Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Γ. Καμίνης: Ντροπή για την Ελληνική Αστυνομία

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 27/02/2020 - 21:31
Ο κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στη Χίο και τη Λέσβο τις προηγούμενες μέρες: 
 
 
"Τις τελευταίες δύο ημέρες, στη Λέσβο και τη Χίο, γίναμε δυστυχώς μάρτυρες της πλήρους κατάρρευσης της αξιοπιστίας και τελικά της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ. 
 
Τα ΜΑΤ διαδοχικά: έγιναν αντιληπτά από τους νησιώτες ως όργανο επιβολής της αυταρχικής θέλησης μιας, αποκομμένης από την πραγματικότητα, κυβέρνησης. 
 
Προέβησαν σε μία σειρά από αυθαιρεσίες, σπάζοντας μέχρι και παρακείμενα αυτοκίνητα.  
 
Στοχοποιήθηκαν από τον οργισμένο όχλο, υπέστησαν εγκληματικές επιθέσεις και κάποιοι εξ αυτών έπεσαν θύματα μιας ανατριχαστικής απόπειρας λιντσαρίσματος.
 
Και ολοκληρωσαν την παρουσία τους στα νησιά μέσα σε εικόνες πλήρους διοικητικού και επιχειρησιακού εκτροχιασμού, να παίζουν πετροπόλεμο με κατοίκους με όρους βεντέτας λίγο προτού αποσυρθούν, άλλοι φορώντας τη μισή τους εξάρτυση, άλλοι καθόλου.  
 
Για αυτήν την ντροπιαστική για την Ελληνική Αστυνομία εικόνα είναι απολύτως υπεύθυνη η κυβέρνηση και το βαθύτερο αίτιο είναι η κυνικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των νησιών. 
 
Για αυτή την τριτοκοσμική εικόνα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί, πρώτα από όλα στους νησιωτες, και έπειτα στον ελληνικό λαό. Οι πληγές που άνοιξαν στην πιο ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας πρέπει να κλείσουν τάχιστα."

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.