ΚΚΕ: Αναφορά για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με αναπηρία

Παρ, 10/09/2021 - 15:30

Οι Βουλευτές Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώληςμ κατέθεσαν ως αναφορά στην Βουλή την επιστολή της περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τις τοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών με αναπηρία στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, χρόνοι πάσχοντες κλπ) και στερώντας τους το δικαίωμα επιλογής της τοποθέτησής τους.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

"ΘΕΜΑ: « Τοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπ/κών ΑμεΑ»

 Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την έντονη και δίκαιη διαμαρτυρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών με αναπηρία για την μη αναγνώριση του δικαιώματος της επιλογής της τοποθέτησής τους. Συγκεκριμένα:

         Πληθαίνουν οι μαρτυρίες νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, χρόνοι πάσχοντες κλπ) για την τοποθέτησή τους όπως αναφέρεται σε σχετικό νόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Π.Δ.50/1996, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 55 του ν.4653/2020, στην παρ. 8 του άρθρου 1 του ν.3194/2003 και στο άρθρο 17 του ν.3402/2005 ορίζεται ότι οι ανήκοντες στις ειδικές κατηγορίες κατά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών μετατίθενται ή τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές τοποθετήσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παραπάνω νόμος, ο οποίος μέχρι πέρσι αναφέρονταν ρητά στην αντίστοιχη εγκύκλιο. Αντίθετα το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 100252/Ε2 της 12-8-2021,το οποίο έχει ήδη φτάσει στις αρμόδιες διευθύνσεις, δεν κάνει καμία αναφορά στο νόμο που αφορά τις ειδικές κατηγορίες με αποτέλεσμα να υπάρχει ερμηνεία κατά το δοκούν. Το ότι οι ευπαθείς ομάδες μοριοδοτούνται στους πίνακες και δεν λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματά τους  στην τοποθέτηση είναι στην κυριολεξία παραλογισμός. Λες και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη στις τοποθετήσεις οι αποστάσεις ,η αναγκαία ιατρική παρακολούθηση, κρίσιμες θεραπείες και τόσα  άλλα. Το ίδιο δικαίωμα  ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς  που δεν είναι μόνιμοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης στην εκπαίδευση.

Αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και μέγιστη ανευθυνότητα για τη συγκεκριμένα κατηγορία αυτή η στάση τη στιγμή μάλιστα που τα πρωτόκολλα λάστιχο που έχουν ανακοινωθεί για το άνοιγμα των σχολείων δεν αναφέρουν ειδικά μέτρα για τις συγκεκριμένες ομάδες, ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι. Αντικειμενικά, η κατηγορία αυτή είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

Η κυβέρνηση άμεσα να δώσει διευκρινήσεις και να λύσει το ζήτημα. Να σταματήσει να παίζει με την αγωνία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων που έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα και περίθαλψη

Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους.

 

                   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                               ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ"

 

Σχετικά Άρθρα