Eνταφιασμός των ΣΣΕ των Ναυτεργατών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣ ΝΑΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Παρ, 10/02/2023 - 16:14

«Με την ψήφο των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το «ΠΑΡΩΝ» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), με το οποίο η κυβέρνηση διαμορφώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για τον ενταφιασμό εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και πρώτα και κύρια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους και την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC) που καθορίζει μισθούς πείνας, ξεχειλώνει ωράρια και προωθεί στην ουσία το δουλεμπόριο σε βάρος των Ναυτεργατών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου σημειώνοντας:

«Το νομοσχέδιο έχει ήδη καταδικαστεί από τους Ναυτεργάτες, οι οποίοι συμμετέχοντας μαζικά και αποφασιστικά στην 48ωρη προειδοποιητική απεργία τους (χτες ήταν η δεύτερη μέρα της απεργίας) απαίτησαν την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάλληλη απάντηση στο κυβερνητικό έκτρωμα.

Χαρακτηριστικά αυτή η Διεθνής Σύμβαση προβλέπει 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα. Προβλέπει τον μισό μισθό σε σύγκριση με την κλαδική σύμβαση των ποντοπόρων, άδεια μόνο δυόμισι μέρες τον μήνα, ενώ οι Ναυτεργάτες έχουν κατακτήσει στην κλαδική σύμβαση οκτώ μέρες τον μήνα.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο Ναυτεργάτης χάνει τις αξιώσεις, όπως για παράδειγμα δεδουλευμένα που μπορεί να του οφείλονται όταν μεταβιβαστεί η κυριότητα του πλοίου. Πρόκειται για το άρθρο 50, που ακόμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει απαιτήσει την απόσυρσή του.

Σε περίπτωση που ο πλοιοκτήτης κηρυχθεί σε πτώχευση, τα δεδουλευμένα του ναυτικού θα αφορούν μόνο τους έξι τελευταίους μήνες πριν τη μέρα της κήρυξης της πτώχευσης. Δηλαδή, αν υπάρχουν οφειλές περισσοτέρων μηνών, παραγράφονται.

Με σειρά άρθρων διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε οι εφοπλιστές να απολύσουν και να πετούν στη στεριά τους ναυτεργάτες πολύ πιο εύκολα ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Προβλέπεται ότι σε περίπτωση ασθένειας και ατυχήματος ο ναυτεργάτης δικαιούται νοσηλεία και πλήρη μισθό, όχι όσο διαρκεί η ασθένεια, αλλά για τέσσερις μήνες.

Κάλυψη προσφέρεται στον πλοιοκτήτη και στις περιπτώσεις ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρέλαιο και μεταφορά επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών, ενώ τα εξιλαστήρια θύματα είναι πλοίαρχος και πλήρωμα. Μέχρι και η ασφάλιση των Ναυτεργατών για την κάλυψη από πολεμικούς κινδύνους καθίσταται προαιρετική!

Βέβαια, Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε ως ...«ιστορικό γεγονός»!! την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς έρχεται «να καλύψει θεσμικά τον εξόχως και διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας»,,

Τι εννοεί ο υπουργός... όλα κομμένα και ραμμένα για την κερδοφορία των Εφοπλιστών!!

Καλούμε τους Ναυτεργάτες και τα Ναυτεργατικά Σωματεία με παρακαταθήκη τους αγώνες τους, να συνεχίσουν την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα τους, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη φοροεπιδρομή, τους πλειστηριασμούς, με οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας, που δεν θα υπονομεύουν την ασφάλεια της ζωής μας.

Για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, που να υπηρετούν τις ανάγκες μας, για την προστασία της υγείας.

Η δύναμή μας είναι στην οργάνωση. Σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία, δεν υποκύπτουμε στη μοιρολατρία, στο λιγότερο κακό.

Να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας. Χωρίς εμάς προπέλα δεν γυρνά, μπορούμε να ζούμε χωρίς αφεντικά».

 

Σχετικά Άρθρα