Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μηταράκη - Στεφανή βλέπει η Παγχιακή

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό
Τρί, 31/03/2020 - 15:13

Είναι δυνατόν να διεξάγεται υβριδικός πόλεμος, να δίνεται μάχη φύλαξης στα σύνορα, η κυβέρνηση να μιλάει για ασύμμετρη απειλή και ο κ. Μηταράκης να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για νέες μεταναστευτικές ροές;

Ανήμερα της μνήμης για το ολοκαύτωμα της Χίου (30-3-1822) κ. Μηταράκης δεν βρήκε ούτε μία γραμμή για να τιμήσει αυτήν την ημέρα.

Αντιθέτως. Ποστάρισε με υπερηφάνεια στο fb την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ το οποίο το αναβάθμισε σε ΕΣΤΙΑ ΙΙ - επιπλέον των 28 νέων δομών! Βάφτισε μάλιστα την πρόσκληση έλξης των μεταναστευτικών ροών "αποσυμφόρηση των νησιών", μεταθέτοντάς την χρονικά στο έτος 2021! Οι νησιώτες ας περιμένουν άλλα δύο χρόνια! Ούτε συζήτηση βέβαια για επιστροφές και απελάσεις.

https://m.naftemporiki.gr/story/1584792

Ως την 23η Μαρτίου 2020, 25.519 θέσεις στέγασης έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο πλαίσιο του ESTIA (Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση). Το Βόρειο Αιγαίο καλύπτει το 5% του συνολικού προγράμματος. Ο κ. Μηταράκης με το ΕΣΤΙΑ ΙΙ θα αυξήσει τις θέσεις στις 40.000!

Με λίγα λόγια σε μεγάλο ποσοστό των παράνομα εισερχόμενων που μπαίνουν στην Ελλάδα, θα παρέχεται δωρεάν στέγη και μετρητά!

Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής και για όσο εκτελούσε χρέη ''ειδικού συντονιστή για το προσφυγικό'' αρνήθηκε την επέκταση αυτού του προγράμματος διότι (πολύ σωστά) εκπέμπεται λάθος μήνυμα και είναι σαν να προσκαλείς ''ανοίξαμε και σας περιμένουμε''.

Όμως χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση ή κάποια θετική εισήγηση για την συνέχιση του προγράμματος, ο κ. Μηταράκης ανάβει το πράσινο φως συντασσόμενος με την Ύπατη Αρμοστεία! Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αυτό είχε τον χαρακτηρισμό του έκτακτου, εξαιτίας των τότε συνθηκών, αλλά τώρα πλέον αποκτάει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Εξαιτίας της διασποράς σε όλο τον αστικό ιστό ανά την Επικράτεια, δεν γνωρίζουμε στην κυριολεξία ΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΠΟΥ και σε συνθήκες κρίσης, (προσπάθεια αποσταθεροποίησης από την γείτονα χώρα, έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις), δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι.

Καλούμε την Κυβέρνηση αλλά και όλα τα κομματικά ή θεσμικά όργανα να παρέμβουν και να αποτρέψουν το νέο ντιλ. Η Ελλάδα δεν είναι τσιφλίκι κανενός ώστε να παίρνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις, απερίσκεπτα.

Δεν μπορεί από την μία να μιλάμε για υβριδική απειλή, για επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, να αναγνωρίζεται επισήμως από την Τουρκία η καθοδήγηση των μεταναστευτικών ροών και από την άλλη ο αρμόδιος Υπουργός να στέλνει ανοιχτή πρόσκληση καλέσματος προς αυτές! Τα πρόσφατα γεγονότα του Έβρου φαίνεται ότι δεν μας προβληματίζουν.

Ας αποφασίσει η κυβέρνηση ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.

Του κ. Στεφανή ή του κ. Μηταράκη;

 

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ

Σχετικά Άρθρα

Ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος
Δευ, 01/06/2020 - 12:10

Ένα μήνα πριν λήξει η νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, μετά τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, θέτει το ζήτημα της θεσμοθέτησης του μέτρου σε μόνιμη βάση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να σταματήσει ο παραλογισμός με την επιβολή ΦΠΑ 24% στα μικρά νησιά, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά και στην περίπτωσή τους να υπάρχει μηδενικός συντελεστής.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα παρακάτω:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του Φ.Π.Α. στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην Περ/κή μας Ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας."