Χίος, Τρίτη 21 Ιανουαρίου

Εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη εφοδίαζε παράνομα αλλοδαπούς με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα»

Εμπλέκονται πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ψυχολόγος και δύο δικηγόροι Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον (538) περιπτώσεις
Πέμ, 05/12/2019 - 18:05

Με την παράνομη χορήγηση βεβαιώσεων - γνωματεύσεων «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο, είχε συγκροτηθεί εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, το οποίο και αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί (538) περιπτώσεις.
Για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από (550) έως (950) ευρώ.

Με τη βεβαίωση – γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.
Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, στους οποίους περιλαμβάνονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι.

Το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους ανωτέρω εμπλεκομένους.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, (2) φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των (4.615) ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Σχετικά Άρθρα

Ψήφισμα των φορέων της Βολισσού
Τρί, 21/01/2020 - 19:57

 

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Βολισσού , το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου  «ο Όμηρος» και το Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Βολισσού,  αποφάσισαν να καταθέσουν το παρόν ψήφισμα  σχετικά με τη δημιουργία δομής στο οροπέδιο του Αίπους.

Είμαστε ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία οποιασδήποτε μορφής δομής  διαμονής ανθρώπων στην τοποθεσία του Αίπους.

Πιστεύουμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τόπου έγινε με ένα και μοναδικό κριτήριο, που δεν είναι άλλο από το  «λιγότερο δυνατό,  πολιτικό κόστος ». Η συγκεκριμένη λύση είναι βασισμένη στην απλοϊκή σκέψη ότι όσοι λιγότεροι βλέπουν ένα πρόβλημα τόσο λιγότερο υφίσταται.  Δηλαδή  ένα πρόβλημα δεν υπάρχει εάν εμείς δεν το βλέπουμε .

Ελάχιστοι οι μόνιμοι κάτοικοι που περνάνε από την περιοχή,  ελάχιστοι οι δυσαρεστημένοι  ψηφοφόροι , ελάχιστοι έτσι κι αλλιώς οι  επισκέπτες, ελάχιστοι οι τουρίστες, ελάχιστο το επενδυτικό ενδιαφέρον.  Θυσιάζουν και καταδικάζουν,  μια περιοχή που ελάχιστοι από τους πολιτικούς άρχοντες αποδεικνύουν έμπρακτα ότι  πιστεύουν στο παρόν της,  πολύ περισσότερο στο μέλλον της .

Ολόκληρη η Βορειοδυτική Χίος ! Παιδιά ενός κατώτερου Θεού !

Όπως άλλωστε και οι άνθρωποι που προγραμματίζουν να «κρύψουν» σε μια περιοχή που ουδέποτε κατοικήθηκε από ανθρώπους . Προγραμματίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων, με νούμερα που ακούγονται μυθικά . Νούμερα και αριθμοί που παραπέμπουν σε νοσηρές καταστάσεις .            Πολύ θλιβερό για να είναι αληθινό !

Είμαστε λίγοι  αριθμητικά,  αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί .

Δεν θα συναινέσουμε με την σιωπή μας σε ένα έγκλημα, κατά της περιοχής μας, κατά της ζωής μας , κατά των παιδιών μας , κατά μιας απόφασης που θα στιγματίσει ολόκληρο το νησί, αφού  θα καταδικάσει ανθρώπους, σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης .

Λέμε ΟΧΙ  στην υποβάθμιση της  ΒΔ Χίου.

Λέμε ΟΧΙ στις τακτικές  δημιουργίας εσωτερικού διχασμού .

Λέμε ΟΧΙ στην επιβολή αποφάσεων , χωρίς την έγκριση μας. 

Λέμε ΟΧΙ στην αλλοίωση του χαρακτήρα του νησιού .

Λέμε ΟΧΙ στον εγκλωβισμό των ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης .

Λέμε ΟΧΙ  στην συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας στο Δουβλίνο και σε όποια άλλη συνθήκη, ή κανονισμό τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα μας.

Λέμε ΝΑΙ στους κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Λέμε ΝΑΙ στην εξεύρεση μορφών πίεσης στην κεντρική εξουσία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παγκόσμια ενημέρωση για το άνισο βάρος που έχουμε επωμιστεί ως κοινωνίες πολιτών. 

Λέμε ΝΑΙ σε έναν χώρο υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Λέμε ΝΑΙ στην άμεση ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά  και την μόρφωσή τους. Κανένας ανήλικος  σε ακατάλληλες συνθήκες.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

 

ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ «Ο ΟΜΗΡΟΣ»

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