

Eρώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των έργων αναβάθμισης και βελτίωσης του αεροδρομίου Χίου κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι έχει μεσολαβήσει ένα μακρό διάστημα χωρίς να υπάρχει επίσημη και σφαιρική ενημέρωση ενώ ερωτά μεταξύ άλλων αν κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση των έργων επέκτασης του αεροδιαδρόμου και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον αρμόδιο τομεάρχη της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκο Παππά και σ'αυτήν περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους η αναβάθμιση του αερολιμένα Χίου αποτελεί ύψιστη κοινωνική, συγκοινωνιακή, αναπτυξιακή και οικονομική αναγκαιότητα για το νησί. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Βουλευτή Χίου, το έργο αναμένεται να αποκαταστήσει την προβληματική σύνδεση και ακριβή μετακίνηση από και προς τη Χίο, καθώς και να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική οικονομία του νησιού μέσω της τεχνικής και οικονομικής διευκόλυνσης διενέργειας διεθνών πτήσεων.
"Για ακριβώς αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή έδωσε τέλος στην παροιμιώδη στασιμότητα των προηγούμενων δεκαετιών, το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2018 με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Δήμο Χίου, αποτέλεσε ένα εξαιρετικά θετικό βήμα επανεκκίνησης, ουσιαστικά, του έργου σε στέρεες βάσεις. Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει επακριβώς τα έργα και τις διαδικασίες που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο κάθε συμβαλλόμενος. Ευλόγως, η βασική ευθύνη υλοποίησης του έργου, μέσω τεσσάρων δεσμών υποχρεώσεων, αναλήφθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών", σημειώνει το δελτίο και συνεχίζει:
"Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις διάφορες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη δυνατότητα απορρόφησης των (απολύτως απαραίτητων) ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, η πληροφόρηση γύρω από την πορεία του έργου είναι αποσπασματική και εν γένει προβληματική, καθώς το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε επίσημη και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου".
Με βάση τα παραπάνω, ο Α. Μιχαηλίδης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με ευθύνη του Υπουργείου αναφορικά με το έργο βελτίωσης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό όλου του επικείμενου διαστήματος, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις και δεν θα κινδυνεύσει η συγχρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και για τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης των κυρίων εργασιών, δηλαδή επέκτασης του αεροδιαδρόμου και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων".
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Πορεία και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων βελτίωσης και αναβάθμισης Κρατικού Αερολιμένα Χίου
Στις 18 Μαΐου 2018 υπογράφηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Χίου «Μνημόνιο Συνεργασίας» με στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων βελτίωσης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.
Η αναβάθμιση του αερολιμένα Χίου, με βασικό άξονά της την επέκταση του αεροδιαδρόμου, αποτελεί μια από τις κορυφαίες αναγκαιότητες για το νησί της Χίου, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Η βελτίωση αυτής της κομβικής -ούτως ή άλλως- υποδομής αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη όχι μόνο ο νησιωτικός χαρακτήρας της περιοχής με τις δυσχέρειες στις μεταφορές και μετακινήσεις που αυτός συνεπάγεται, αλλά και η μακρά απόσταση της Χίου από τον λιμένα Πειραιά ή άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας, κάτι που συνεπάγεται αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια (σε σχέση με άλλα νησιά εγγύτερα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του νησιού), καθώς και ακτοπλοϊκά ταξίδια μεγάλης διάρκειας και υψηλού κόστους.
