Χίος, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία -Αισθητός στη βόρεια Ελλάδα

Τρί, 26/11/2019 - 06:40

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Από τις πρώτες εικόνες από τα αλβανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο σεισμός έχει προκαλέσει υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα σε μια πρώτη αυτοψία στην Κέρκυρα κυρίως που βρίσκεται κοντά, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στο ελληνικό έδαφος.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βόρεια από τη πόλη Ντούρες, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04:54 και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Μία ώρα πριν, στις 3:47, σημειώθηκε μία πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία αναστάτωσε τους κατοίκους και αρκετοί βγήκαν στους δρόμους. Τελικά, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, ήρθε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, η οποία έχει μετρηθεί με 6,4 από το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Ινστιτούτο (άλλες πηγές αναφέρουν πως ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ).

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με τους κατοίκους, να έχουν βγει στους δρόμους.

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 19/02/2020 - 12:09

Το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου καλεί το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις  για τη δημιουργία των υπερδομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

"Το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδουκαταδικάζει την προκλητική, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία γίνεται επίταξη για να δημιουργήσει τα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στο ιερό βουνό του Αίπους, χωρίς να σημαίνει ότι η προσωρινή αναστολή της πρέπει να μας εφησυχάζει.

Πρόκειται για απόφαση που αδιαφορεί για την βούληση των κατοίκων ολόκληρης της Χίου, καθώς και για τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης και του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην γίνει καμιά νέα δομή, να κλείσουν οι υπάρχουσες και η ΒΙΑΛ, για τον άμεσο απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι στοιβαγμένοι στο νησί μας καθώς και για τον απεγκλωβισμό των νησιωτών από την ανθρωπιστική κρίση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και εμάς στα νησιά μας.

Να γίνει απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα με γρήγορες διαδικασίες ασύλου ή προώθησής τους στις χώρες που επιθυμούν.

Να μην δημιουργηθεί καμιά νέα δομή ούτε κλειστή ούτε ανοικτή εκτός από ένα μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας.

Καλούμε το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις."