Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

Επιστολή του Παντελή Μπουρνιά στον Περιφερειάρχη

Πέμ, 09/04/2020 - 14:41
Παντελής Μπουρνιάς

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

 

 

 

Με έκπληξή μου ακούσα από αιρετούς της Χίου ότι πραγματοποιήθηκε Περιφερειακό Συμβούλιο προ 10ημέρου, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι περιφερειακό συμβούλιο έχει να συγκληθεί και πραγματοποιηθεί από τις 13 Φεβρουαρίου 2020. Θέλω να πιστεύω ότι ειπώθηκε εκ παραδρομής και όχι για σκόπιμη παραπλάνηση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

Θέλω να υπενθυμίσω στους φίλους αιρετούς συνεντευξιαζόμενους ότι με βάσει τους ν.4555/2018 (Πρόγραμμα <<Κλεισθένης 1>>),   ν.3852/2010 και την με αριθμό 85 εγκύκλιο της 20ης Αυγούστου του 2019 του Υπουργείου  Εσωτερικών  κεφ.  2,  το  Περιφερειακό  Συμβούλιο  αποτελείται  από  τους  περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Η θητεία τους είναι 4 τής. Ξεκίνησε δε από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ενώ λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εκχωρήσει κανένα διακαίωμα σε ποιονδήποτε να αποφασίζει για αυτό πλην του ιδίου, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο αποτελέίται από τους 41 εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους. Οτιδήποτε άλλο συνιστά μάζωξη, συνάθροιση, σύσκεψη κ.λ.π χωρίς θεσμική νομιμοποίηση. Και δεν υποκαθιστά σε καμμία περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Κύριε Περιφερειάρχη παρακαλώ όπως στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο συγκαλέσατε μόλις σήμερα  για  την  Τρίτη  14/4/2020  να  συμπεριλάβετε  λεπτομερή  ενημέρωση  για  τη  σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε 30/3/2020 με συμμετοχή των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθού τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ψηφιστούν από το σύνολο των Παρατάξεων και Περιφερειακών Συμβούλων του Περιφερειακού Συμβολαίου Βορείου Αιγαίου.

 

Αιτούμαι τις σχετικές ενέργειές σας για την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

Παντελής Α. Μπουρνιάς

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου

 

 

Πέμ, 04/06/2020 - 18:37

 

Στον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 5 μηνών την αποχώρηση   13.728 ατόμων (Ιανουάριος 2020 – Μάϊος 2020), με αποτέλεσμα την μείωση των διαμενόντων στις δομές κατά 16%, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm 90,1» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο 60 δομών στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλέον πολλές νέες δομές. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι λιγότερος στο τέλος του χρόνου, σημαντικά λιγότερος από αυτόν που υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, «σκοπεύουμε να υπάρχει μία ίση κατανομή των βαρών. Είχαμε βάλει ένα κυβερνητικό στόχο ότι καμία περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να έχει πάνω από 1% διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, αυτός ο κανόνας τηρείται σε όλη τη χώρα. Καμία περιφέρεια της Ελλάδος πέραν του Βορείου Αιγαίου και οριακά του Νοτίου Αιγαίου που έχει τη δομή στη Λέρο και στην Κω δεν υπερβαίνουν οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο το όριο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό τους».

Σχετικά με την  έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης σημείωσε  ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υπουργός, ο κύριος Βίτσας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δύο φορές είχε προχωρήσει στην έξοδο από δομές, όσων είχαν λάβει άσυλο.  Υπάρχει νομοθεσία από το Νοέμβριο του 2019 που έδωσε μια προθεσμία 6 μηνών, η οποία παρατάθηκε λόγω κορωνοϊού για ένα επιπλέον μήνα. Το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν μια οριστική απόφαση.   Όσοι πάρουν οριστική θετική απόφαση,  έχουν από εκεί και πέρα το δικαίωμα και την υποχρέωση θα έλεγα να βγούνε στην αγορά εργασίας".

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταρακης, κατέληξε ότι οι δικαιούχοι "εχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο για κάποιο διάστημα καλύπτει με επιδότηση ενοικίου αυτούς οι οποίοι δικαιούνται  να μπούνε πλέον στην αγορά εργασίας.  Δεν μπορούμε λοιπόν ισόβια να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες".

Ακούστε την συνέντευξη στα παραπολιτικά: https://bit.ly/2XTWHhS