Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

DW: 120.000 πρόσφυγες – μετανάστες έτοιμοι να μετακινηθούν προς την Ελλάδα

Παρ, 28/02/2020 - 18:38
φωτο αρχείου

Μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη. Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη. Στο μεταξύ, η Άγκυρα απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό σφυροκοπώντας πάνω από 200 γνωστές θέσεις του στρατού του πρόεδρου Άσαντ γύρω από το Ιντλίμπ.

Στο μέτωπο της διπλωματίας την ημέρα σφράγισε η δήλωση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που φωτογράφησε τη Ρωσία ως υπαίτιο της αεροπορικής επίθεσης όταν είπε πως «ήξεραν καλά που βρισκόταν το τουρκικό κομβόι» για να απαντήσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι η ρωσική αεροπορία. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος των τούρκων στρατιωτών, η Μόσχα άσκησε πίεση για να σταματήσει η επίθεση. Πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το τουρκικό κομβόι χτυπήθηκε σε σημείο που δεν έπρεπε να βρισκόταν.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το προσφυγικό

Το μεσημέρι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα. Η συνάντηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας. 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Αυτή η βραδιά καθώς και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα τόσο στην ρήξη Άγκυρας – Μόσχας, όσο και στο προσφυγικό.

"Καμία παράνομη είσοδος δεν θα γίνει ανεκτή" διαμηνύει στο μεταξύ προς πάσα κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες αφότου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς στον Έβρο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να επιβλέψουν τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων. 
 

Πηγή: DW - Ανδρέας Ρομπόπουλος – skai.gr 
 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 10/07/2020 - 15:53

Μέσα στον Αύγουστο εκτιμά ότι θα δημοπρατηθεί η μετατόπιση του παραλιακού του Αεροδρομίου  ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής  Μπουγδάνος .

Σύμφωνα με τον κ, Μπουγδάνο, η έγκριση από την οικονομική επιτροπή άνοιξε το δρόμο  για την δημοπράτηση και όπως εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος.

Παράλληλα δημοπρατείται και η μελέτη για την δημιουργία κυκλικού κόμβου στην είσοδο του αεροδρόμιου ενώ προβλέπεται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης έξω από το αεροδρόμιο.