Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία στα Ψαρά

Λόγω της κατάργησης της διπλής μοριοδότησης των αναπληρωτών
Τετ, 20/02/2019 - 15:24

Έντονος είναι ο προβληματισμός του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου των Ψαρών για το άμεσο μέλλον της στελέχωσης των σχολείων του νησιού, μιας και το νέο νομοθετικό πλαίσιο στερεί από τους αναπληρωτές το κίνητρο του διπλασιασμού της μοριοδότησης τους για την υπηρεσία τους στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε ψήφισμά τους ζητούν να παραμείνει να παραμείνει το μέτρο και κυρίως να μην χαθούν αναδρομικά τα διπλά μόρια των ήδη υπηρετούντων.

Αναλυτικά το ψήφισμα σημειώνει:

«Ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών εκφράζουμε τη στήριξη μας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης σχετικά με την κατάργηση της διπλής μοριοδότησης των υπηρετούντων στα δυσπρόσιτα σχολεία.

Ως τώρα και κάθε χρόνο, τα σχολεία στελεχώνονταν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έρχονταν στο νησί μας συνειδητά και με βάση το άρθρο 5 Α του Ν. 3848/2010, το οποίο όριζε διπλή πραγματική προϋπηρεσία σε σχολεία δυσπρόσιτα και ταυτόχρονα απομακρυσμένα σε περίπτωση ΑΣΕΠ όπως ανέφερε το άρθρο 3 του ν.3848/2010.

Τις τελευταίες μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που είναι πλέον νόμος του Κράτους, ψηφίστηκαν διατάξεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα σχολεία του νησιού μας κατά την επόμενη σχολική χρονιά αφού καταργείται η διπλή μοριοδότηση που υπήρχε έως τώρα ως κίνητρο, με αποτέλεσμα νησιά όπως τα Ψαρά να αποτελούν την τελευταία επιλογή των εκπαιδευτικών δεδομένων των δυσκολιών και του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Επιπλέον υφίσταται κατάφορη αδικία για τους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους κάποια χρόνια για να πάρουν μόρια τα οποία κινδυνεύουν τώρα να χάσουν αναδρομικά.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο ζητούμε να απαλειφθεί αυτή η κρίσιμη νομοθετική ρύθμιση και να παραμείνει η διπλή μοριοδότηση ως κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς που επιλέγουν να στηρίζουν τα σχολεία των νησιών μας, πολλώ μάλλον να μη χαθούν αναδρομικά τα διπλά μόρια των ήδη υπηρετούντων.»

Σχετικά Άρθρα

Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ο Λέσβιος ιεράρχης που εκδιώχθηκε από τη Λέσβο αναλαμβάνει τα ηνία της ιστορικής Μονής
Δευ, 20/05/2019 - 07:19

Ο Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, είναι ο νέος Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε αντικατάσταση του αναγορευθέντος σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής πρώην Ηγουμένου της Μονής κ. Ελπιδοφόρου.

Στον Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο ανακοίνωσε την τοποθέτηση στη Μονή της Χάλκης ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κύριλλος αναλαμβάνει και τοποτηρητής της Μητρόπολης Προύσας, ενώ παράλληλα παραμένει και ο πνευματικός της πόλεως. Τη θέση του Μητροπολίτη Προύσας κατείχε επίσης ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Επίσκοπος Κύριλλος Συκής κατάγεται από τη Λέσβο όπου και επί πολλά χρόνια υπηρέτησε. Προ πέντε περίπου ετών η απομάκρυνση του από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης με απόφαση του Μητροπολίτη κ. Ιακώβου είχε προκαλέσει σοβαρό θόρυβο και αντιδράσεις από πιστούς που κατήγγειλαν ότι έπεσε θύμα σκευωρίας. Μετά την απομάκρυνση του από τη Μυτιλήνη τοποθετήθηκε στη Σμύρνη όπου συνέβαλε στην αναβίωση της ρωμαίικης κοινότητας της πόλης ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε Ηγούμενος στη Μονή Αγίου Γεωργίου στην πύλη Αδριανουπόλεως της Κωνσταντινούπολης όπου και μέχρι σήμερα υπηρέτησε.

Η ενθρόνιση του κ. Κυρίλλου στη θέση του Ηγουμένου της Χάλκης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναμένεται να γίνει στις 8 Ιουνίου.

Πηγή; Στο νησί