Χίος, Τρίτη 12 Νοεμβρίου

"Κερκόποτρα" Τουρκίας, στέλνει τους μετανάστες... με βίζα

Σε λίγο και οι Σύροι θα έρχονται με βίζα με το καραβάκι της γραμμής
Τρί, 11/08/2015 - 14:51

Αρκετά κέρδισε η παραοικονομία της Τουρκίας από την επιχείρηση μεταφορά των απελπισμένων μεταναστών από την Ανατολική Τουρκία στη Δυτική και από εκεί στην Ελλάδα. Τώρα ήρθε η σειρά και της πραγματικής οικονομίας να κερδίσει. Έτσι εδώ και λίγες μέρες οι Τελωνειακοί βλέπουν έκπληκτοι εμφανώς εύπορους μετανάστες, να φτάνουν με τα καραβάκια της γραμμής από τον Τσεσμέ, να δείχνουν τη βίζα τους και να εισέρχονται στη χώρα μας σαν... κύριοι. Αυτό γίνεται γιατί ενώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη, στην Τουρκία υπάρχει μια οργανωμένη χώρα, που κερδίζει όπως μπορεί και μετά ξεφορτώνεται και ένα πρόβλημα, με τον πιο νόμιμο τρόπο. Εδώ λοιπόν και μερικές μέρες η Τουρκία άρχισε την απλοποίηση απόκτησης βίζας με σειρά χωρών, αρχής γενομένης απ’ το Αφγανιστάν και το Σουδάν αλλά και Σύρους που έχουν διαβατήρια άλλων χωρών, με στόχο προφανώς σταδιακά να ανοίξει αυτή η ομπρέλα προστασίας σε όλους. Αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι μπορεί το αίτημα βίζας να υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο, να καταβάλλεται το ποσό που ζητά η Τουρκία, πάντως είναι φτηνότερο των δουλέμπορων κι έτσι η βίζα να αποκτάται σχεδόν αυτομάτως. Η διαδικασία μετά είναι απλή, οι εισερχόμενοι είναι τουρίστες και μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μόλις λήξουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, αν μέχρι τότε τους έχει βρει ή τους έχει αναζητήσει κανείς, αν και υπάρχει καλύτερη ακόμα λύση. Παρουσιάζονται στο Λιμεναρχείο και με την βίζα στο χέρι ζητούν προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα, τη χώρα που και οι πέτρες ξέρουν ότι ουδέν μονιμότερο υπάρχει του προσωρινού.

 

Σχετικά Άρθρα

Απελευθερώθηκε την ίδια μέρα με τη Χίο στις 11 Νοεμβρίου 1912
Δευ, 11/11/2019 - 20:40

Λίγοι γνωρίζουν ότι την Χίο και την Καστοριά συνδέεει κάτι συμπτωματικό μα καθοριστικό καθώς γιορτάζουν την απελευθέρωση τους την ίδια μέρα, στις 11 Νοεμβρίου 1912.

Μάλιστα μια ιδέα πως μπορούμε να βάλουμε φαντασία στις εορταστικές μας εκδηλώσεις μας δίνει ο Δήμος Καστοριάς, που διοργάνωσε φέτος αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης της στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, όπου εμφανίστηκαν στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 3 έφιπποι, με στρατιωτικό ιματισμό της εποχής του 1912, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς. 

'Οπως διαβάζουμε σε τοπική ιστοσελίδα η  «μερική αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καστοριάς, που γίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα με την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, αποτελεί απλά ένα μικρό δείγμα και την αρχή μίας σειράς καινοτομιών, που η νέα Δημοτική Αρχή είναι πανέτοιμη να παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.