Χίος, Κυριακή 18 Αυγούστου

Η κυβέρνηση τυλίγει επιταγές παροχών στα ψηφοδέλτια των εκλογών

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 15/05/2019 - 10:25

Ο βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης μίλησε στη συζήτηση της Βουλής, σχετικά με το ΣΝ για τις 120 δόσεις, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Ακολουθεί η ομιλία του:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώσαμε μία τετραετία κατά την οποία η χώρα έκανε μεγάλα βήματα πίσω. Νομίζετε ότι με μερικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα πάρετε άφεση αμαρτιών για την τετραετία σας. Μειώνετε κάποιους φόρους που εσείς αυξήσατε με το τρίτο μνημόνιο, αλλά δεν ψηφίζετε την προστασία του αφορολόγητου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Οι πολίτες ξέρουν τι πέρασαν, τι βίωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα σας απαντήσουν κατάλληλα στις επικείμενες εκλογές.

Στον προεκλογικό σας πανικό τυλίγετε επιταγές παροχών στα ψηφοδέλτια των εκλογών, διαστρεβλώνετε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και διχάζετε την ελληνική κοινωνία με τον λόγο σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην Ολομέλεια καταφέρθηκε ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Μίλησε πάλι κακόβουλα για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», αποδεικνύοντας ότι ούτε ξέρει τι ήταν το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» ούτε φυσικά έκανε τον κόπο να διαβάσει την πρότασή μας.

Το ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόστηκε στη Χιλή είχε ακριβώς το ίδιο μειονέκτημα με το σημερινό σύστημα της Ελλάδας. Ήταν στην ουσία και τα δύο συστήματα συστήματα του ενός μόνο πυλώνα, βάζοντας όλα τα «αβγά» των συνταξιούχων και των εργαζόμενων σε ένα και μόνο καλάθι. Και κατά την έννοια αυτή, κύριε Υπουργέ, σήμερα εφαρμόζεται στην Ελλάδα ένα ασφαλιστικό αυτής της λογικής και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Στόχος μας πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που οι κίνδυνοι θα μοιράζονται και άρα, θα μειώνονται, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα τις συντάξεις και των σημερινών συνταξιούχων και των σημερινών εργαζομένων, την προοπτική δηλαδή του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον δημόσιο, διανεμητικό και αναδιανεμητικό πρώτο πυλώνα. Να τελειώνουμε με αυτή τη συζήτηση. Είναι σταθερή και ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες από την ίδρυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Πιστεύουμε, όμως, σε ένα πιο δίκαιο σύστημα, πιο ανταποδοτικό. Πιστεύουμε, επίσης, στην ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των εργαζομένων και των εργοδοτών κατά 25%, ώστε να αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι, να δουν αύξηση του πραγματικού τους μισθού, να αναπνεύσουν και οι επιχειρήσεις, να βοηθηθεί δηλαδή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγγείλει στα επόμενα χρόνια αύξηση του κατώτατου μισθού στον διπλάσιο ρυθμό της αύξησης του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την επικουρική και επαγγελματική σύνταξη, τα επαγγελματικά ταμεία πρέπει να λειτουργήσουν σε μια κεφαλαιοποιητική λογική. Σήμερα οι ασφαλισμένοι δίνουν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους, γνωρίζοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν τους ανήκουν. Τίποτα δεν μπαίνει στην άκρη για τους ίδιους. Τίποτα δεν αποταμιεύεται. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι απλά ελπίζουν ότι στο μέλλον κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν τις δικές τους συντάξεις. Αυτό, όμως, έχει βαθμούς κινδύνου. Δημιουργεί αμφιβολίες λόγω δημογραφικών και δημοσιονομικών πιέσεων, όπως βίωσαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ας μιλήσουμε καθαρά στους πολίτες. Το σύστημα σήμερα δεν είναι ασφαλιστικό, είναι ουσιαστικά φορολογικό και μέρος του οποίου δίνεται για συντάξεις.

Μιλώντας για το σύστημα επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης που θα έπρεπε να είναι τμήμα του δεύτερου πυλώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ουσιαστικά το απαξιώνει στην πράξη απορροφώντας τον στον πρώτο πυλώνα, ουσιαστικά επιφυλάσσοντας στους σημερινούς ασφαλισμένους της επικουρικής ασφάλισης συντάξεις-φιλοδωρήματα μετά τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά παράλληλα τους επιβαρύνει με εισφορές 7% του εισοδήματός τους.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε πάντα καθαρά. Το διανεμητικό σύστημα παραμένει, για να στηρίξει τους πιο αδύναμους και να εξασφαλίσει τη διαγενεακή αλληλεγγύη. Όμως, πλέον οι εισφορές της επαγγελματικής θα πρέπει να είναι ατομικές, να είναι στον λογαριασμό των ασφαλισμένων, στη δική τους ατομική μερίδα, προσφέροντας σιγουριά στους σημερινούς εργαζόμενους. Ένα νέο σύστημα που θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα το διαχειρίζεται το δημόσιο και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία ρυθμιστικών αρχών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κι όσο για το κόστος μετάβασης στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, διαχέεται σε βάθος τριών δεκαετιών και υπερκαλύπτεται από τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των συσσωρευμένων κεφαλαίων που θα δημιουργηθούν στην ελληνική οικονομία.

Δημιουργούμε ένα σύστημα που ο ασφαλισμένος θα έχει προσωπικές επιλογές και δημιουργούμε παράλληλα και εθνικά αποθεματικά που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως συμβαίνει σε όλες μα όλες τις δυτικές χώρες, για να μην είμαστε αποκλειστικά εκτεθειμένοι, όπως σήμερα, στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, των οποίων η συμπεριφορά είναι προφανώς πιο ευμετάβλητη.

Και ο τρίτος πυλώνας θα παραμείνει προαιρετικός, αλλά με φορολογικά κίνητρα, τα οποία θα ενισχύσουν την αποταμίευση και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των μελλοντικών συνταξιούχων.

Σε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει να αντιτάξει τις περίπου διακόσιες χιλιάδες συντάξεις που δεν εκδίδονται, τις σκιές για λαθροχειρίες στο πρωτόκολλο των συντάξεων και τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», τις μειωμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου -35% κάτω οι συντάξεις για όσους κάνουν τώρα αίτηση συνταξιοδότησης-, τις συντάξεις χηρείας που την τελευταία στιγμή, μετά τη γενική κατακραυγή, διορθώνετε, σύμφωνα με τις υποδείξεις και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και εχθές για άλλη μια φορά πιαστήκατε να λέτε ψέματα και να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Διότι η σύμβαση εργασίας της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» αφενός εγκρίθηκε από τη σημερινή Υπουργό την κ. Αχτσιόγλου και ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, αλλά σε επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ήδη γίνεται σε πολλές συγκοινωνιακές, νοσηλευτικές και άλλες μονάδες της ελληνικής οικονομίας.

Αποδείχθηκε όμως ότι εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2018 ψηφίσατε την επταήμερη εργασία στον χώρο του τουρισμό και φέρατε αυτό που εσείς αποκαλείτε «εργασιακό Μεσαίωνα». Ψέματα, λαθροχειρίες και διαστρέβλωση της αλήθειας!

Αυτά αντιτάσσετε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ευτυχώς φεύγετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Σχετικά Άρθρα

Καθήλωσε τους εκατοντάδες θεατές ο Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής
Κυρ, 18/08/2019 - 07:58

«Πάντες οι άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει».

Είναι στην φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει, είπε πριν 2300 χρόνια ο προ, προ, προπάππους μας Αριστοτέλης.

Αυτή η φύση τον ώθησε να ψάξει τι τον περιβάλλει, από την γή μέχρι τον ουρανό, που το ενδιαφέρον μάλλον ήταν μεγαλύτερο, αφού όσο πιο άπιαστο είναι κάτι τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί.

