Η ποιότητα της... Δημοκρατίας στην Τουρκία πίσω από την καταδίκη Ιμάμογλου

Πέμ, 15/12/2022 - 07:16

Αδιανόητη, παράνομη και πολιτική χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών.

Σε δηλώσεις, ο κ. Ιμάμογλου, δημοφιλής αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία.

Υποστηρικτές του κ. Ιμάμογλου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, με φόντο τη δίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων.

Σε περίπτωση που η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε θα είναι αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του.

Ο συνήγορός του, Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Γιατί διώκεται ο Ιμάμογλου

Η καταδίκη του αφορά ομιλία του το 2019, κατά την οποία ανέφερε ότι αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο ήταν «ανόητοι».

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κ. Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε στο στόχαστρο αφού προκάλεσε τον Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Τούρκου προέδρου, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντας τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Από νωρίς σήμερα το πρωί και όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο βάθος οι εκλογές

Ο κ. Ιμάμογλου κινδυνεύει να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το CHP, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές.

Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP

Σχετικά Άρθρα