Χίος, Κυριακή 29 Μαρτίου

Επικίνδυνη η Κυβέρνηση για το προσφυγικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ
Δευ, 10/02/2020 - 20:03

Η κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας η εγκληματική ανεπάρκεια και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα νησιά μας  ,επιβεβαιώνει ότι είναι συγχρόνως επικίνδυνη , απαράδεκτη και ανάξια να διαχειριστεί το ζήτημα, στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου.

Οι μεγαλοστομίες περί αποσυμφόρησης των νησιών αποδεικνύονται ψεύδη  που μπερδευτήκαν κάπου ανάμεσα στις παλινωδίες περί κλειστών κέντρων το πρωί και ελεγχόμενων το βράδυ. Όχι μόνο δεν αποσυμφορούν τα νησιά αλλά δημιουργούν και δεύτερο κέντρο κράτησης.

Αγνοώντας προκλητικά τις καθολικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ,πιστοί  στο δόγμα «αποφασίζομε και διατάζομε» και με μια μικρή παραλλαγή «αποφασίζομε και επιτάσσομε», ανακοίνωσε με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου την επίταξη, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης».

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι με το έτσι θέλω και χωρίς ίχνος δημοκρατικής διαδικασίας η ΝΔ δια του αρμόδιου υπουργού, αποφάσισαν  να μετατρέψουν  τα νησιά μας σε απέραντα κέντρα κράτησης.

Τόσο, νοιάζονται για τα ακριτικά νησιά, για την νησιωτικότητα  και τους κατοίκους των νησιών που αφού τους έταξαν προεκλογικά σήμερα τους περιφρονούν επιδεικτικά.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ,πιστεύουμε  ότι η κυβέρνηση αντί να ακροβατεί οφείλει άμεσα:

  • Να αποσυμφορήσει τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα των εγκλωβισμένων  προσφύγων και μεταναστών .
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  • Κανένα νέο κέντρο, αλλά εύρυθμη λειτουργία ενός  κέντρου υποδοχής και ταυτοποιήσης.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο και απόδειξη αδυναμίας ,μετά από 7 μήνες τραγελαφικών καταστάσεων ,να καταλήγουν σε πρακτικές άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων.

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 11:45

Πριν λίγο διάστημα σε μια από τις τακτικές μας συναντήσεις, Περιφέρεια και Δήμος, με τη συμμετοχή των Τεχνικών μας Υπηρεσιών συζητήσαμε και αξιολογήσαμε ό,τι έχει σχέση με το σπουδαιότατο για τη Χίο έργο που αφορά το αεροδρόμιο και την ολοκλήρωση της επέκτασής του. Θέσαμε χρονοδιάγραμμα ενεργειών, παράλληλα με την αξιοποίηση όλων εκείνων των σημαντικών ενεργειών και προσπαθειών που είχαν ήδη προηγηθεί από τους προκατόχους όλων των βαθμών της ιεραρχίας για την ολοκλήρωσή του.

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό, έχουμε ακόμα ένα βασικό βήμα για τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου. Ενωμένοι και σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση, Περιφέρεια και Δήμος συνεχίζουμε δυνατά για την επίλυση και ολοκλήρωση ζωτικής σημασίας έργων όπως Φράγμα Κόρης Γεφύρι, λιμενικές υποδομές αλλά και άλλων  χρονιζόντων  προβλημάτων, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας τις κρίσιμες ώρες που διανύουμε και ειδικότερα εν μέσω των κορυφαίων προβλημάτων  του κορονοϊού και του μεταναστευτικού.