Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Εκδήλωση συζήτηση για ανατρεπτική – ριζοσπαστική παρέμβαση στις τοπικές εκλογές

Ανακοίνωση της Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Τρί, 12/02/2019 - 06:06

Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τις τελευταίες περιφερειακές και τοπικές εκλογές άλλαξαν πολλά στις ζωές μας. Κατέρρευσαν με πάταγο οι αυταπάτες πως μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε φραγμό στη μνημονιακή λαίλαπα και θα βελτίωνε τη θέση των εργαζομένων, χωρίς σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο. Τα παραμύθια της κυβέρνησης για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια ακούγονται ειρωνικά στα αυτιά μας, καθώς η συνεχιζόμενη ασφυκτική επιτροπεία και η δημοσιονομική πειθαρχία ως το 2060, αποτελούν ένα δυσβάστακτο μνημόνιο διαρκείας. Ούτε οι υποσχέσεις της ΝΔ για μείωση φόρων, λιγότερο κράτος και «ανάπτυξη» μας πείθουν. Γνωρίζουμε καλά πως αυτές σημαίνουν φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τσάκισμα της δημόσιας παιδείας, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πλήρη ασυδοσία στους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Τα καθεστωτικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ κτλ), τα οποία τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκαν ως μπαλαντέρ στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, τώρα διαλύονται στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού. Η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής προσπαθεί μέσω της εκλογικής της επιβίωσης να αποφύγει τη φυλάκιση της ηγεσίας της για την εγκληματική της δράση. Η ρεφορμιστική αριστερά, ως φτωχός συγγενής, αδυνατεί να προτείνει ένα πρόγραμμα πάλης και αντεπίθεσης του κινήματος, με το οποίο οι εργαζόμενοι θα πάρουν πίσω όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στη Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναπαράγονται τα ίδια φαινόμενα παρακμής: μεταγραφές από τη μία παράταξη στην άλλη, αλληλομαχαιρώματα εντός των καθεστωτικών κομμάτων κτλ. Δεν τους χωρίζουν τα πολιτικά προγράμματα και οι ιδεολογίες. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες διαγκωνίζονται για τη νομή της εξουσίας στο τοπικό κράτος και κυρίως για τη διαχείριση των κονδυλίων που έστω και πετσοκομμένα αποτελούν τη λεία που διεκδικεί με μανία η τοπική και η υπερτοπική οικονομική ολιγαρχία. Την ώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα νησιά μας έχει πέσει κατά 30% και η ανεργία έφθασε στο 18,6%
Με τον «Κλεισθένη» βαθαίνει ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων ως εξαρτήματα της αστικής κρατικής μηχανής και διοίκησης. Εντάσσονται αποτελεσματικότερα στο σχεδιασμό για την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και των λειτουργιών πρόνοιας, καθαριότητας κτλ.

Οι προσεχείς τοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την στάμπα που έβαλε στα νησιά η προσφυγική κρίση που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – μετανάστες/τριες μπορεί να έχει την δική του φωνή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορούμε να βάλλουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου την φωνή των ίδιων των προσφύγων.
Την ίδια ώρα, τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν δίπλα στα αυτιά μας. Στο κοντινό μέλλον η Χίος και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κινδυνεύουν να γίνουν πεδία μάχης ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, τον οποίο οι δύο αστικές τάξεις -Ελλάδας και Τουρκίας- θα χρησιμοποιήσουν για να μοιράσουν τα πετρέλαια του Αιγαίου. Οι επιθετικές ενέργειες των δύο πλευρών θα σταματήσουν μόνο από την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό το κίνημα πρέπει να έχει την δική του φωνή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό τον κόσμο επιδιώκει να εκφράσει η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά με την συμμετοχή τις εκλογές. Στόχος του συνδυασμού είναι να εκπροσωπηθεί ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ενισχυθεί σε ποσοστά και ψήφους.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά απευθύνεται στα κινήματα των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – μετανάστες/ τριες, της αντιφασιστικής – αντιρατσιστικής - αντισεξιστικής πάλης. Απευθύνεται στους αγωνιστές της αριστεράς και του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, σε κάθε άνεργο, εργαζόμενο, φτωχομεσαίο επαγγελματία, επιστήμονα και αγρότη, σε όλους όσους δε βολεύονται από τη μίζερη ζωή που υπόσχεται ο υπαρκτός καπιταλισμός της εποχής μας και δεν αρκούνται στις ίδιες συνταγές ήττας της παραδοσιακής αριστεράς.
Σας καλούμε να συζητήσουμε συναγωνιστικά με ποια τακτική και ποιο πρόγραμμα μπορούμε να παρέμβουμε μπροστά στις περιφερειακές εκλογές. Και να διαμορφώσουμε μαζί το ανατρεπτικό ψηφοδέλτιο που θα εκφράσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντισυνδιαχειριστικής αριστεράς, τις δυνάμεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο κοινωνικό χώρο Αντίβαρο, Καλοπλύτου 44, Χίος. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Αριστείδης Σγατζός.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 22/03/2019 - 16:39

Διήμερη επίσκεψη στα Ψαρά, πραγματοποιεί στις 23 και 24 Μαρτίου, ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης. Αρχικά ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στο Δημαρχείο Ψαρών όπου θα έχει συναντήσεις με το Δήμαρχο και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, στις 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ψαρών, ο κ.Μηταράκης θα έχει την πέμπτη κατά σειρά συνάντησή του με πολίτες στο πλαίσιο τηςδιαβούλευσης για το σχέδιο των 4+1 πυλώνων, με σκοπό να συζητήσουν για τα προβλήματα του τόπου και να αναπτύξουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η πρότασή του για ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιογια τα μικρότερα νησιά του νομού, Ψαρά και Οινούσσες, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, τις υποδομές και την κοινωνική συνοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει εξάλλου επαφές με φορείς και κατοίκους του νησιού.