Αυτή η φύση οδήγησε και ένα αμούστακο αγόρι απ’ τον Βροντάδο να φτάσει στις ΗΠΑ για σπουδές, για Ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα και από εκεί, στη χώρα που δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν έναν... μετανάστη επικεφαλής της ΝΑΣΑ, να φτάσει ως το διάστημα και κυρίως πέρα απ’ αυτό.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Βρονταδούσης Ακαδημαϊκός, ο Χιώτης Αστροφυσικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, καθήλωσε το βράδυ του Σαββάτου το πολυπληθές ακροατήριο του, στο Μουσείο Μαστίχας, στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου.

Και το καθήλωσε, γιατί με πολύ απλό τρόπο, παρουσίασε αυτό που από την φύση μας… ορεγόμαστε όλοι, το διάστημα που μας περιβάλλει και όσο μάλλον αυτό που περιβάλλει το ίδιο, ότι βρίσκεται δηλαδή έξω απ’ το Ηλιακό μας σύστημα, όπου ξέρουμε ότι βρίσκονται εκατομμύρια ήλιοι αλλά δεν ξέρουμε πόσα… εκατομμύρια είναι.

Και η καθήλωση ήταν λογική, όπως και τα δεκάδες ερωτήματα που ακολούθησαν αφού εκτός απ’ όλα τα άλλα ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο πατέρας τον δύο Βόγιατζερ (ταξιδευτής) των δύο δηλαδή μη επανδρωμένων διαστημόπλοιων, αυτών που τόσα χρόνια μας μεταφέρουν αμέτρητες πληροφορίες για τον κόσμου που μας περιβάλλει και κυρίως έξω απ’ αυτόν.

Ο Καθηγητής εξήγησε με την βοήθεια οπτικοακουστικών συστημάτων την λειτουργία των… παιδιών του, καθώς και τα δύο εκτοξεύτηκαν το 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και έκτοτε ταξιδεύουν μέχρι να χαθούν στο… πουθενά, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει… πουθενά. Και αυτό γιατί οι δύο… ταξιδευτές, με τα πολύπλοκα όργανα τους, που διευθύνονται από την ΝΑΣΑ, πέρασαν, φωτογράφησαν, ανέλυσαν κ.λ.π. από όλους τους γνωστούς μας Πλανήτες, που τιμή για την ιστορία της χώρας μας, τα διεθνή τους ονόματα είναι όλα ελληνικά, πέρασαν από τον Δία το 1979 για παράδειγμα, βγάζοντας τον μόνο… 19.000 φωτογραφίες, το 1980 από τον Κρόνο και τον δορυφόρο του τον Τιτάνα, και συνέχισε προς τα πάνω… λέμε τώρα εμείς απέχοντας από τον Ήλιο μόλις 10,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο Σταμάτης Κριμιζής αφού ανέλυσε, συνοπτικά εννοείται, τι είδαμε και μάθαμε μέσω των δύο Βόγιατζερ, έφτασε στο 2013 όπου ο Βόγιατζερ 1 έγινε το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που βγήκε από το Ηλιακό μας σύστημα, όπου περιμέναμε τα βρούμε το… κενό, πλην όμως ο «ταξιδευτής» μετέδιδε ήχους από θύελλες!

Τι άλλο θα μάθουμε δεν ξέρουμε. Ξέρουμε ότι το 2020 οι ταξιδευτές θα μας αφήσουν, αφού θα τελειώσουν οι μπαταρίες τους.

Που θα πάνε;. Αν πάνε ποτέ σε άλλους Ήλιους και κάποιος τους… τσιμπήσει, έχουν μέσα τους ένα χρυσό δίσκο με ήχους, μουσική και 115 εικόνες απ’ τον πλανήτη γή.

Αρκεί αυτός που θα τα βρεί να έχει υπολογιστή να τον διαβάσει και λέμε τώρα εμείς, και σε σχέση με τον δικό του πολιτισμό, δεν τον δεί όπως τον δίσκο της… Φαιστού.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, σταμάτησε κάποια στιγμή την διαστημική περιήγηση του, σε ένα ταξίδι, που δεν σταματά ποτέ, με την κλασσική ρήση ανάλογη με αυτή του Αριστοτέλη για την δίψα της μάθησης, ότι θα πρέπει να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πλανήτη που ζούμε αφού ακόμα και αν υπάρχει άλλος να μας φιλοξενήσει δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε ποτέ.