Επιστολική ψήφος: Βήμα βήμα η διαδικασία για Ελλάδα και εξωτερικό, οι προθεσμίες για τις αιτήσεις – Οι αντιδράσεις

Πέμ, 30/11/2023 - 20:29

Δικαίωμα επιστολικής ψήφου για όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, αποφάσισε η κυβέρνηση, με άμεση εφαρμογή στις επικείμενες ευρωεκλογές. Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για ιστορική τομή. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν και πάλι με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία περιφέρεια για όλη τη χώρα.

«Είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. (…) Πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και όλη η χώρα θα είναι μια ενιαία περιφέρεια. «Οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται, θα έλεγα, σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδειξε προς τους υπουργούς τους φακέλους – δείγματα αλλά και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα.

Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα η επιστολική ψήφος - Στις αρχές του 2024 η συζήτηση στη Βουλή

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

• Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

• Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

• H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

• Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».

Οι προθεσμίες - Τι θα περιέχει ο φάκελος

Ο εκλογέας το δηλώνει μέσω πλατφόρμας gov.gr, 40 μέρες πριν. Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μέχρι 17.00 απόγευμα της 8ης Ιουνίου.

Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δηλαδή δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα, ενώ οι Έλληνες εκλογείς θα έχουν και τις δύο δυνατότητες: δηλαδή επιστολική ψήφος ή φυσική παρουσία.

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα περιέχει:

• Φάκελος επιστροφής

• Αίτηση υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου

• Ψηφοδέλτιο

• Λευκός φάκελος ψηφοφορίας

• Έντυπο οδηγιών

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του στην οποία θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Σε ακόμα ένα έντυπο. το οποίο θα έχει αριθμούς ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί – όπως είπε ο πρωθυπουργός – «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Οι αντιδράσεις

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, τονίζουν από την Κουμουνδούρου. «Η σημερινή εξαγγελία απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας» δήλωσε η Γιώτα Πούλου, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά».

Οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους, τονίζουν από το ΚΚΕ. «Μία πολύ αρνητική εξέλιξη, γιατί ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο αυτή εξέλιξη και αυτή η δυνατότητα συμμετοχής σε μία εκλογική διαδικασία μέσω επιστολικής ψήφου, ανοίγει το δρόμο παραβίασης ακόμα και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της. Πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Κώστας Σκουλάς | ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα