Χίος, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

Εθιμοτυπική... επίσκεψη Μουζάλα στον δήμαρχο για το μεταναστευτικό

Πέμ, 11/01/2018 - 20:27
Εθιμοτυπική... επίσκεψη Μουζάλα στο Δημαρχείο

Με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, συναντήθηκε ο υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Χίο την Πέμπτη.

Για περίπου 1 ώρα ο υπουργός και ο δήμαρχος, παρουσία των αντιδημάρχων Απόστολου Τζιώτη, Γιώργου Μπελέγρη, Γιώργου Καραμανή και των δημοτικών συμβούλων Γιώργου Ζώα, Στέλιου Καμπούρη και Ερμιόνης Φρεζούλη, συζήτησαν την κατάσταση στην π ΒΙΑΛ, την αγωγή εξώσεως που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου και άλλα πρακτικά θέματα που άπτονται του προσφυγικού.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο  στην συνάντηση καθώς το υπουργείο εμμένει  στις θέσεις του και η δημοτική αρχή το ίδιο.

Πάντως σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Χίου, ο κ. Μουζαλας  δεν έδωσε σαφή απάντηση στην δικαστική πλέον διαμάχη με την δημοτική αρχή, διατυπώνοντας συνεχώς την πάγια θέση, αν κλείσει η ΒΙΑΛ που θα πάνε οι πρόσφυγες.

Στα θετικά της συνάντησης με την δημοτική αρχή, σύμφωνα πάντα με τον Μανώλη Βουρνού, ήταν η προσπάθεια επίλυσης πρακτικών ζητημάτων όπως η αποκομιδή απορριμμάτων στην δομή και η υδροδότηση.

Σχετικά Άρθρα

Αλλά και ο νόμος 4412 καθυστερεί την έναρξη αρκετών, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Απ. Τζιώτη
Τετ, 14/11/2018 - 16:40

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης έργων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Αντιδήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης, ένας εκ των συμμετεχόντων από την αντιπροσωπεία του δήμου Χίου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που ο Δήμος Χίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, είναι ο πρώτος από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας στην ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Β. Αιγαίου.

"Σε 33 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ενταγμένα έργα και αυτά που συμβασιοποιήθηκαν φτάνουν στα 10 εκατομμύρια ευρώ.", ανέφερε ο κ. Τζιώτης, λέγοντας ότι σ' αυτά περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας, εκπαίδευσης, παιδικών χαρών κ.α..

Παράλληλα όμως εξέφρασε και την αγανάκτησή του για το θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα για το νόμο 4412 που προκαλεί σημαντικά εμπόδια στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από την δημοπράτηση μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου. Στο όνομα της διαφάνειας, που όντως επιτυγχάνεται, όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις έργων που μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμη και 18 μήνες από την δημοπράτηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

"Δίνεται στην αρχή προθεσμία 40 ημερών για να προσκομίσει ο εργολάβος φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προθεσμία που συνήθως εξαντλείται και μετά δίνονται άλλες 40 ημέρες για προσκομίσει άλλα 33 δικαιολογητικά. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 30 ημέρες διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες. ", ανέφερε και συμπλήρωσε:

"Μια τέτοια περίπτωση που αφορά στην καθυστέρηση, λόγω της διαδικασίας είναι και το έργο για τα μονοπάτια των Θυμιανών. Μετά από ένα χρόνο από τη δημοπράτησή του και ύστερα από ενστάσεις που έγιναν το έργο  τελικά θα επαναπροκηρυχθεί".