Χίος, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία στα Ψαρά

Λόγω της κατάργησης της διπλής μοριοδότησης των αναπληρωτών
Τετ, 20/02/2019 - 15:24

Έντονος είναι ο προβληματισμός του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου των Ψαρών για το άμεσο μέλλον της στελέχωσης των σχολείων του νησιού, μιας και το νέο νομοθετικό πλαίσιο στερεί από τους αναπληρωτές το κίνητρο του διπλασιασμού της μοριοδότησης τους για την υπηρεσία τους στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε ψήφισμά τους ζητούν να παραμείνει να παραμείνει το μέτρο και κυρίως να μην χαθούν αναδρομικά τα διπλά μόρια των ήδη υπηρετούντων.

Αναλυτικά το ψήφισμα σημειώνει:

«Ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών εκφράζουμε τη στήριξη μας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης σχετικά με την κατάργηση της διπλής μοριοδότησης των υπηρετούντων στα δυσπρόσιτα σχολεία.

Ως τώρα και κάθε χρόνο, τα σχολεία στελεχώνονταν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έρχονταν στο νησί μας συνειδητά και με βάση το άρθρο 5 Α του Ν. 3848/2010, το οποίο όριζε διπλή πραγματική προϋπηρεσία σε σχολεία δυσπρόσιτα και ταυτόχρονα απομακρυσμένα σε περίπτωση ΑΣΕΠ όπως ανέφερε το άρθρο 3 του ν.3848/2010.

Τις τελευταίες μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που είναι πλέον νόμος του Κράτους, ψηφίστηκαν διατάξεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα σχολεία του νησιού μας κατά την επόμενη σχολική χρονιά αφού καταργείται η διπλή μοριοδότηση που υπήρχε έως τώρα ως κίνητρο, με αποτέλεσμα νησιά όπως τα Ψαρά να αποτελούν την τελευταία επιλογή των εκπαιδευτικών δεδομένων των δυσκολιών και του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Επιπλέον υφίσταται κατάφορη αδικία για τους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους κάποια χρόνια για να πάρουν μόρια τα οποία κινδυνεύουν τώρα να χάσουν αναδρομικά.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο ζητούμε να απαλειφθεί αυτή η κρίσιμη νομοθετική ρύθμιση και να παραμείνει η διπλή μοριοδότηση ως κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς που επιλέγουν να στηρίζουν τα σχολεία των νησιών μας, πολλώ μάλλον να μη χαθούν αναδρομικά τα διπλά μόρια των ήδη υπηρετούντων.»

Σχετικά Άρθρα

Στα μέτρα του δυνατού ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου
Δευ, 09/12/2019 - 12:24

Στα μέτρα των οικονομικών δεδομένων και ρεαλιστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου του Δήμου Χίου, που θα συζητηθεί αύριο στο διοικητικό του συμβούλιο, ο πρόεδρος του υπερ-οργανισμού του δήμου, Γιάννης Μανάρας.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο κος Μανάρας επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ και Φιλαρμονικής, που έχει υπό την ευθύνη του ο φορέας, ενώ το προσωπικό «στοίχημα» που θέτει είναι η σταδιακή κτηριακή αναβάθμιση των υποδομών, τις οποίες χαρακτήρισε «γηρασμένες».

Ο ίδιος παρατηρεί προβλήματα, ειδικά στους παιδικούς σταθμούς, με προτεραιότητά τους τη μεταστέγαση του σταθμού στα Καρδάμυλα, μίλησε για τη διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΑΠΗ, ενώ για τις αθλητικές υποδομές έκανε αναφορά στο μεγάλο έργο που έχει δρομολογηθεί στο Ιωνικό κολυμβητήριο.

Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού, όπως είπε,  και για το 2020 οι κύριες πηγές εσόδων του νομικού προσώπου θα είναι ο Δήμος με χρηματοδότηση 1.997.000 ευρώ και το ΕΣΠΑ (από το πρόγραμμα παιδικών σταθμών – voucher) με 638.000 ευρώ.