Διαμαρτυρία Συμβασιούχων

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 15/08/2022 - 18:13

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Χίου στο ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στις 13 Αυγούστου στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, έξω από το κτίριο της  Περιφερειακής Ενότητας Χίου έχοντας τη στήριξη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑΗ.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, δια των εκπροσώπων τους τόνισαν  στην Υπουργό ότι: Σ’ όλα τα έργα που αφορούν στη συντήρηση, αναστήλωση, ανάδειξη αρχιτεκτονικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς κι εκείνα που αφορούν σε δημόσια έργα, τα οποία χρήζουν αρχαιολογικής διερεύνησης, υλοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους συμβασιούχους, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία, αφού εργάζονται για αρκετά χρόνια (πολλοί εξ αυτών για δέκα και πλέον συναπτά έτη) στην Υπηρεσία και στα ίδια πόστα.

Αρκετοί από τους συναδέρφους, κυρίως το επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγοι, πολιτικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες), έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να εργαστούν στην παραμεθόριο, με κόστος τόσο προσωπικό όσο και οικονομικό, λόγω των συνεχών μετακινήσεων και της αλλαγής στέγης, αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που χαρακτηρίζει τις μέρες μας.

Στα έργα αυτά απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πλέον των σαράντα (40) υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, λογιστές, εργατοτεχνίτες, καθαριστές, φύλακες).

Τόνισαν επίσης ότι: Πέραν από το μείζων θέμα της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου δημιουργείται δυσχέρεια και στην απρόσκοπτη και ομαλή εξέλιξη των εκάστοτε έργων.

Οι συνεχείς επαναπροκηρύξεις, για την πρόσληψη προσωπικού σε εν εξελίξει έργα, λειτουργούν ανασταλτικά, αφού καλούν τους νεοπροσληφθέντες να ολοκληρώσουν ή να συνεχίσουν τις εργασίες (μελέτες, εργασίες πεδίου, διοικητική και οικονομική υποστήριξη) συναδέρφων των οποίων η σύμβαση έχει λήξει είτε λόγω ολοκλήρωσης του συμπεφωνημένου χρόνου εργασίας είτε λόγω τηςοικειοθελούς παραίτησής τους, προς αναζήτηση άλλης σύμβασης η οποία θα εξασφαλίσει μία συνέχεια στον εργασιακό τους βίο.

Συνεπώς, η ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων απαιτεί μόνιμο προσωπικό που έχει την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουν οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟΑ. Ακόμα ότι από πολλές προκηρύξεις απουσιάζουν ειδικότητες, που αποτελούν τον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Τέλος τόνισαν ότι έχουν να γίνουν μονιμοποιήσεις υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων από το Π.Δ.164/2004, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά κενά και ελλείψεις στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία τους και τη διεκπεραίωση των έργων τους, γεγονός που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω και της συνταξιοδότησης των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Και το Υπουργείο Πολιτισμού και δη η Πολιτική Ηγεσία φέρει διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο. Έχει ευθύνη για την σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων και την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι ΙΔΟΧ σχεδόν 20 χρόνια τώρα.

Για  τους συμβασιούχους είναι ξεκάθαρο πως τα δεινά που βιώνουν προέρχονται από την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, και σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Έχει τεράστια ευθύνη για την συνεχή συρρίκνωση και υποστελέχωση του ΥΠΠΟΑ, έχει ευθύνη που τα έργα υλοποιούνται και ολοκληρώνονται από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με το πρόσχημα της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, ενώ, ταυτόχρονα, μοιράζεται πακτωλός χρημάτων και πληθώρα έργων σε ιδιώτες και εργολάβους, που πλέον κατακλύζουν τα έργα του Υπουργείου.

Οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ, που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία, που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και είναι χωνευτήρι όλων των αντιδραστικών νομοσχεδίων, δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θα ανεχτούν άλλο αυτήν την κατάσταση και διεκδικούν την υλοποίηση των δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων τους:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, για όλες τις ειδικότητες.

• Εξομοίωση των παροχών και δικαιωμάτων μας, που αφορούν σε θέματα υγείας, γονικής προστασίας, ασθένειας, εκπαίδευσης, με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέρφους μας.

• Έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων.

• Καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος, όπως συμβαίνει με τους ΙΔΑΧ και μόνιμους συναδέρφους μας.

• Μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

• Κάλυψη οδοιπορικών για τα απομακρυσμένα έργα και κάλυψη στέγασης για όσους εργάζονται εκτός έδρας.

Η Υπουργός λαμβάνοντας το λόγο είπε στους εργαζόμενους ότι δεν μπορεί να τους μονιμοποιήσει επειδή το απαγορεύει η νομοθεσία και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού σε όλα τα έργα πανελλαδικά.

Και η σύμβουλος της υπουργού, κ. Άννα Παναγιωταρέα συμπυκνώνοντας την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους συμβασιούχους τους  είπε: «Γιατί δεν σας διόρισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;» λαμβάνοντας την πληρωμένη απάντηση των εργαζομένων: «Γιατί ασκείτε την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική»

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπεία του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ και ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ Β. Αιγαίου Γιώργης Αμπαζής.

monimopoiisi_zitisan_apo_mendoni_symvasioyhoi_toy_yppoa

Σχετικά Άρθρα