι μαζική.

Την πρόταση για δυναμική κινητοποίηση κατέθεσε ο επικεφαλής της «συμμαχίας Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δείχνουν την Χίο να αδικείται έναντι των άλλων νησιών.

«Ειπώθηκε ότι θα κλείσει η Μόρια και η Σάμος αλλά πουθενά δεν ακούσαμε για κλείσιμο της ΒΙΑΛ», ανέφερε ο κ.Τριαντάφυλλος.

Την παράμετρο να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Χίο έθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης με τον Σταμάτη Κάρμαντζη να απαντά ότι έχει μένει αναπάντητη η πρώτη επιστολή του δήμου Χίου και θα αποσταλεί και δεύτερη.

Στο μεταξύ την επαναφορά των προηγούμενων συντελεστών στην τιμολόγηση των χωριών της Αμανής, της Ομηρούπολης και των Καρδαμύλων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στην συζήτηση που έγινε  προκειμένου να εγκριθεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ.

Η αρχική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ προέβλεπε εξίσωση των χωριών αυτών με άλλες περιοχές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση συμβούλων και έτσι αποφασίστηκε να παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές στις ανωτέρω περιοχές.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη για τα ανταποδοτικά τέλη του 2020, με τους αρμοδίους αντιδημάρχους  Χάρη Μπουρνιά και Παναγιώτη Αναγνώστου να τονίζουν ότι υπάρχει πρόθεση για μείωση αλλά δυστυχώς η υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι για το 2020 τα ανταποδοτικά τέλη παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια  ενώ η πρόταση του Κώστα Τριαντάφυλλου για μείωση στο 50% των ανταποδοτικών τελών σε νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χωριά , θα κοστολογηθεί από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χίου και θα επανεξεταστεί.

Παράλληλα στην συνεδρίαση κατατέθηκε και η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μείωση των ανταποδοτικών τελών με γνώμονα την οικονομική κρίση και την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά.