Επίδειξη σοβαρότητας για την αγορά της ΒΙΑΛ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 30/09/2015 - 22:45

Με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία οφείλει να υπηρετεί η Αυτοδιοίκηση τους δημότες, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αγορά του πρώην κτηρίου της ΒΙΑΛ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες ανακύκλωσης και καθαριότητας, με παράλληλη δράση την προσωρινή (έως ότου εξαλειφθεί το πρόβλημα) στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

Στη δίωρη συζήτηση του θέματος κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί, τόσο όσον αφορά τη σύναψη δανείου προκειμένου να γίνει η αγορά, όσο και τη στέγαση των προσφύγων στη συγκεκριμένη περιοχή των Καμποχώρων.

Με τη φράση «δεν είναι πρόβλημα η παρουσία ανθρώπων σε μια περιοχή, αλλά η απελπισία τους όταν είναι νηστικοί και παραπεταμένοι», ο Μανώλης Βουρνούς απάντησε στον προβληματισμό του Προέδρου του Χαλκειούς, που εστιάστηκε στην ασφάλεια που οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους των Καμποχώρων, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί και περισσότερη αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Ζητήματα νομιμότητας ως προς τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, κυρίως ως προς τη δανειακή σύμβαση, έθεσε η μείζονα αντιπολίτευση, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να τονίζει ότι προηγείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την οποιαδήποτε απόφαση σύναψης δανείου. Έτσι μετά την απόφαση του Δ.Σ., θα συνεδριάσει εκ νέου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για να διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις  δανειοδότησης. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ένα τμήμα της ΒΙΑΛ θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο, ενόψει και του χειμώνα, ενώ η εγκατάστασή τους για 2-3 μέρες, έως την αναχώρησή τους θα γίνεται σε οικίσκους που θα τοποθετηθούν στον εξωτερικό χώρο με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα στο υπόλοιπο κτήριο θα λειτουργούν οι υπηρεσίες της ανακύκλωσης.

Στο θέμα ψήφισαν λευκό οι σύμβουλοι της "Χιακής Συμπολιτείας", καθώς έντονος ήταν ο προβληματισμός ως προς τη σύναψη δανείου, ενώ καταψήφισε ο Μάρκος Σκούφαλος, πάλι για τον ίδιο λόγο.

 

Σχετικά Άρθρα