Ιστορική μέρα σήμερα με τη χειροτονία του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης, 94 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Κυρ, 11/09/2016 - 19:42

Ιστορική μέρα σήμερα με τη χειροτονία του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης 94 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τ. Κουϊκ, που έκανε την παρακάτω δήλωση.

Ήταν μεγάλη τιμή ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκομαι σήμερα στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος χειροτόνησε τον συνονόματό του νέο Μητροπολίτη Σμύρνης κκ Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από τα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, διακόνησε στη Νάουσα και υπηρέτησε επί 15 χρόνια ως Αρχιγραμματέας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

Και όπως τόνισε στο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο νέος Μητροπολίτης θα ενθρονιστεί σε 2 εβδομάδες σε μία πόλη, σε μία περιοχή όπου οι Μικρασιάτες βίωσαν ανελέητους διωγμούς και βεβαίως δεν είχαν πέσει θύματα… συνωστισμού!».

 

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία κα τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

 

Στη χειροτονία παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια και ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

 

Στη Λειτουργία και χειροτονία συνλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Βόλου κκ Ιγνάτιος από τη Μαγνησία και ο Μητροπολίτης Βέροιας και Νάουσας κκ Παντελεήμων.

 

 

Σχετικά Άρθρα