“Εμείς ξεκινήσαμε τα πεζοδρόμια”

Συνεχίζει να μιλάει για λιμάνι στο… αεροδρόμιο
Τετ, 21/12/2016 - 15:43

“Τα πεζοδρόμια στο νότιο μέρος της προκυμαίας τα ξεκινήσαμε εμείς και επιτυχώς τα συνεχίζει ο Μιχ. Μπελέγρης. Την αρχή βέβαια την έκανε ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια”. Αυτό αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ο πρώην Δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, συμπληρώνοντας ότι το έργο του νέου λιμανιού με προβλήτες έξω από το ξενοδοχείο “Χανδρή” είναι ανέφικτο, αφού δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της τόσο η ΥΠΑ, λόγω εμποδίων στις απογειώσεις αεροπλάνων, όσο και η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων γιατί στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή βρίσκεται βυθισμένη η Ναυαρχίδα του Καρά - Αλή που ανατίναξε ο Κωνσταντής Κανάρης, καθώς και αρχαία εντός και εκτός λιμένος.  Για τα δύο τελευταία μάλλον αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, γιατί αν αληθεύουν αφήνουν σκέτες… μακέτες τα σχέδια του λιμανιού, που κατά τον Π. Λαμπρινούση πρέπει να γίνει στο Κοντάρι, δίπλα στο αεροδρόμιο.

Από το “Ράδιο Α” πάντως ο Χρήστος Καραχάλιος, δεξί χέρι του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, φρόντισε να θυμίσει στον Πολύδωρο Λαμπρινούδη ότι οι επιφυλάξεις του για το εάν μπορούν να επεκταθούν οι λιμενικές υποδομές προς την πλευρά του ΝΟΧ, θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί από το 2012, όταν ο Κωστής Μουσουρούλης χρηματοδοτούσε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μελέτη την οποία είχε απορρίψει ο κ. Λαμπρινούδης, δεδομένου του οράματος για νέο λιμάνι στη Λευκωνιά.

Αναφορικά πάντως με τις ενστάσεις της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, τις οποίες επικαλείται ο πρώην Δήμαρχος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του δύτη, Βαγγέλη Κυρηθρά, που επίσης από το “Ράδιο Α” σημείωσε ότι ο όγκος του ναυαγίου της ναυαρχίδας του Καρά Αλή έχει εντοπιστεί σε μακρινή απόσταση  από το πράσινο φανάρι του λιμανιού, από έρευνες που είχαν γίνει τη δεκαετία του ‘80 με τη συμμετοχή τότε του Κουστό.

“Βρίσκεται περίπου σε απόσταση 1,5 μιλίου Β/Α του πράσινου φανού, δηλ. πάνω από 2 χλμ.”, τόνισε ο κ. Κυρηθράς λέγοντας επίσης ότι από τα επίσημα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους για τις περιοχές που απαγορεύεται από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων η κατάδυση αναψυχής δεν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο μάλιστα αποτελεί αγκυροβόλιο για διερχόμενα πλοία.

Ωστόσο έρευνες στη ναυαρχίδα, όπως είπε, δεν έχουν γίνει, αφού εκτός των άλλων τα βάθη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν απαγορευτικά (54 με 63 μέτρα)

 

Σχετικά Άρθρα