Χίος, Παρασκευή 26 Απριλίου

Εν' αναμονή χρηματοδότησης για τη μελέτη σκοπιμότητας για τα λιμάνια Χίου και Μεστών

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 13/12/2018 - 11:26

 

Προκοστολόγηση της μελέτης σκοπιμότητας για τα λιμάνια της Χίου και των Μεστών ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο Χίου το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μελέτη.

Τα παραπάνω προέκυψαν μετά τις νέες επαφές που έγιναν στο περιθώριο της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας, Δ. Τεμπονέρα στη Χίο, για τις εργασίες του ΣΑΣ και της ημερίδας για την ακτοπλοΐα και το μεταφορικό ισοδύναμο, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Αντώνη Κέφη να γνωστοποιεί, μέσω του Ράδιο “Α” τις τελευταίες εξελίξεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας  σημαντική αναφορά έγινε στο λιμάνι των Μεστών. Αποσαφηνίσθηκε ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης καθώς και οι οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης που θα αποφασιστεί έπειτα από δημόσιο διάλογο. Τέλος επισημάνθηκε ότι προχωρούν οι μελέτες χερσαίων εγκαταστάσεων για την πλήρη εφαρμογή του ISPS και για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Όπως είπε στο Ράδιο "Α"  ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, είναι αναγκαίο “να γίνει μια μελέτη η οποία θα βλέπει την τοπική οικονομία στο σύνολό της και θα βλέπει τι την συμφέρει περισσότερο. Ποια είναι τα υπέρ αν λειτουργεί το κεντρικό λιμάνι στη Χίο, ποια αν λειτουργεί στα Μεστά; Εφ’ όσον λειτουργήσει στη Χίο ή τα Μεστά ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις και πως θεραπεύονται; Τι θα κάνουμε για να καλύψουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις; Δεν μπορεί να πεθάνουν π.χ. οικονομικοί κλάδοι επειδή έχει πείσμα ο Δήμαρχος να μεταφέρει στα Μεστά την εμπορευματική κίνηση ή επειδή κάποιος έριξε μια καλή ιδέα ή επειδή το θέλει ο Υπουργός ή επειδή μας βρέθηκε ένα λιμάνι εκεί,που κάποιος, για κάποιο λόγο το έκανε εκείνη την εποχή. Πρέπει να γίνει με σωστές κινήσεις όλο αυτό και ούτε πρέπει να μείνουμε στο λιμάνι της Χίου επειδή αυτό ξέρουμε κι αυτό εμπιστευόμαστε, όπως έλεγε μια διαφήμιση απορρυπαντικού παλιά. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις σαν κοινωνία και σαν οικονομία βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα. Να το μετρήσουμε να δούμε τι μας συμφέρει και τι εξυπηρετεί το μέλλον.”

Για ο ίδιο θέμα μέσω του Ράδιο “Α” παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Μισετζής, συντασσόμενος με το Δήμαρχο αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το λιμάνι των Μεστών μπορεί να ενταχθεί στην οικονομική ζωή του τόπου δυναμικά. Μάλιστα σημείωσε ότι αντί του ενός δρομολογίου εβδομαδιαίως που επιδιώκεται να προσεγγίζει στα Μεστά, ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα πρέπει να εξεταστεί η πραγματοποίηση και 2ου.

“Είναι πύλη το λιμάνι Μεστών και πριν τη νέα σεζόν πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τουριστικός τομέας πάσχει και θα φτάσουμε σε “λουκέτα”, οπότε πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα”, κατέληξε ο κ. Μισετζής.

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1Η ΜΑΗ 2019 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ – ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.
Πέμ, 25/04/2019 - 20:18
ΠΑΜΕ

  Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων. Ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44. Διδασκόμαστε πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δεν χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε !!!!

   Η Πρωτομαγιά είναι απεργία! Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

   Ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουν οι εργαζόμενοι είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Να μη πεθαίνουν κάθε μήνα εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , να καταργηθεί το εξαήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση στον κλάδο που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας που καταργούν οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, οι οδηγίες της Ε.Ε., υπακούοντας στις ανάγκες αυτών που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι.

   Οι εργαζόμενοι λέμε ΟΧΙ στην  μονοκρατορία του καπιταλιστικού συστήματος, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

   Η 1η Μάη του 2019  μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης. Oι εργατοϋπάλληλοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πολιτικές αυτές είχαν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού κράτους πλήττοντας καίρια τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά. Η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Εργασία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά  και Κοινωνικά δικαιώματα και οι Συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι τα θύματα αυτών των ανάλγητων πολιτικών.

   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει και επιτείνει τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές. Η υπερφορολόγηση, η μείωση του αφορολόγητου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η άρνηση επαναφοράς του 13ου, 14ου μισθού με πολιτική απόφαση, ο περιορισμός της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, είναι μόνο μερικά από αυτά. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η υποθήκη της Δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στο υπερταμείο, είναι μία ακόμη αντιλαϊκή πολιτική που εκποιεί τον Δημόσιο πλούτο, αντί πινακίου φακής. Με μνημόνια και χωρίς μνημόνια την κρίση τους ή την «ανάπτυξη» τους θα την πληρώνει ο λαός .

   Συνάδελφοι, εργαζόμενοι , αγρότες η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Δεν έχουμε αυταπάτες!!!

   Καλούμε τα συνδικάτα,  τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση  1Η ΜΑΗ 2019 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ – ΩΡΑ 10.00 Π.Μ.

 

 

Για την  Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

        Ο πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                                                              Μ. Σκούφαλος                           Σ. Γατανά