Επιπροσθέτως, η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου θα διευκολύνει σε κρίσιμο βαθμό τη διενέργεια απευθείας διεθνών πτήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι δυσχερές και εξαιρετικά ασύμφορο για τη συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών πρακτορείων. Το γεγονός αυτό, δε, συνδέεται αιτιωδώς με τον χαμηλό αριθμό ξένων επισκεπτών και δυσχεραίνει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Παράλληλα με την υψηλή αναγκαιότητά του, όμως, το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου Χίου αποτελεί και ένα έργο το οποίο καρκινοβατούσε επί δεκαετίες. Ο φαραωνικός και κακός, όπως έχει πέραν αμφιβολίας πλέον αποδειχθεί, αρχικός σχεδιασμός ήταν η πρωταρχική αιτία των τεράστιων καθυστερήσεων. Η απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επέκταση του αεροδιαδρόμου, αποδείχθηκε ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο, του οποίου η ολοκλήρωση απαίτησε πάνω από δέκα έτη καθώς και την καταβολή τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η υπογραφή του προαναφερόμενου Μνημονίου Συνεργασίας με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, αποτέλεσε ένα εξαιρετικά θετικό βήμα επανεκκίνησης, ουσιαστικά, του έργου σε στέρεες βάσεις. Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου τέθηκε το τέλος του 2023. Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει επακριβώς τα έργα και τις διαδικασίες που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο κάθε συμβαλλόμενος. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέλαβε πρωτίστως το έργο της μετατόπισης του - γειτονικού με τον αερολιμένα τμήματος της παραλιακής οδού Χίου - Θυμιανών, ενώ ο Δήμος Χίου ανέλαβε κυρίως να συνδράμει σε αυτό το έργο, μεταξύ άλλων και μέσω της υλοποίησης και ολοκλήρωσης έργων στις γειτονικές δημοτικές οδούς (είχε προηγηθεί η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της οδού Χρήστου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω του ΠΔΕ το Νοέμβριο 2017).
Ευλόγως, το μεγαλύτερο βάρος και η βασική ευθύνη υλοποίησης του έργου αναλήφθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προσδιορίζει ρητά τέσσερις δέσμες υποχρεώσεων που αναλαμβάνει το Υπουργείο ως προς το έργο και συγκεκριμένα αναφορικά με την:
(α) εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών για τη δημοπράτησή του
(β) προώθηση των αδειοδοτήσεων και εγκρίσεών του κατά τις κείμενες διατάξεις,
(γ) ένταξη της συγχρηματοδότησής του στον άξονα 7 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και
(δ) δημοπράτηση, κατακύρωση, διαχείριση της κατασκευής, παραλαβής και παράδοσής του προς χρήση
Κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών που έχουν μεσολαβήσει από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για διάφορες ενέργειες που ολοκληρώθηκαν με ευθύνη του Υπουργείου, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων υποχρεώσεων που ανέλαβε.
Η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα ως την εκπόνηση και έγκριση κάποιων μελετών, όμως ο ρυθμός εκπλήρωσης των διαδικασιών φαίνεται να υπολείπεται του χρονοδιαγράμματος, ενώ δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για την προκήρυξη του κυρίως φυσικού έργου, δηλαδή την επέκταση του αεροδιαδρόμου και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του αερολιμένα. Κυρίως, όμως, δεν έχει υπάρξει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για την εν γένει πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου από πλευράς του Υπουργείου. Πέραν του εύλογου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας να μην εισέλθει το έργο σε μια νέα περίοδο μακροχρόνιου εκτροχιασμού, το γεγονός ότι βαίνουμε προς το τέλος του έτους 2020 έχει γεννήσει ήδη ανησυχίες για τη δυνατότητα απορρόφησης των (απολύτως απαραίτητων) ευρωπαϊκών πόρων.
Επειδή το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χίου αποτελεί έργο ύψιστης κοινωνικής, συγκοινωνιακής, οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας για το νησί της Χίου.
Επειδή από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας τον Ιούλιο 2019 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει ενημερώσει με υπεύθυνο και αναλυτικό τρόπο τους κατοίκους της Χίου για την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο έως σήμερα αναφορικά με κάθε μία εκ των τεσσάρων δεσμών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την βελτίωση και αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Χίου;
• Συναφώς, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και ο προγραμματισμός για τις επόμενες ενέργειες του σε κάθε μία από αυτές τις δέσμες υποχρεώσεων;
• Ειδικότερα, πότε στοχεύει να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του αεροδιαδρόμου και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και ποιος ο χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσής τους;
• Σε ποιες ενέργειες έχει ήδη και σε ποιες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και δεν θα διακινδυνεύσει η συγχρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ 2014-2020;
Οι ερωτώντες βουλευτές Μιχαηλίδης Ανδρέας και Παππάς Νικόλαος.