Επιμελητήριο: Mόνο καταγραφή και ταυτοποίηση

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τρί, 11/01/2022 - 18:48

«Κατ, αρχήν χαιρετίζουμε τη διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων δεδομένου ότι όπως επανειλημμένως το Επιμελητήριο Χίου έχει τονίσει: εδώ που βρισκόμαστε η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είναι η μόνη λύση και η αιφνιδιαστική προσπάθεια επιβολής μίας μη αποδεκτής λύσης, θα πυροδοτήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύει να επιλύσει» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Χίου και αναλυτικά σημειώνει:

«Θα θέλαμε να προβούμε σε κάποιες επισημάνσεις όχι απαραίτητα τόσο αυτονόητες όπως φαίνεται:

Η τοπική κοινωνία έχει κάθε δίκαιο να παραμένει καχύποπτη αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης που σχετίζονται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης γιατί τα τελευταία έξι χρόνια άκουσε υποσχέσεις που ΔΕΝ τηρήθηκαν αλλά και κόκκινες γραμμές που με ευκολία σβήσθηκαν.

Η στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» κυριάρχησε ειδικά τα πρώτα έτη.

Οι συνομιλητές λοιπόν των νησιωτών οφείλουν να τους ακούν με σεβασμό και προσοχή και να μην τους κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο διότι έχουν βιώσει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι επιχειρηματίες, είτε Καμποχωρούσοι, είτε απλά Χιώτες.

Θεωρούμε ότι ΔΕΝ έχουν επαρκώς προσεγγισθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης οι εθνικοί κίνδυνοι δημιουργίας δομών παραμονής προσφύγων-μεταναστών στα νησιά , κάτι που οι τοπικές κοινωνίες επισημαίνουν σταθερά.

Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν είτε είναι μειωμένες, είτε όχι. Θα υπάρχει ως εκ τούτου ανάγκη διαχείρισης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναγνωρίζουμε την  ανάγκη μίας και μόνης δομής εκτός αστικού ιστού με μικρή χωρητικότητα και συγκεκριμένη αποστολή: καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Είναι δε ιδιαίτερα κρίσιμο  να συμφωνηθούν μηχανισμοί αποσυμφόρησης αλλά και σαφή χρονοδιαγράμματα για τη συγκεκριμένη δομή, όταν αυτή υπερβαίνει το συμφωνημένο αριθμό προσφύγων - μεταναστών.

Η λογική του ξεχειλώματος των δομών πρέπει να σταματήσει. Η αθέτηση των διαβεβαιώσεων μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο και αυτό πρέπει να κατανοηθεί επαρκώς.

Εφόσον συμφωνηθεί η αποστολή αλλά και η δυναμικότητα της δομής, η χωροθέτησή της θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.

Ωστόσο για εμάς είναι προφανείς οι λόγοι που το Θόλος ΔΕΝ είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη νέα δομή.

Παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου κρίνοντας ότι μόνο μέσω αυτού θα προκύψει η βέλτιστη λύση».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα